Tippek

Készen kapható vagy egyedileg gyártott bejárati ajtó? Előnyök és hátrányok egy helyen

Ezzel a dilemmával mindenki találkozik, akinek bármilyen okból terítéken van az ajtócsere. Ugyanis a barkácsáruházakban és a nyílászárókat forgalmazó cégeknél rengeteg szebbnél szebb darab közül lehet válogatni.

Viszont az is igen csábító lehetőség, hogy egy teljesen egyénre szabott ajtót rendeljünk. Vajon melyik eshetőséggel járunk jobban?

Nézzük először is az egyedi ajtókat!

Amennyiben szeretünk tervezgetni, és nem elégszünk meg a sablonos megoldásokkal, hanem mindent a saját ízlésünkre akarunk alakítani, akkor aligha van tökéletesebb alternatíva számunkra, mint egy Nívó egyedi bejárati ajtó.

Ezeknél a nyílászáróknál sem a méretet, sem a megjelenést illetően nem kell kompromisszumot kötni, hiszen mindenben szabad kezet kapunk. Csak egy alaptípust kell kiválasztani, amit utána a kedvünk szerint variálhatunk, így a végeredmény egy olyan ajtó lesz, aminek aligha akad bárhol egy “ikertestvére.”

Ez nemcsak abból a szempontból kedvező, hogy az ajtó küllemét személyre szabhatjuk, hanem a mérettel kapcsolatos problémák miatt történő bosszankodást is megspóroljuk. Ugyanis egy egyedi ajtónak nemcsak a megjelenése, hanem a mérete is egyedi, így ha nem szabványméretű falnyílással rendelkezünk, az sem jelent gondot.

Nem lesz szükség a fal kibontására vagy megtoldására, ami jelentősen leegyszerűsíti az ajtócsere folyamatát is.

Az egyedi ajtók hátrányaként talán annyit lehet felhozni, hogy a gyártásuk időigényes, így akár 1-2 hónapot is várni kell, mire elkészülnek. Valamint, ha sok feláras extrával kérjük, akkor a költségek is megugorhatnak. Viszont ha megelégszünk az alapfelszereltséggel, akkor egészen kedvező áron is hozzájuhatunk.

Mi a helyzet a készen kapható nyílászárókkal?

Megrendelőként itt nincs nehéz dolgunk: felkeresünk személyesen vagy online egy ajtók értékesítésével foglalkozó üzletet, majd alaposan körülnézünk a kínálatban. Ha találunk egy olyan terméket, ami mind küllemre, mind méretre megfelelő, akkor fizetés után már vihetjük is, vagy ha nincs megfelelő járművünk, akkor kérhetünk házhozszállítást.

Ez mind szép és jó, a gond akkor kezdődik, ha a dolgok nem az elképzeléseink szerint alakulnak, mert például egyik ajtó sem tetszik igazán, vagy a méretük nem passzol az otthoni falnyílásba. Ilyenkor sajnos muszáj lesz kompromisszumot kötni.

A kész ajtók előnye ugyanakkor kétségkívül az, hogy nem kell megvárni, amíg legyártják őket, így ha nagyon sürgős az ajtócsere (mert mondjuk megrongálták a régit), akkor maximum néhány napon belül megoldható a művelet. Már persze ha nem áll fenn az a faramuci helyzet, hogy a nyílás mérete teljesen eltérő, és kerítenünk kell még egy kőművest is, aki elvégzi a szükséges átalakítást.

Melyiket válasszuk végül?

Mint látható, mindkét típusnak vannak előnyei és hátrányai is, így erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. Vegyük sorra a legfontosabb szempontokat, írjunk egy pro és kontra listát, és ennek tükrében döntsünk.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss