Tippek

Egy feltörekvő és innovatív álláskeresési technika: fókuszban a videó-önéletrajz

Manapság a munkáltatók kevés tulajdonságot értékelnek jobban, mint a kreativitás. A hagyományos önéletrajzokkal és motivációs levelekkel azonban nehéz ennek meglétét maradéktalanul bizonyítani, így az álláskeresők új módszerekhez folyamodtak. Az egyik ezek közül az önéletrajz videós formában történő elkészítése, ami amellett, hogy egy rendkívül kreatív megoldás, egyben segíti is a jelentkezőket abban, hogy kitűnjenek versenytársaik közül.

A videó-önéletrajz gyakorlatilag egy videós formát öltött önéletrajz, amelyen keresztül a pályázó bemutatkozhat jövőbeli potenciális munkáltatójának, továbbá meggyőzheti őt a pozícióra vonatkozó alkalmasságát illetően. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ily módon elkészített önéletrajzban is fontos szerepet kapnak az olyan általános tényezők, mint az iskolai végzettségek, munkatapasztalatok vagy elsajátított kompetenciák, ugyanakkor ezek kifejtését, prezentálását az egyes videószerkesztési megoldásokon keresztül sokkal kreatívabb módon valósíthatja meg az álláskereső.

Túlzás lenne azt állítani, hogy Magyarországon túl sokan élnének a videó-önéletrajz adta lehetőségekkel, többnyire csak a kisebb startupok hirdetéseire küldik be ilyen formában a jelentkezésüket. Ezzel szemben külföldön meglehetősen elterjedt a módszer, sőt például a tengerentúlon, illetve egyes európai országokban az iskolai felvételi eljárás követelményeibe is belefoglalják a videós bemutatkozó anyag elkészítését. Vélhetően ez megoldás előbb-utóbb itthon is begyűrűzik az álláskeresők szokásaiba, hisz általános tendencia, hogy a külföldön bevált módszerek valamivel később érik el hazánkat és válnak megszokottá, elterjedtté.

Addig azonban amíg nem válik teljesen hétköznapivá a jelentkezéshez csatolt videós önéletrajz, addig egy tökéletes lehetőséget kínál a pályázóknak arra, hogy kitűnjenek a többi jelentkező közül, továbbá közelebbi képet adjanak a személyiségükről, képviselt értékeikről. Persze fontos, hogy egy ilyen anyagot is legalább akkora körültekintéssel és alapossággal készítsenek el, mint azt a hagyományos önéletrajzuk esetében tették. Ez azt jelenti, hogy a felvételt egy előre megírt forgatókönyv szerint érdemes elkészíteni, illetve kiemelt figyelmet szükséges fordítani az olyan technikai feltételekre, mint a hang- és képminőség.

A videó-önéletrajz főként azokban az esetekben jelenthet kimondottan előnyt, mikor a pozícióval kapcsolatos elvárásként olyan tulajdonságok kerülnek megfogalmazásra, mint például a kreativitás, kiemelkedő kommunikációs képesség vagy a nyitott személyiség. Emellett jó lehetőséget biztosít a nyelvtudást megkövetelő munkakörök esetében ezen kvalitások bizonyítására is, hisz a videós anyag akár idegen nyelven is elkészíthető. Végül pedig az énmárka építésben játszott szerepét is érdemes kihangsúlyozni, mivel egy videós önéletrajz akár önmagában is megállhatja a helyét, azaz nem feltétlenül kell egy adott állást megpályázó módon elkészülnie, ölthet általánosabb hangvételű, bemutatkozó jelleget is.

Egy ilyen jellegű, igényes módon összerakott videó jelentős mértékben emelheti a munkavállaló online jelenlétének minőségét, ami manapság megkérdőjelezhetetlen fontosággal bír a munkaerőpiacon. Az állásinterjúra való behívás előtt a toborzók egy jelentős része megtekinti a pályázók közösségi média felületeit, ezokból pedig érdemes ezen platformokat úgy kezelniük az álláskeresőknek, hogy a lehető legprofesszionálisabb képet mutassák magukról. Egy szakmai bemutatkozó videó vitathatatlanul ezt a célt szolgálja. Az egyes elérhetőségek linkjeit az álláskeresők akár az önéletrajzukban is feltüntethetik, ami különösen azokban az esetben tanácsos, mikor valóban sok időt szentelnek az ezeken a felületeken történő, szakmai szempontból is minőségi megjelenésüknek. Az ily módon kiegészült önéletrajzukat pedig az  álláskereső felületekre felölthetik, fővárosi álláskeresőként például érdemes lehet a BudapestAllas.hu weboldalon böngészniük, ahol napi szinten találhatnak friss ajánlatokat álláskeresési ötleteket. A portál az AllasOrias.hu kötelékébe tartozik, melynek az ország egészére kiterjedő hirdetései egyébként álláskereső mobil alkalmazás formájában is elérhetőek.

Friss