Tippek

A világ legintelligensebb juhászkutyája, a közkedvelt border collie

Egyesek úgy vélik, hogy a border collie a legokosabb kutyafajta, mivel értelmes, intelligens, könnyen tanítható. Rendkívül szorgalmas, szófogadó eb, aki egyben nagyszerű társ, hűséges házi kedvenc. Barátságos, kedves jellemű, nem meglepő, hogy a családok körében is igen népszerű.

A tökéletes juhászkutya, akinek lételeme a munka

A Grandopet.hu border collie fajtaleírása alapján bemutatjuk a barátságos, dolgos kutya jellemvonásait, illetve külső ismertetőjegyeit. Reméljük segítünk a döntésben ezzel a kis összefoglalóval!

A border collie szorgalmassága mellett kitartó is, számára elsődleges cél, hogy megfeleljen gazdájának. Egyedülálló munkakedve példaértékű, ahogyan intelligenciája is. Többek között ezen jellemvonásainak köszönhető, hogy képes akár tetemes méretű nyáj terelésére, őrzésére egyaránt. Önálló, de ettől függetlenül együttműködő, ez pedig jelentősen megkönnyíti a nevelését. Ideális gazdi mellett hamar szófogadó és ragaszkodó társsá válik.

Manapság már nem csupán juhászkutyaként alkalmazzák, hanem népszerű családi kedvenc. Ezt igazolja lojális, emberszerető jelleme. A munka iránti vágyát azonban tiszteletben kell tartanunk, fontos tehát napi szinten ellátni mentális és fizikai kihívásokkal. Ellenkező esetben viselkedésbeli zavarok léphetnek fel. Ennek elkerülésére izgalmas szellemi játékok, interaktív ügyességi feladatok is szükségesek.

Amennyiben nem élheti ki terelési ösztönét, hajlamos ezt megtenni járművekkel, gyerekekkel. Érdemes erre fokozottan ügyelni a rendszeres gazdis foglalkozások keretében.

A border collie külső vonásai

Nagyon igényes kutyafajta, éppen ezért a szőrzetének rendszeres átfésülése javasolt, legalább hetente. A fültő, a hónalj és a comb belső területén nagyobb eséllyel összegubancolódhat, csomósodhat a bundája. Ezeken a szakaszokon alaposabb, gyakoribb fésülés ajánlott.

Közepes termetű, izmos, arányos testfelépítésű, ebből kifolyólag energikus, mozgékony. Meleg tekintetével azonnal belopja magát a gazdája szívébe. Ez a pillantás kizárólag neki szól, munka közben ugyanis éber és szigorú.

A fajtának két változata ismert, a középhosszú szőrzettel bíró, illetve a nem teljesen rövid bundával rendelkező. Előbbinél jellegzetes sörény, nadrág és zászlók láthatók. A fedőszőr és az aljszőr szintén sűrű, ez afféle közös vonása mindkét változatnak. Ezáltal megoldott az időjárással szembeni védelem. Leginkább fekete-fehér variációban elterjedt, ettől függetlenül különféle színekben is megjelenhet.

Kinek ideális választás?

Rendkívüli intelligenciája, kiváló tanulékonysága okán tökéletes családi kedvenc. Egyedülállók és családok is előszeretettel választják. Ideálisabb azonban tapasztalt gazdik számára, mivel hamar észreveszi a nevelési hibákat, melyeket a maga javára fordít. Igényli a szellemi és fizikai edzést egyaránt, ezért a kertes ház jelenti a legmegfelelőbb otthont.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss