Tippek

Mennyi ideig bírják a robotporszívók aksijai?

Sokakat az riaszt el a robotporszívó vásárlásától, hogy drágák, és előbb-utóbb úgyis tönkremennek. Tény, hogy egy ilyen eszközért többet kell fizetni, mint egy partvisért és egy lapátért, ugyanakkor a robotporszívóknak rengeteg előnye van.

Az, aki beszerez egy ilyen háztartási segédet, rengeteg extra szabadidőre tehet szert, ezenfelül sok fáradtságos munkától megkímélheti magát. Mint minden gép, előbb-utóbb igényel némi karbantartást, és bizonyos komponensek is cserére szorulhatnak az elhasználódás következtében. A Házirobotok.hu webáruházból beszerezheted az alkatrészeket, még akár új akkumulátort is vásárolhatsz.

Milyen gyakran kell az akkumulátort cserélni?

Nem kell attól tartani, hogy néhány havonta új aksi kell a porszívó robotba. Bár az összes ilyen eszköznek véges élettartamú akkumulátora van, ha megfelelő minőségű terméket választasz, akkor hosszú ideig használhatod anélkül, hogy bármilyen alkatrészét is cserélned kellene.

Az iRobot takarítórobotjai kifejezetten jól vizsgáznak e tekintetben. Ami biztos, hogy egy év garancia van az akkumulátorokra, és ez igaz az utólag vásároltakra is. Ugyanakkor nem lehet kijelenteni, hogy pontosan hány évig bírják egyes típusok akkujai. Általánosságban véve vannak olyan tényezők, amik indokolhatják a cserét.

Ekkor kell a robotporszívó akkumulátorát cserélni

Amennyiben az eszköz már négy éve használatban van, de még nem cserélték soha az akkumulátorát, akkor hamarosan elérkezik az ideje. Amennyiben teljes mértékig feltöltésre kerül a robotporszívó aksija, és legfeljebb öt percig marad üzemképes, az szintén intő jel.

Meglepő lehet, de egy használaton kívüli robotporszívó, amit nem tartanak a dokkolóállomáson, megeshet, hogy üzemképtelen lesz. Általában kijelenthető, hogy az akkumulátoroknak egyáltalán nem tesz jót, ha sokáig nincsenek használva.

Hasznos tipp az akkumulátorcsere kapcsán

Ha elérkezik az akku cseréjének ideje, akkor érdemes megfogadni egy tanácsot. Egy másfél- vagy kétéves készülék rengeteg szennyeződést képes összeszedni, ezek egy része a gép belsejébe kerül. Ha ezek ott maradnak a szenzorok és motorikus alkatrészek környékén, akkor számolni kell azzal, hogy az akkumulátor áramfelvétele megnövekszik. Ez az élettartamának a drámai mértékű csökkenésével járhat együtt.

A hazai iRobot szakszervizben számítógépes diagosztikai tesztet tudnak lefuttatni, hogy megvizsgálják, fennáll-e ilyen probléma. Akár személyesen is el lehet vinni a gépet, de futárral is be lehet küldetni. Maga a diagnosztika nem kerül pénzbe, érdemes tehát elvégeztetni, hogy minden kétséget kizáróan kiderüljön, milyen a takarítórobot állapota.

Időnként az is megesik, hogy nem az akkumulátor a hibás, hanem a töltő vagy a dokkolóállomás megy tönkre. Ezt is diagnosztikával lehet megállapítani.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss