Tippek

Pár másodperc alatt csinál sima fotókból 3D-s képeket az Nvidia

A 3D-s képek előállítása az általános módszerrel hosszú, adott esetben órákig tartó műveletet jelent. Az Nvidia fejlesztése ugyanezt másodpercek alatt megoldja.

Bár az Nvidia elsősorban videokártyáiról ismert, a cég olyan megoldásokat is szeret kifejleszteni, amiket grafikusok, mérnökök tudnak hasznosítani. Ezek közé tartozik az az újdonság is, amit Instant NeRF-nek nevezett el a vállalat, és amellyel töredéknyi idő alatt lehet látványos térbeli modelleket készíteni:

A fejlesztés lényege, hogy a jelenlegi legfejlettebb NeRF-technológiánál is sokkal gyorsabban dolgozik. Ehhez nem árt megemlíteni, hogy a háromdimenzióssá alakítás kifejezetten időigényes folyamat: a legtöbb rendszer lassan, gyakran órákig tartó rendereléssel állítja elő a kívánt eredményt.

Az Nvidia megoldása ezzel szemben másodpercek alatt készít el egy teljes jelenetet, de úgy, hogy a legapróbb részletek (még a háttérben megbúvó objektumok) is élesek, de legalábbis jól kivehetők maradnak. Ez szintén lényeges újdonság, mivel a piacon most megtalálható megoldások erre csak korlátozottan képesek.

A fejlesztés a „többfelbontású hash grid kódolás”-ként fordítható eljárásra támaszkodik, és persze sokat nyom a latba, hogy a módszert eleve nvidiás grafikus vezérlőkre kitalálva készítették. Az Engadget szerint a módszer alapját egy neurális hálózat és egy új bemeneti kódolási rendszer jelenti, ami végeredményben szebb, és gyorsabban előállítható fotókat biztosít.

Az Nvidia úgy látja, hogy az eljárás idővel a robotika területén is használható lesz.

Forrás: HVG

Friss