Tippek

Így lehet spórolni a klímán a nyári hónapokban

Nyáron nem csupán a hangulat, hanem a hőmérséklet is emelkedni kezd, és ilyenkor egy jó klímaberendezés akár életmentő is lehet. Sokan azonban bele sem gondolnak, hogy az otthon lehűtése milyen extra terhelést jelenthet a háztartás költségvetésére.

Habár a modern légkondicionálók többsége takarékos, megfelelő használatukkal és néhány elővigyázatos lépéssel jelentősen csökkenhetjük üzemeltetésük költségeit. Íme néhány hasznos tipp ehhez!

Tartsa karban klímarendszerét

Egy jó szakértői csapat a klímaszerelés mellett a rendszeres ellenőrzéseket és karbantartásokat is vállalja majd a berendezésen. Ez nagyon fontos, hiszen egy tiszta és hibátlanul működő rendszerrel akár 5-15%-kal is lehet csökkenteni a villanyszámlát. Továbbá, a gyakori ellenőrzésekkel el lehet kerülni a későbbi súlyos meghibásodásokat, amik drága cseréket igényelnének.

Állítsa be megfelelően termosztátját

Lehetőség szerint használjon programozható termosztátot, amivel automatizálhatja otthona hőszabályozását. Habár a legtöbben nem épp a termosztáttal foglalkoznak a melegebb időjárásban, csupán néhány fok különbség is meglátszik majd a villanyszámlán. Ha épp házon kívül van, hagyja kissé felmelegedni otthonát, hogy berendezése ne üzemeljen feleslegesen.

Újítsa fel otthonát

Az otthon felújításával rengeteget spórolhat mind a hűtési, mind a fűtési költségeken. Habár ez eleinte némi plusz befektetést igényel, az eredmények hosszútávon válnak majd észrevehetővé. Ellenőrizze és szükség szerint cserélje le otthona szigetelését.

Egy kevésbé költséges, de szintén hatásos megoldás letakarni az ablakokat, hogy minél kevesebb napfény áradjon be a szobákba – ez ugyanis a legnagyobb hőforrás a perzselő nyári napokon.

Forgassa a levegőt a szobákban

A mennyezeti és egyéb ventilátorok segíthetnek szétterjeszteni azt a levegőt otthonában, amit klímaberendezése lehűtött. Ezzel olyan helyekre is eljuttathatja a hűvös levegőt, ahol nincsenek felszerelt klímaegységek. A mozgó levegő hatására továbbá az izzadtság is hamarabb elpárolog a bőrről, ami segít lehűlni a nagy melegben.

Ne főzzön otthonában

Ha csak teheti, a nyár legforróbb napjain ne használja sütőjét. Ez a berendezés rengeteg hőt termel, ami plusz terhelést jelent a klímarendszerek számára. Fogyasszon hideg élelmiszereket, melegítse fel fogásait egy mikróban, vagy, ha lehetősége adódik, készítse el kedvenceit a szabadban. Ha pedig mindenképpen kénytelen bent sütni vagy főzni, nyissa ki az ablakokat, hogy a hő egy része távozhasson az otthonból.

Ellenőrizze ablakait

Ha spórolni szeretne a klímán, akkor nagyon fontos, hogy a hideg levegő ne szökjön ki otthonából. Habár ezt a ház kialakítása is befolyásolja, arról mindenképpen érdemes meggyőződnie, hogy az ajtók és ablakok légmentesen zárnak-e (nincsenek-e rajtuk rések, repedések stb.) A régi nyílászárókat megéri lecserélni, lehetőleg energiatakarékosabb alternatívákra.

Fesse át a tetőt

Habár nem tűnik lényeges tényezőnek, a tető színe nagyban befolyásolja, hogy mennyi hő gyűlik össze az otthonban. Épp úgy, ahogy egy fekete pólóban melegebbnek érezzük az időt, mint egy fehérben, egy sötét tető több hőt nyel el (és továbbítja azt a házba), mint egy világosabb. Ha a tető átfestése nem opció, akkor próbáljon meg valamilyen fényvisszaverő felületet felszerelni rá, legalább a nyári hónapok idejére.

Használjon napelemeket

Használja ki a napsütésben rejlő perzselő erőt, és fordítsa azt saját hasznára néhány napelemmel. Ez a megoldás segíthet kompenzálni az otthon lehűtésének költségeit, és összességében egy megújuló energiaforrást biztosít a háztartás számára.

Friss