Tippek

Álmok Álmodói 20: Elindult a visszaszámlálás

Az űrhajós, az influenszer fizikus és a sztárénekes számára éppúgy emlékezetes élmény az Álmok Álmodói 20 kiállítás, mint a világhírű fejlesztőmérnöknek vagy a százezres követőbázissal rendelkező tanárnak.

A magyar géniuszokat és találmányaikat bemutató tárlaton megannyi illusztris vendég megfordult az elmúlt kilenc hónapban, közülük többen személyes tárlatvezetést is tartottak. Legutóbb Novák Katalin köztársasági elnök méltatta a látogatását követő posztban a kiállítást, amely már csak 100 napig várja az érdeklődőket.

„Ez a kiállítás nem a dicső múltat konzerválja, hanem azt bizonyítja, hogy a világot megváltoztató géniuszok köztünk élnek és alkotnak”

– így összegezte a kiállítás számára legfontosabb üzenetét egy héttel ezelőtt Novák Katalin köztársasági elnök, aki a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium 8.b osztályával járta be az Álmok Álmodói 20 tárlatot. Szavait erősítette, hogy az egyik különleges túravezetőjük a világszerte ismert innovátor, Dr. Anisits Ferenc autómérnök volt, akit fejlesztései nyomán a szakmában “dízelpápaként” emlegetnek.

Megelevenedett életmű

Dr. Anisits Ferenc, a BMW Ernst Blickle-díjas fejlesztőmérnöke elmesélte a diákoknak, milyen úton érte el kisgyerekként kitűzött célját, hogy mérnök legyen. Egy szóval összegezhető a módszertan: olvasás. A kis-, majd nagyiskolás Ferenc falta a könyveket, így fejlesztette az absztrakciós képességét. Egyre több kérdés fogalmazódott meg benne: egyebek mellett, hogy milyen kockát vetett el Julius Caesar, vagy hogy hogyan lehet népi a demokrácia (a szocializmusban), ha egyszer a demokrácia szó eleve a nép uralmát jelenti. Anisits Ferencet saját bevallása szerint nagyon bosszantja a mérnöki felelőtlenség: a természet, az emberiség számára olyan kártékony dolgok felfedezése és korlátlan használata, mint amilyen az azbeszt, a freon vagy a műanyag. Szerinte fontos elemezni egy-egy felfedezés hosszú távú hatását, például a bioüzemanyagokét. Vallja, hogy a fejlesztései nyomán környezetbarátabbá tett dízelmotoros autók fele olyan káros emisszióval rendelkeznek, mint az elektromos kocsik.

Űrhajós a kiállítótérben

Hasonlóan személyes tárlatvezetést tartott nem sokkal korábban a Kutatók Éjszakáját és a tudományos pályát népszerűsítendő Farkas Bertalan űrhajós is, akinek űrutazása különleges módon jelenik meg a kiállításon. Túravezetése során ő is a jelenleg zajló és a jövőbe mutató kutatások fontosságát hangsúlyozta.

Külön üdvözölte a Debreceni Egyetem mérnökeinek a kiállítás helyszínén is zajló űrpaprika-termesztési kutatását, mert mint hangsúlyozta: ez az évszázad az űr meghódításáról, a Hold és a Mars „birtokbavételéről” szól, amely nem képzelhető el anélkül, hogy a tudósok megteremtsék a hosszabb tartózkodás feltételeit. Az űrhajós szerint felfoghatatlanul sokat fejlődött az űrtudomány azóta, hogy „odafönt járt”: a nemzetközi űrállomás tömege az ott-tartózkodásakor, 1980-ban még csak 36 tonna volt, most több mint 400 tonna.

Hírességek programja

Az elmúlt hónapokban nem „csak” az űrpaprikát rendszeresen szüretelő Debreceni Egyetem kutatóival lehetett összefutni a kiállításon. Járt itt a Mobilitás csomópont egyik legizgalmasabb kiállítási tárgyának, a kis Standard Superiornak a tulajdonosa, az ismert holland újságíró-autógyűjtő Paul Schilperoord és a népszerű fizikus-influenszer Tapasztó Orsi is – utóbbi posztjában azt emelte ki a kiállítás legnagyobb erényeként, hogy a laikusok számára érthetővé és megtapasztalhatóvá teszi a tudomány eredményeit.

Jocó bácsi, Caramel, Janklovics Péter – sok más ismert ember mellett ők is mind elégedett látogatói voltak a kiállításnak, amelyet különösen a gyerekek számára ajánlanak, ahogy a kiállítást megvalósító Millenáris ügyvezető igazgatója, Dankó Virág is.

„Szeretnénk inspirálni a fiatalokat, a jövő gondolkodóit – fogalmazott a tárlat megnyitásakor. – Izgalmas, interaktív látványterekkel készültünk, hogy ezzel is közelebb hozzuk a tudományos világot a látogatókhoz.”

Még 100 nap maradt a 600 magyar géniusz 6000 találmányának megismerésére a Millenárison, az interaktív kiállítás 2023. január 31-ig várja a látogatókat

További információ és jegyvásárlás:

Friss