Tippek

Hozz megoldást a védelmi ipar kihívásaira! Jön a 2023-as CASSINI Hackathon.

Idén is a Design Terminalt kérte fel az Európai Bizottság az ötletverseny magyarországi fordulójának megszervezésére.

Az űr- és hadipari mentorálás mellett a vállalkozásépítésben segítenek az innovációs ügynökség mentorai. A hasznos ismereteken túl értékes nyereményekkel is gazdagodhat a legjobb csapat. Jelentkezz március 17-ig!

Az űripar folyamatosan szállítja azokat a legmodernebb megoldásokat, amelyek a földi életben, más iparágakban is hasznosulnak. Miért ne lehetne ezt a védelmi szektorra is átültetni? A fokozódó globális bizonytalanságban minden országnak felelősen kell gondolkodnia saját biztonságáról. Éppen ezért a nemzetbiztonság növelése és a nemzeti szuverenitás megőrzése az idei CASSINI Hackathon témája is.

A nemzetközi szintű, egyszerre 10 országban zajló ötletverseny megrendezésére, a tavalyi szervezők közül egyedüliként a Design Terminalt kérte fel már második alkalommal az Európai Bizottság Védelmi és Űripari Főigazgatósága. Az innovációs ügynökség szakmai munkáját idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Világűrjog és Politika Kutatóintézete segíti.

Ha elsőre nem is gondolnád, a megoldások a legkülönbözőbb területeket érinthetik. A mezőgazdaságban egy ideje már népszerűek a műhold adatok, amelyekkel hatékonyabbá tudják tenni a növénytermesztést a gazdák. Ugyanígy akár arra is lehet használni ezeket, hogy a föld nedvességtartalmának megfigyelésével kiszámolják, mekkora járművet bír el a talaj. Sőt azt is, milyen a színek viszonya az adott területen, ami pedig az álcázás miatt fontos. A határvédelmet pedig például az 50 méternél kisebb csempészhajók űradatokkal való felderítése vagy mozgásuk modellezése segítheti. De ha mondjuk a hullámok nagyságát méri fel egy megoldás, akár üzemanyagfogyasztást is csökkenthet vele a haderő.

Idén is 3 izgalmas kihívás közül választhatsz, melyek mindegyike Európa védelmi és biztonsági képességeivel kapcsolatos.

  • Mobilitás, logisztika és útvonaltervezés, akár katasztrófák esetén
  • Tengeri fenyegetések nyomon követése és biztonságos tengeri logisztika
  • Kritikus infrastruktúra védelme és krízisekben való gazdasági és társadalmi problémák enyhítése

A kritikus kérdések megoldásában most is a Galileo, az EGNOS és a Copernicus megfigyelési rendszerekből származó európai űradatok segítenek, a részvételhez azonban nem szükséges előzetes űripari tapasztalat. A hazai versenyen a Design Terminal mentorai, technológiai partnerei és külsős szakértők támogatják az ötletek fejlesztését. A versenyzők űr- és védelmi, valamint hadipari mentorálás mellett szakmai tanácsadást kapnak üzleti és stratégiai témákban, és meglepetés előadóktól sajátíthatnak el hasznos ismereteket. Emellett pedig a Design Terminal alumnijaként bekerülhetnek egy összetartó közösségbe is.

JELENTKEZZ A CASSINI HACKATHONRA!

A CASSINI Hackathont idén március 24. és 26. között rendezik meg, jelentkezni március 17-ig lehet. A legjobban teljesítő magyar csapat amellett, hogy helyi szinten is díjazásban részesül, bekerül a CASSINI hathónapos mentorprogramjába, ahol 100 órányi, személyre szabott mentorálással fejlesztheti tovább ötletét.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss