Tippek

Kiszagolja a hamisítványokat az elektronikus orr

Így néz ki jelen pillanatban a NOS.E tesztállomása FORRÁS: UNIVERSITY OF TECHNOLOGY SYDNEY

Többek közt méregdrága parfümök és szeszes italok esetén működőképes.

Új kütyü jelenhet meg a jövőben a vámosok és termékellenőrök repertoárjában, a Sydney-i Műszaki Egyetem kutatói kifejlesztettek egy elektronikus orrnak titulált kütyüt, amellyel például hamisított termékek kiszagolására vagy gyári minőség-ellenőrzésre nyílhat lehetőség.

A belsőleg jelenleg NOS.E névre hallgató eszköz az emberi orr működését próbálja imitálni, nyolc gázszenzor található benne, amely üvegcsékben lévő folyadékok illatmolekuláit képes érzékelni. A gyakran hamisított, rendkívül drága parfümöknek és szeszes italoknak a folyamatosan azonos minőségükből fakadóan egyedi és állandó illatuk van, amely ujjlenyomatként használható a hamisítványok kiszűrésekor vagy a minőségi problémák észlelésekor.

Az ausztrál kutatók szerint a tesztelés során az elektronikus orruk 96,15% hatékonysággal tudta megállapítani a whiskey márkáját, 100% hatékonysággal a származási helyét, továbbá 92,31% hatékonysággal a konkrét típusát. A teljes szagelemzés csak négy percet vesz igénybe.

A NOS.E továbbra is fejlesztés alatt áll, egyelőre nem tudni, hogy mikor válhat elérhetővé végleges termékek formájában a piacon.

Forrás: ORIGO

Friss