Tippek

Milyen felszerelést válasszunk kezdő pontyhorgászként?

Kezdő pontyhorgász vagy, és éppen a felszerelés összeállításán töröd a fejed? Érthető, ha a bőség zavarában érzed magad és kissé tanácstalan is lettél. Gond egy szál se, ebben a cikkben a legfontosabb elemekre koncentrálunk, amelyeket elsőként javasolt begyűjtened!

Egy kezdő pontyhorgász számára ezzel kezdődik a felszerelés összeállítása

Nulladik lépésként abban a kérdésben célszerű döntésre jutni, hogy melyik legyen a választott horgász módszer. Hiszen pontyokat többféle módon is lehet eredményesen fogni, viszont az eszközkészlet nagyon is eltérő lehet ebben a tekintetben.

Tehát főként ezzel a szemlélettel javasolt körbenézni mondjuk a Fishinda horgászbotok kínálatában. Hogy szűkítsük kicsit a kört, leginkább a feeder, illetve a bojlis módszerekre érdemes koncentrálnod. A sikeres pontyhorgászathoz jelenleg ez a két szakág a leginkább ideális. Egyénenként és persze víztípusonként eltérő, hogy kinek melyik a szimpatikusabb.

A két legfontosabb elem

Talán sejthető is, hogy a horgászbot, valamint az orsó kiválasztására gondolunk. Mindkettőnél azt érdemes szem előtt tartani, hogy a választott darabok alkalmasak legyenek a pontyhorgászatra, emellett pedig könnyű is legyen velük bánni.

Feeder, illetve bojlis botoknál emiatt a 3,60-as hosszúságot javasolt választani. Feeder botnál a 20-80 grammos dobósúly már elég lehet, bojlis pálcánál pedig egy 3 librás modell már bőven megfelel erősség szempontjából.

Orsónál az 50-es vagy 60-as méret lehet a nyerő. Kezdőként nem árt, ha az ember egy nyeletőfékes modell mellett teszi le a voksát. Mivel ezek az orsók jellemzően könnyen kezelhetőek, és nagyban segíthetik a nagyobb testű pontyok sikeres megfogását.

Egy kezdő pontyozó felszereléshez a következőkre is szükség lesz

Mindenképp kelleni fog egy, a felszereléssel szinkronban lévő főzsinór. A damil kiválasztásánál nem érdemes spórolni, hiszen a dobások hatékonysága mellett a fárasztások sikerrátája kapcsán sem mindegy, hogy a zsinór segíti vagy hátráltatja az embert.

A kezdő szett további elemei pedig már a végszerelék összeállításához köthetők. Ide tartozik az előkezsinór, ide sorolandók a kapcsok és forgók, a horgok normál vagy előkötött változatban, továbbá az etetőkosarak és az ólmok.

Aggódni nem kell, mindez csak első olvasatra tűnhet soknak vagy bonyolultnak. Egy megfelelő dobozban minden terméknek könnyen helyet lehet találni, a felszerelés egyéb elemei pedig egy bottartó zsákban, illetve egy táskában könnyen elférnek.

Innentől kezdve pedig már csak tanulni és tesztelni kell a peca eredményes menetét a vízparton. Ehhez sok szerencsét és sikeres fárasztásokat kívánunk minden kezdő pontyhorgásznak!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss