Tippek

Ne vedd meg: smartDOT néven árulnak sugárzásvédő matricát

Kép: Yabsoft

A smartDOT által kínált matricákat a telefon hátuljára ragasztva lehet használni, de értelme nem sok van: a cég ugyanis hiába állítja, hogy a termék védelmet nyújt, az, amire hivatkoznak, a tudósok szerint sem jelent semmilyen egészségügyi kockázatot.

Több mint nyolc hónappal ezelőtt jelentkezett egy smartDOT nevű cég azokkal a matricákkal, amiket a telefonra felragasztva a felhasználó védelemhez juthat a készülék által kibocsátott elektromágneses mezővel (EMF) szemben – ez állt legalábbis a brit vállalkozás felhívásában, annak ellenére is, hogy a szakértők megállapították: a matricáknak valójában semmi hatásuk.

BBC szerint a smartDOT az utóbbi időben sem tűnt el, sőt, az Amazonon megtalálható adatlapjuk még hónapokkal az első figyelmeztetések után is elérhető volt. A céget nemrég a brit reklámfelügyelet (ASA) is figyelmeztette a megtévesztő állítások miatt, ám a smartDOT-ot ez sem hatotta meg: az online piactereken továbbra is eladásra kínálják a bizonyítottan semmire sem jó matricáikat.

Az erősen gyanús termékeket még januárban vizsgálta be a Surrey Egyetem, úgy, hogy a matricákat a készülékekre ragasztva egyszerű wifis hotspotok közelébe rakták. A tudósok persze sejtették, hogy a vizsgálat milyen eredménnyel zárul majd, feltevéseiket pedig a gyakorlatban is megerősítették: semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy a matricák bármiféle hatást váltanának ki.

„A smartDOT reklámjaiban azt is állította, hogy a termékek révén az emberek kevésbé lesznek stresszesek, de a kutatók szerint ez sem igaz.”

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a mobilkészülékektől érkező, a felhasználót érő elektromágneses sugárzásnak nincs egészségkárosító következménye, így a cég által forgalmazott matricáknak sincs semmi értelmük. A smartDOT ennek ellenére hónapok múltán, napjainkban is forgalmazza a terméket, igaz, most ismét megígérték, hogy átdolgozzák a reklámjaikat.

Forrás: HVG

Friss