Connect with us
Hirdetés

Tippek

Mikor érdemes beruházni egy új konyhai nagygépre?

euronics

Sokat spórolhatunk a konyhában apróbb trükkökkel, a praktikus tanácsok megfogadásával is, azonban eljön az idő, amikor már érdemesebb régi, sokat fogyasztó gépeinket egy modern, energiahatékony eszközre cserélni.

Első pillantásra ugyan nagyobb beruházásnak tűnhet, de hosszú távon pénzt és időt takaríthatunk meg, ha energiahatékony eszközökkel sütünk, főzünk, mosogatunk, illetve megfelelően tároljuk élelmiszereinket. Az Euronics szakértői összegyűjtötték azokat a tudnivalókat, amelyek segítenek a fenntartható konyha kialakításában és a gépek optimális használatában.

Sütés-főzés: egyszeri beruházással hosszú távon spórolhatunk

A tűzhelyek esetében tanácsos a régi típusú vasmagos „rezsót” modern készülékre cseréni, amely jelentősen kevesebbet fogyaszt. Az új készülék kiválasztásakor pedig első körben gondoljuk végig a különböző technológiák előnyeit, hátrányait és otthonunk adottságait, gáz- és áramellátottsági jellemzőit – számos ingatlan esetében például teljesítménybővítést igényel egy indukciós főzőlap beszerelése és használata, ami mindenképpen többletkiadással jár. Ezzel párhuzamosan azonban az indukciós készülékek energiafogyasztása alacsonyabb, mint a gáztűzhelyeké vagy a kerámialapos társaiké. Bármelyik megoldást használjuk, mindig érdemes fedőt tenni az edényre – így gyorsítva a kívánt hőfok elérését és megtartását a minél kevesebb energia felhasználásával, a forráspont elérése után pedig alacsonyabb fokozatra állítani a tűzhelyet.

Az indukciós főzőlapok akár a 80 százalékos hatásfokot is elérhetik, ami sokkal jobb a kerámia társaiknál, a gáz főzőlapok kb. 30 százalékos értékével pedig össze sem hasonlítható. Azaz, az indukciós készülékkel jóval gyorsabban készíthetjük el ételeinket, így összességében kevesebb energiát használunk fel főzés során. Fontos azonban, hogy a cél érdekében megfelelő vastagságú és anyagú edényekkel főzzünk: legalább 3-5 milliméter vastag falú edényekkel érhetjük el az optimális energiafogyasztást

– magyarázza Flugyik Zsolt, az Euronics háztartási nagygépekért felelős stratégiai beszerzője.

Ezeknél a felületeknél csak akkor keletkezik hő, amikor ráhelyezzük az edényt, a főzőzónák pedig igazodnak annak méretéhez, ezáltal egyenletesen melegednek ételeink

– teszi hozzá a szakértő.

A sütő bekapcsolása előtt mindig ellenőrizzük, hogy teljesen kipakoltuk-e: ne maradjon benne olyan rács vagy tepsi, amit nem használunk és mindig tartsuk tisztán a belsejét, hogy minél jobban visszaverje a hőt, így segítve ételünk mielőbbi elkészültét.

Apró trükk, de sokat jelenthet hosszabb távon, ha az étel elkészülte előtt 5-10 perccel hamarabb kikapcsoljuk a sütőt és hagyjuk, hogy az utóhőben készre süljön – így már nem használva gázt vagy áramot a folyamat végén

– javasolja az Euronics szakértője.

Mosogatás víz- és energiatakarékosan

Tévhit, hogy a mosogatógép több vizet fogyaszt, mint a kézi mosogatás – ennek a szöges ellentéte a valóság: egy modern gép akár 10 liter víz felhasználásával megtisztítja az edényeket. Egy korábbi kutatás eredménye rámutat, hogy egy átlagos 12 terítékes, telepakolt mosogatógép 13 liter víz felhasználásával mosogatott el, míg ugyanennek a mennyiségnek kézzel való elmosogatásához több mint 100 literre volt szükség. Egyetlen tárgy megtisztítására folyóvizes mosogatás esetén átlagosan 1,185 liter vizet használunk fel.

Figyeljünk oda a programválasztásra: ha nem kifejezetten makacs szennyezettségű edényeket mosogatunk, elegendő a rövidebb program indítása, amellyel vizet és energiát spórolunk meg. A hőfokot elegendő 30–40 C°-ra állítani: a kézi mosogatáshoz hasonlóan ilyen esetben sincs szükség az ennél forróbb vízre, ami pazarlóbban bánik az elektromos árammal. Részesítsük előnyben az ECO funkciót – ez már a legtöbb gépen elérhető. Lehetőleg várjuk meg, amíg a gép megtelik, hiszen így tud a leghatékonyabban és legtakarékosabban üzemelni.

Ha vásárlás előtt állunk, gondoljuk végig háztartásunk létszámát, igényeit, mert sok esetben érdemes egy nagyobb gépet választani: a kisebb mosogatógép arányaiban nem fogyaszt kevesebb vizet és energiát, viszont több programot kell lefuttatnunk a kimaradó edények miatt.

A szárító funkció elhagyásával – eszköztől függően – akár 15-50 százalékkal is csökkenthető a felhasznált energia: a program lejárta előtt 5 perccel az ajtót kinyitva a forró edények a levegőn maguktól is megszáradnak.

Egy modern hűtővel energiát és élelmiszert takaríthatunk meg

A hűtőszekrény az egyik legjelentősebb beruházás a konyhát tekintve, azonban energiafogyasztása és az élelmiszerek frissen tartása miatt kiemelten fontos, hogy ez a készülék jó minőségű legyen.

Nem csak ebben az esetben, de itt különösen fontos, hogy a választás során szánjunk időt az energiacímkék áttanulmányozására és összehasonlítására.

Energiafelhasználás szempontjából az »A« jelzésű hűtőgép a legtakarékosabb, míg a »G« fogyasztja a legtöbb energiát. Érdemes olyan eszközt vásárolnunk, amely frissentartó rekesszel vagy ahhoz hasonló funkcióval is rendelkezik – ezek hosszabb ideig tartják frissen az élelmiszereket, így hosszú távon anyagi megtérülést jelent és hozzájárul az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez is

– javasolja Flugyik Zsolt.

Feltöltése előtt találjunk ki egy rendszert az élelmiszerek elhelyezésére, figyelembe véve, hogy a hűtőben nem egyenletes a hőmérséklet és a különböző ételeknek más az optimális tárolási hőmérséklete. Érdemes szem előtt tartani, hogy a hűtő belsejében felülről lefelé haladva csökken a hőmérséklet, ezért az enyhébb hűtést igénylő élelmiszereket tegyük az alsóbb polcokra. Emellett a hús, a hal és egyéb, esetlegesen levet eresztő élelmiszerek kapjanak legalul helyet, hogy ne csöpögjenek rá a többi ételre. A tejtermékek kerülhetnek középtájra, míg a zöldségek és gyümölcsök ideális helye a magasabb páratartalmat biztosító rekeszekben van, ami megóvja ezeket az esetleges kiszáradástól. E két élelmiszertípust tartsuk lehetőség szerint külön-külön tárolóban, mivel a gyümölcsöknek alacsonyabb páratartalomra van szükségük, mint a zöldségeknek.

Sose pakoljuk színültig a rendelkezésre álló helyet, mert ha nincs szabad tér az egyes termékek között, akkor akadályozzuk a levegő áramlását, ami negatívan befolyásolhatja a hűtőben lévő hőmérsékletet, hiszen nem mindenhova jut el a hideg, ez pedig ételeink gyorsabb romolásához vezethet.

Ha megvan az új gépünk, figyeljünk oda rá a mindennapos használat során, hogy minél tovább jó szolgálatot tehessen. Ha bejegesedik a hűtő, több energiát fogyaszt, ezért azonnal olvasszuk le, ha ilyet tapasztalunk. A jegesedés elkerülése érdekében válasszunk olyan gépet, amely NoFrost vagy FrostFree technológiával is rendelkeznek. Emellett mindig ügyeljünk a hűtő tisztaságára: a baktériumok kialakulásának megakadályozása mellett ezzel a lefolyó eldugulását is megúszhatjuk.

Tippek

A szakirányú továbbképzés mellett már modulonként is elvégezhető a Széchenyi István Egyetem pilótaképzése

A tavaszi félévben ismét elindul a győri Széchenyi István Egyetem légijármű-üzemeltetési szakmérnök és légijármű-üzemeltetési szakember képzése.

A rugalmasabb időbeosztás érdekében az intézmény a – már diplomával rendelkezőknek meghirdetett – két szakirányú továbbképzés mellett részismereti (mikrotanúsítványos) képzésenként is elindítja a magyar- angol nyelvű programot. Utóbbi esetében nem feltétel a felsőfokú végzettség, és modulonként szerezhető meg a képesítés. A jelentkezési határidő mindkét esetben 2026. január 12.

A Széchenyi István Egyetemen idén szeptemberben indult el a pilótaképzés a diplomával  mérnöki végzettséggel rendelkezők számára „légijármű-üzemeltetési szakmérnök”, a nem mérnöki diplomával rendelkezőknek pedig „légijármű-üzemeltetési szakember” elnevezéssel. A három féléves, angol nyelvű kurzus olyan szakmai partnerekkel valósul meg, mint a Wizz Air légitársaság vagy a több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkező Fly-Coop Kft. Az elméleti oktatás pénteki és szombati napokon Győrben történik, míg a gyakorlat, vagyis a repülés az ország számos repterén – köztük Fertőszentmiklóson, Péren, Budaörsön, Kadarkúton és Lipóton –, igazodva a hallgatók igényeihez. Emellett a pilótajelöltek szimulátoron is végeznek feladatokat, elsősorban a váratlan helyzetekre való felkészülés érdekében.

„Az első felvételi időszak tapasztalatai azt mutatták, hogy sok jelentkezőnek nehézséget okoz a másfél éves program intenzív időbeosztása, amely során egymotoros, majd kétmotoros géppel, nappal, később éjszaka, rossz látási körülmények között is meg kell tanulniuk biztonságosan repülni. Ezért az egyetem vezetésével, illetve az intézmény Felnőttképzési és Kompetenciafejlesztési Központjával kidolgoztuk programunk moduláris változatát”

– fogalmazott dr. Teschner Gergely egyetemi docens, a képzés szakfelelőse.

A Széchenyi István Egyetem pilótaképzése során a hallgatók több száz órát repülnek tapasztalt oktatók segítségével.

Hozzátette, ennek lényege, hogy a tudásanyag egymásra épülő modulonként is elsajátítható, így mindenki a saját tempójában, illetve időbeosztásában haladhat. Ez utóbbi részismereti (mikrotanúsítványos) képzések formájában valósul meg, tehát itt nem feltétel a diploma, akár érettségi birtokában is elvégezhető. Az első modul a „magánpilóta szakszolgálati engedély megszerzésére irányuló képzés (Private Pilot License – PPL)”, amely önmagában is teljesíthető, és amely a kis, egymotoros gépek vezetésére készíti fel a jelentkezőt.

„Fontos tudni, hogy a felvétel egyik feltétele az angol nyelvtudás, amit nem nyelvvizsgával kell igazolni, hanem elbeszélgetést tartunk. A bejutáshoz 1. osztályú orvosi minősítés szükséges az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton, de aki csak az első modult, vagyis a PPL-t szeretné elvégezni, annak 2. osztályú minősítés is elégséges. A jelentkezési határidő mindkét esetben január 12., így még le tudjuk bonyolítani a vizsgálatokat a február 1-jei kezdés előtt”

– említette a szakvezető. Kiemelte, aki a teljes – akár a moduláris, akár a három féléves – képzési programot elvégzi, bármely légitársaságnál munkát tud vállalni pilótaként, azonban az egyetem és a Wizz Air együttműködése értelmében utóbbinál soron kívüli elhelyezkedési lehetőséghez jut.

A légijármű-üzemeltetési szakmérnök, illetve szakember szakirányú továbbképzés tandíja 95 ezer euró, vagyis mintegy 37 millió forint, amely az elméleti oktatás mellett a 205 óra repülési gyakorlatot és a vizsgák díjait is magában foglalja. A magánpilóta szakszolgálati engedély megszerzésére irányuló, egy féléves kurzus költsége 13200 euró (mintegy 5 millió 150 ezer forint), amely az elmélet és a vizsgák mellett 45 repülési órát tartalmaz. Aki a teljes moduláris képzést elvégzi, mintegy 50 órával repül többet, mint aki a szakirányú továbbképzést választja. A képzési díj mindkét esetben 45 éves korig kamatmentes diákhitelből is finanszírozható. További információk: nextgenlearn.sze.hu; felveteli.sze.hu.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Continue Reading

Tippek

A design és a funkcionalitás találkozása: itt az új Gorenje keresztajtós hűtőszekrény

A mindennapi élet kiszámíthatatlan pillanataira kínál elegáns választ a Gorenje legújabb keresztajtós hűtőszekrénye.

A 460 literes, tágas belső tér, a jégmentes NoFrost Plus technológia és a stabil hőmérséklet-szabályozás gondoskodik arról, hogy az ételek megőrizzék frissességüket, a konyhai munka pedig szervezettebb és kényelmesebb legyen.

Tágas tér, kifinomult kényelem

A modern háztartások olyan készülékeket igényelnek, amelyek lépést tartanak a rohanó életmóddal, jól néznek ki, energiatakarékosak és nagy belső térrel rendelkeznek. A Gorenje NRM819E61BX keresztajtós hűtőszekrény pontosan ezt nyújtja: rendkívül tágas belső teret és logikus elrendezést, amely megkönnyíti a mindennapi használatot. Négyajtós kialakítása rendezettebb és áttekinthetőbb belsőt kínál, így az élelmiszerek elhelyezése és megtalálása gyorsabb és kényelmesebb.

Okos dizájn, ami illeszkedik a modern életstílushoz

A megújult Gorenje keresztajtós hűtőszekrény a tágas, jól szervezett belső térre, az egyszerű használatra és a letisztult, modern megjelenésre vágyó felhasználók számára készült. Igen praktikus és esztétikus megoldást kínál a konyhákba, ugyanis a készülék szellőző rendszere nem a hátulján, hanem alul található. Ez az innovatív kialakítás lehetővé teszi, hogy a hűtőt akár közvetlenül a falig tolhatjuk, így helytakarékosabb és esztétikusabb elhelyezést tesz lehetővé anélkül, hogy a légáramlás vagy a készülék működése hátrányt szenvedne. A gondosan átgondolt belső elrendezés, a praktikus funkciók és a kellemes, energiatakarékos LED-világítás minden ajtónyitáskor kényelmes és inspiráló felhasználói élményt biztosít. A fejlett technológiák, a halk működés és a rugalmas kialakítás egyensúlyt teremt funkcionalitás, hatékonyság és design között – így ez a hűtőszekrény nem csupán követi, hanem finoman támogatja és magasabb szintre emeli a mindennapok életstílusát.

Mindig készen áll a következő pillanatra

A hétköznapok tele vannak váratlan helyzetekkel: váratlan vendégek, nagybevásárlás vagy egy különleges vacsora alkalmával a hűtőnek is rugalmasan kell alkalmazkodnia. Ebben nyújt segítséget a Convert FreshZone rekesz, amely igény szerint hús- és hal-, vagy gyümölcs- és zöldségtárolóként használható. Így a tárolás könnyen hozzáigazítható az aktuális szezonhoz, a friss alapanyagok mennyiségéhez vagy éppen egy ünnepi menü igényeihez. A nagyobb szabadság a belső tér szervezésében nagyobb kreativitást is hoz a konyhába, és teret ad az új ízek és fogások kipróbálásának.

Jégmentes kényelem

A NoFrost Plus technológia gondoskodik arról, hogy a fagyasztótérben ne alakuljon ki jég- és dérlerakódás, így nem kell bajlódni a fáradságos, rendszeres leolvasztással. A fejlett levegőáramlási rendszer megakadályozza az összefagyást, ezért a fagyasztott élelmiszercsomagok nem tapadnak egymáshoz, a fagyasztó kapacitása így maximálisan kihasználható. A felhasználó ennek köszönhetően egy rendezett fagyasztóval, tisztább belső térrel és kényelmesebb mindennapi használattal számolhat.

Stabil, csendes, energiatakarékos

A készülék szíve az inverteres kompresszor, amely halk működést, alacsonyabb energiafogyasztást és hosszabb élettartamot biztosít. A kompresszor gyorsan reagál a hirtelen hőmérséklet-változásokra – például gyakori ajtónyitás esetén –, így a belső hőmérséklet stabilabb marad, ami kedvezőbb környezetet teremt az élelmiszerek frissen tartásához. Az optimalizált működésnek köszönhetően a felhasználók hosszú távon is megbízható, takarékos társra számíthatnak a konyhában.

Frissesség a hűtő minden pontján

A MultiFlow 360° rendszer a hűtőtér teljes belsejében egyenletesen cirkuláltatja a levegőt, így a polcok különböző szintjein is hasonló mikroklíma alakul ki. Ennek köszönhetően a gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek, felvágottak vagy éppen a maradék fogások egyaránt ideális körülmények között, frissen és biztonságosan tárolhatók. A tágas CrispZone zöldségtároló, HumidityControl páratartalom-szabályozással, kifejezetten a zöldségek és gyümölcsök számára nyújt optimális környezetet: az állítható páratartalom és az alacsony hőmérséklet révén tovább megőrzik ropogós állagukat és természetes ízvilágukat.

Pontosan szabályozható hőmérséklet

Az elektronikus vezérlés révén a hűtő- és fagyasztótér hőmérséklete egyetlen érintéssel, pontosan beállítható. Az intuitív kezelőfelület teljes átláthatóságot biztosít a készülék működéséről, így a felhasználó mindig pontosan tudja, milyen körülmények között tárolja az élelmiszereket. Ez a precizitás különösen fontos a friss alapanyagok és az érzékenyebb élelmiszerek esetében, amelyek az optimális hőmérsékleten őrzik meg legjobban minőségüket.

 


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Continue Reading

Tippek

A hatékony a karácsonyi készülődés alapja – Hogyan készülhet el a karácsonyi vacsora a konyhai főzőlapon?

Az európai háztartásokban a főzőlap alapeszköz a konyhában, amelyet a felhasználók 64 százaléka[i] rendszeresen használ. Ugyanakkor ezeknél is előfordulhatnak nehézségek.

A kutatások[ii] azt mutatják, hogy a felhasználók harmada (36%) számára a tisztán tartás jelenti a legfőbb kihívást, 35 százalékuk pedig aggódik a magas energiafogyasztás miatt. Ezen kívül a felhasználók 31 százaléka nehezen talál helyet a főzőlapon a nagyobb edényeknek és serpenyőknek, így kevésbé tudnak sokoldalúan főzni, például az ünnepi fogások elkészítése is tovább tarthat.

A karácsonyi készülődésnek mindig is része volt a család kedvenc fogásainak elkészítése. Ez azonban kellemetlen pillanatokkal is járhat, amikor egyszerre készítenénk minden finomságot, vagy amikor a takarításra kerül a sor. A Samsung ezeket a kihívásokat felismerve fejlesztette ki a FlexZone technológiát is tartalmazó indukciós főzőlapjait, amelyeket úgy terveztek, hogy innovatív funkcióikkal és élvonalbeli kialakításukkal megoldást hozzanak ezekre a nehézségekre.

Sima felületek, könnyebb tisztítás

A Samsung indukciós főzőlapjainak egyik legfontosabb előnye a könnyű tisztíthatóság. A hagyományos főzőlapokon, különösen a gázégős vagy elektromos típusokon, gyakran kis réseket és egyenetlen felületeket találunk, amelyeken megragad az ételmaradék és a zsír, ezzel időigényessé és bosszantóvá téve a tisztításukat. A Samsung indukciós főzőlapjai ezzel szemben elegáns, sima üvegfelülettel érkeznek, amely minimalizálhatja a szennyeződés felhalmozódását és egyszerűsítheti a takarítását.

A sima felületről a felhasználók könnyedén letörölhetik a fröccsenéseket és az ételmaradékot, így a tisztítás gyors és könnyű lehet. Ráadásul az indukciós technológia biztosítja, hogy csak az edény melegedjen fel, a környező felület pedig hideg maradjon. Ez nemcsak a biztonságot növelheti, hanem megakadályozhatja, hogy az étel ráégjen a főzőlapra, tovább egyszerűsítve a tisztítási folyamatot. Az ünnepi rohanásban, amikor az idő nagy érték, ez a megoldás kellemes megkönnyebbülést jelenthet a folyamatos takarításhoz képest.

Energiahatékonyság

A magas energiafogyasztás szintén gyakori probléma lehet a főzőlapot használók körében. A Samsung indukciós főzőlapjai energiahatékony melegítési technológiával a serpenyőkben keletkező mágneses súrlódást használják fel a hő közvetlen átvitelére, ahelyett, hogy a környező levegőt melegítenék. Ez a célzott megközelítés rövidebb főzési időt és hatékonyabb energiafelhasználást eredményezhet.

A gyors felmelegedés és a pontos hőmérséklet-szabályozás fokozhatja a főzés hatékonyságát is, így a felhasználók gyorsabban készíthetik el az ételeiket és pontosabban követhetik a recepteket.

FlexZone technológia a sokoldalú főzéshez

A nagy edények és serpenyők elhelyezésére kevésbé alkalmas kialakítás könnyen okozhat frusztrációt a felhasználóknak, különösen akkor, amikor nagy adagokat szeretnének főzni, például a karácsonyi vacsorára. A Samsung FlexZone technológiával ellátott indukciós főzőlapjai megoldhatják ezt a problémát, mivel nagyobb rugalmasságot biztosíthatnak a főzőedények elhelyezésében. A FlexZone funkció automatikusan az edény tényleges méretéhez igazítja az indukciós fűtési zónát, így mindenféle edénytípus elhelyezhető rajta, a kis serpenyőktől a nagyobb, ovális alakú, tűzálló edényekig, vagy akár a téglalap alakú sütőedényekig.

Ennek az alkalmazkodóképességnek köszönhetően a felhasználók maximálisan kihasználhatják a főzési teret, anélkül, hogy a teljesítmény közben romlana. Akár családi vacsorát készítünk, akár nagyobb vendégségre készülünk, a FlexZone technológia gondoskodhat róla, hogy megfelelően felkészüljünk a kedvenc fogásainkkal.

Az esztétikus kialakítás és a praktikus funkcionalitás találkozása

A Samsung indukciós főzőlapjainak tervezésében a funkcionalitás az első, de az esztétika sem marad figyelmen kívül. A főzőlapok letisztult, modern megjelenése a minimalista kialakításnak és a ferde élű kivitelnek köszönhetően bármilyen konyhai berendezéshez illeszkedhet. Akár a klasszikus, akár a kortárs stílust kedvelik a felhasználók.

A slim fit kialakítású indukciós főzőlapok zökkenőmentesen passzolhatnak a különböző konyhai munkalapokba, és nagyobb tárolóhelyet biztosíthatnak a készülék alatt. A praktikus funkcionalitás és az esztétikus megjelenés kombinációjának köszönhetően a Samsung indukciós főzőlapjai könnyen a magyar felhasználók kedvencei is lehetnek.

Jövőálló konyhai megoldás

Egy olyan korszakban, amikor a kényelem, a hatékonyság és a tudatosság is kiemelten fontos, a Samsung FlexZone technológiával ellátott indukciós főzőlapjai jelentős előrelépést jelenthetnek a konyhai fejlesztések terén. A sima felületek és a sokoldalú FlexZone technológia révén ezek az eszközök a konyhai fejlesztések új szintjét jelenthetik. Ezek nemcsak régóta fennálló kihívásokat oldhatnak meg, hanem szervezettebb, hatékonyabb és élvezetesebb főzési élményt is nyújthatnak. Ahogy a háztartások igényei is folyamatosan fejlődnek az intelligens otthoni megoldások terén, a Samsung indukciós főzőlapjai mind a funkcionalitás, mind a stílus terén teljesítik az elvárásokat.

[i] Forrás: A Samsung Digital appliances, 1500 fős mintán végzett kutatása a prémium szegmenshez tartozó felhasználók körében. Az adatfelvétel az Egyesült Királyságban, Németországban és Lengyelországban történt 2024 novemberében.

[ii] Forrás: A Samsung Digital appliances, 1500 fős mintán végzett kutatása a prémium szegmenshez tartozó felhasználók körében. Az adatfelvétel az Egyesült Királyságban, Németországban és Lengyelországban történt 2024 novemberében.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Continue Reading
Advertisement Hirdetés
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement Hirdetés

Facebook

Advertisement Hirdetés
Advertisement Hirdetés

Ajánljuk

Advertisement

Friss