Tippek

Gondolt már rá, hogy padlófűtést telepítsen az otthonába?

Megéri elgondolkodnia ezen az energiatakarékos megoldáson.

Ebben az útmutatóban mindent végigveszünk, amit a fűtött padlóról és a sugárzó hőről tudni kell, ideértve a sugárzó padlófűtés működését, előnyeit és hátrányait, és még sok mást is.

Hogy működik a sugárzó padlófűtés?

A sugárzó padlófűtés közvetlenül a padlót melegíti, nem pedig a helyiség levegőjét. A sugárzó rendszerek felmelegítik a padlót, és ez a hő kisugárzik és elnyeli a helyiségben lévő többi tárgyat, segítve az egész tér hatékony felmelegítését. Röviden: a fűtött padlók sugárzó hőtechnológiát használnak a padló melegítésére, a padlók hője pedig felemelkedik és szétoszlik a helyiségben – írja a https://www.futofolia.hu/padlofutes/.

A sugárzó padlófűtés típusai

Két sugárzó padlófűtési rendszert különböztetünk meg egymástól: az elektronikus és a hidraulikus rendszert. A hidraulikus rendszerek a padló alatti fűtőcsöveket használnak, amelyeket kazánrendszer fűt. Az ilyen rendszerek telepítése költségesebb és hosszabb időt vesz igénybe, mint az elektromos rendszereké. Általában újonnan megépítve nyújtják a legjobb teljesítményt, szemben a meglévő otthonokba vagy épületekbe történő beépítéssel. Az elektromos rendszerrel ellentétben a hidraulikus rendszer rendszeres karbantartást igényel.

Elektromos sugárzó padlófűtési rendszerek

Az elektromos sugárzó padlófűtés ezzel szemben elektromos fűtővezetékeket használ a padló fűtésére. A telepítés gyors és hihetetlenül energiatakarékos. Az elektromos alapú sugárzó padlófűtési rendszerek általában nem igényelnek folyamatos karbantartást, és telepítésük után sincs szükség semmilyen szervizelésre. Mindezzel komfortos, alacsony igényű fűtési lehetőséget kínálnak.

“Az elektromos rendszerek költséghatékonyak és olcsóbbak is más fűtési rendszerekhez képest, különösen, ha figyelembe vesszük a hosszú távú villamosenergia-költségeket. Nem igényelnek folyamatos karbantartást, és telepítés után azonnal használatra készek”

– mondja Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtő Szövetség elnöke.

Míg a hagyományos radiátorokat 75 fokra kell felfűteni, mielőtt melegíteni kezdenék a helyiséget, a sugárzó fűtési rendszernek mindössze 28 Fahrenheit fokot kell elérnie, hogy felmelegítsék teret. A padlófűtéssel ráadásul az egész tér érintetlen marad, nem lógnak terjedelmes radiátorok a falon. Így a tervezés szabadsága megnyílik, nem kell aggódni a radiátorok miatt. A légcsatornás fűtési rendszereknél mindig lesz egy kis csőveszteség is. A sugárzó fűtéssel azonban a padlót közvetlenül fűtik, ami kevesebb energiaveszteséget eredményez. A sugárzó padlófűtés olyan energiahatékony, hogy átlagosan 15 százalékot spórolhatunk vele a fűtésszámlán – emeli ki az elnök.

Friss