Tippek

Mire figyeljünk ajtópánt felszerelésénél?

Ajtópánt, csuklópánt, zsanér, nevezzük bárhogy őket, szinte észrevétlenül ott vannak velünk mindennap és teszik a dolgukat. Nagyon fontos feladatuk van, hisz ezek felelnek az ajtók, bútorok nyithatóságáért vagy más eszközök mozgathatóságáért. Ugyan kicsi elemekről van szó, amik alig pár centisek, a megfelelő kiválasztása viszont nagyon fontos lehet.

Hogyan válasszunk ajtópántot?

Egy valami miatt biztosan nem kell aggódnunk: ajtópántokból nagy felhozatal van a piacon. Elég csak megnézni például a VasalatWebshop ajtópánt kínálatát és máris láthatjuk, hogy többféle formával, mérettel és anyaggal találkozhatunk. A legfontosabb az, hogy az igazán minőségi darabok acélból vagy rozsdamentes acélból készülnek, amelyek képesek nagy terheket elviselni. Természetesen találhatunk jobbos és balos kivitelben is, amelyek csak szimplán egymás tükörképei.

Ha nem vagyunk biztosak a nyílásirányban, akkor tegyük az alábbiakat: álljunk szembe az ajtóval, nyissuk ki azt, ha a pántok jobb oldalt vannak, akkor jobbos kivitelű pántra van szükség, ha bal oldalt, akkor balosra van szükségünk.

Mikor van szükségünk új ajtópántra?

A leggyakoribb eset az, amikor az eddigi csuklópántunk, ajtópántunk elhasználódik, így muszáj újra cserélni. Fontos, hogyha az előző, már rossz csuklópánt a felszerelés vagy használat során mélyre fúródott, akkor az problémákat okozhat az új ajtópánt felszerelésénél. Aggódni nem kell, a megoldás nagyon egyszerű: ékeljük ki egy farost- vagy kartonlemezzel, így biztosan sokáig megőrizzük használhatóságát.

A végleges rögzítés előtt mindenképpen ellenőrizzük az ajtó csukódását, mivel ha zárás közben szorul, vagy éppen túl nagy rés tátong az ütközőléc és a szárny között, az rövidítheti az egész ajtó élettartamát. Ezt érdemes mindenképpen elkerülni. Az ideális rés méretének meghatározásához vegyünk elő egy vékonyabb kartonlapot, ami ha éppen becsusszan a zárt ajtó mellett, akkor készen is vagyunk.

Ha nagyon nehéz és tömörfából készült bejárati ajtóval van dolgunk, akkor mindenképpen rögzítsünk egy harmadik ajtópántot is, hogy a terhelés optimális legyen, és ne kelljen a gyors elhasználódás vagy szélsőséges esetben a leszakadás miatt aggódni. A harmadik pántot ajánlott az alsó és a felső pánt közötti távolság felénél rögzíteni. Így fog a teher egyenletesen eloszlani a három pánt között, és megelőzzük a kiszakadást. Az alsó pántot érdemes mindig a legalsó szél fölé 225 milliméterrel, a felsőt pedig a felső széltől 150 milliméterre szerelni.

Alaposan gondoljuk át a választást

Nincs két egyforma ajtópánt, így mindenképpen nézzük meg a működési mechanizmust, a formáját, a méretét és természetesen az anyagát. Egy jól kiválasztott pánttal hosszú távon megelőzhetünk minden problémát, így semmiképpen se kapkodjuk el a vásárlást.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss