Tippek

Sikkes shabby

Ha az otthonod új felöltöztetésén töröd a fejed, és egy fiatal és modern lakberendezési stílusirányzatban gondolkodsz, akkor bizony esetleg a shabby chic irányzatnak is esélyt adhatsz. Maga a “shabby” jelentése “fakult és omladozó”, a “chic” pedig “sikkes és elegáns”. A kettő kombinációjából képzett kifejezést pedig egy olyan, viszonylag fiatal lakberendezési irányzatra szokták alkalmazni, amelyre a kopott elegancia a legmegfelelőbb fordítás.

Itt aztán egymás mellett nagyon is harmonikusan megfér egy bolhapiacon levadászott ezüst képkeret, a hatalmas kristálycsillár, a kopottas bútorok és a gazdagon redőzött textilek is.

Nem szigorú szabályok

A DODO számos vintage elemet kínál, mely a shabby chic stílushoz is remekül illik. A shabby chic nagy előnye, hogy mindenki könnyen a saját ízlésvilága szerint alakíthatja, de így is ezek a terek a kifinomultság, a kényelem, a letisztultság és a barátságosság érzetét keltik. Nem hivalkodó, nem törekszik tökéletességre, imádja a régies formákat. Lényegében bármelyik otthonba beilleszthető, jól kijön más stílusokkal, és nem szigorú szabályokkal operál.

A shabby chic nagyon hasonlít a vintage és a rusztikus stílusra, de míg a vintage kicsit kaotikusabb és sokkal többet “elbír”, a shabby chic kopottas ugyan, de elegáns is. A francia vidékies stílus hatása uralkodó, s nagyon romantikus, nőies. Ez különbözteti meg a szintén nagyon természetes rusztikus stílustól, és még a lágysága is.

Egyedi, időtlen és különleges tárgyak

A shabby chic irányzatban használt bútorok elegánsak, alapszínük jellemzően fehér, emellett visszacsiszolt és koptatott. Sok a kecses, részleteiben kidolgozott kisbútor és kiegészítő. A padló minden olyan alapanyagból készülhet, ami természetes: kő járólapok, fa parketta vagy deszka. Ebben a stílusban nem fogsz azonban sok szőnyeggel találkozni. A falak a romantikusságot hangsúlyozzák, gyakori a fehér, a törtfehér, a pasztelles krémszínek, a sárga és a rózsaszín meleg tónusainak a használata. Kaphatók kifejezetten régiesített-sárgított tapéták, amelyek közül főleg a csíkos és a virágmintás változatok mutatnak jól a stílus berendezési elemeivel. Stukkó díszlécekkel és háromdimenziós elemekkel is feldobhatod a hangulatot. A mennyezeted is lehet hangsúlyos, ha a bútoraid egyszerűbbek, ilyenkor a díszített és antik vagy antikolt mennyezet nagyon jól fest.

Ha nem vagy szabálykövető

A nem szabálytökéletességre törekvők számára így berendezni a tereket remek lehetőség, hogy kiéljék a kreativításukat és megőrizzék régi tárgyaikat. A shabby chic mindenképp neked való, ha javíthatatlanul romantikus vagy, oda vagy a virágmintás motívumokért, a csipkés ágyneműkért és a régi festett, faragott bútorokért. Ha még ráadásul a DIY megoldások sem állnak tőled távol, és a régi, mások számára értéktelennek tűnő darabokban is csodát látsz, akkor ne habozz és teremtsd meg a magad shabby chic tereit!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss