Tippek

Miért fontos a kábel mérete, hosszúsága?

A villanyszerelési munkálatok során a kábelek és vezetékek nagy szerepet kapnak, hiszen ezeken keresztül fut végig az elektromosság. A méretezés feladatát körültekintően kell elvégezni, legyen szó családi házakról vagy éppen irodákról egyaránt. Nem véletlen ugyanis, hogy számos féle és fajta típus kapható még online is. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire kell figyelni a kivitelezésnél, emellett kitérünk a méretezés szempontjaira is, így könnyebb lesz a választás.

A kábelek méretezése a különféle környezetekben

Az Elektrikstore.hu vezetékei esetén sem mindig vesszük észre, hogy ez a piac mennyire szerteágazó. Pedig ha megnézzük, akkor láthatjuk, hogy az otthonunk rendszere mennyire bonyolult és összetett. A lakás falain belül vezetékek és kábelek sokasága fut végig, ahogy az épület külsején és a munkahelyünkön is. Mindegyik esetben fontos a kábelek méretezése, hiszen megfelelő nagyság, típus nélkül esélytelen, hogy minden jól működjön.

A vezetékeken a rendszeresen végigfutó áram kapcsán fontos, hogy az folyamatosan rendeltetésszerűen és zavartalanul tudjon működni. Már egy apró technikai hiba is hatalmas veszélyt jelenthet az otthonunkra, a vagyontárgyakra, sok esetben még az emberi életre is.

Érdemes tehát olyan helyről beszerezni az elektromos vezetékeket, ahol biztosak vagyunk annak minőségében. Csak olyat vegyünk meg, alkalmazzunk, építsünk be, amely minden szempontból kockázatmentes! Itt jön szóba a méretezés, amit minden esetben el kell végezni.

Mire ügyeljünk a kábelek méretezése esetében?

A vezetékek megfelelő méretezése sok szempontból indokolt és fontos, legyen szó feszültségesésről, melegedésről, illetve mechanikai szilárdságról egyaránt. Mindegyik tényező esetében kiemelt fontosságú a biztonság, nem árt tehát mindegyiket határértéken belül tartani. A rendelkezésre álló értékek alapján többféle terhelési csoportokról lehet szó. Ezeket megfigyelve megállapíthatjuk, hogy mekkora kábelre van szükség. Így csökkenthetjük annak a kockázatát, hogy a működés során valamilyen probléma keletkezzen.

A csoportok között nem annyira egyszerű az eligazodás: annak érdekében, hogy mindezt megkönnyítsék, a szakemberek egy táblázatot készítettek. Ezt megnézve láthatjuk az egyes típusok értékeit, így a méretezés tökéletes lehet.

Ki a felelős a kábelek méretezéséért?

Az igaz, hogy az internet világában szinte mindent megtalálhatunk a világhálón, de a kábel méretezését nem minden esetben szabad az online térre bízni. Jó megoldás, ha szakértői véleményt kérünk, így kisebb az esélye annak, hogy a művelet lesz nem pontos. Hiszen kinek ne lenne lényeges az otthonának és az értékeinek a megőrzése?

A több éves szakmai tapasztalattal rendelkező villanyszerelők sokkal gyorsabban, pontosabban oldják meg ezt a feladatot, ráadásul sok esetben a munkával is megbízhatjuk őket. Ezáltal nemcsak pénzt spórolhatunk, hanem időt is, hiszen egy hozzá nem értő nem fogja tudni pár perc alatt megoldani ezt a munkafolyamatot.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss