Tippek

6 dolog, amiről hitelfelvétel előtt ne feledkezz meg

Hitelfelvétel előtt alaposan kell mérlegelnünk nagyon sok mindent. Ha te épp ebben a cipőben jársz, akkor olvasd el az alábbi cikket, mert kiváló mankóként szolgál majd egy kölcsön felvételéhez. Ebben a cikkünkben hoztunk neked 5 olyan tényezőt, amit mindenképp figyelembe kell venned, mielőtt belevágsz egy hitelfelvételbe.

Emelkedő kamatkörnyezet jellemzi napjainkat

Mielőtt egy hitel felvétele mellett döntesz, érdemes tudnod, hogy emelkedő kamatkörnyezet áll fenn. Az újonnan felvett hitelek kamatai megnőttek, drágábban lehet most kölcsönhöz jutni, mint pár hónapja. Ráadásul ez érinti a régi, változó kamatozásúakat is, melyek törlesztőrészlete megnőtt.

Bármilyen hitel mellett is döntenél, érdemes alaposan utánajárnod, és figyelned kell sok mindenre a szerződéskötés előtt.

1. Nem érdemes halogatni!

Ha már eldöntötted, hogy hitelre van szükséged, és minden feltétel adott, nem érdemes várni, mielőbb meg kell kötni a szerződést. Nem tudhatjuk, hogy 1-2 hónap múlva mennyivel nőnek a kamatok, de valószínűsíthető, hogy ismét drágábbak lesznek a hitelek.

2. Fontos a hosszú távú pénzügyi terv!

Az öngondoskodás fontos! Ez lehet nyugdíj-megtakarítás, egy bizonyos összegű tartalék vagy befektetés is. A lényeg, hogy ha gond van, legyen mihez nyúlnod! A legjobb, ha legalább 3-6 havi kiadásra van könnyen hozzáférhető pénzed. Ebbe legyen már belekalkulálva a hitel törlesztése is. Ha ez nincs, akkor kezdd el felépíteni az összeget, hogy ha kiesne a jövedelmed, akkor is legyen miből megélned és törlesztened.

3. Figyelj a JTM szabályozásra!

A JTM szabályozás lényege, hogy senki se adósodhasson el túlságosan.

Ha a nettó havi jövedelmed 500.000 Ft alatti, akkor privát kölcsön esetén az összes kölcsönöd havi törlesztőrészlete nem lehet több, mint a jövedelmed 50%-a. 500.000 Ft feletti kereset esetén 60%-a. De ez csak egy felső határ, a bankok jellemzően jóval alacsonyabban határozzák meg ezt az arányt, inkább 35-50% körül.

Ráadásul jelzáloghitelek esetén még ennél is komolyabb feltételeknek kell megfelelned a hitelbírálat során! Ott 25% és 30% a két határ, ha nem fix törlesztőről van szó. Fixnél akár 50-60% is lehet az arány 10 vagy több éves futamidő esetén.

4. Figyelj a kamatperiódusra!

A kamatperiódus az az időszak, amiben a bank nem változtathat a kölcsön kamatán. A végig fix törlesztővel rendelkező hiteleknél viszont nincs változtatási lehetőség, cserébe drágábbak. Te döntesz, hogy neked melyik felel meg jobban.

5. Kamatkedvezményre fel!

Érdemes megnézni a banki feltételeket, és megkeresni a kamatkedvezményeket mindenhol. Nagyon sokat lehet ezekkel nyerni egy-egy hitelen! De figyelni kell, hogy betartsd a feltételeket, mert különben elbukod a kedvezményt!

6. Ne feledkezz meg a hitelfedezeti biztosításról!

Egy ilyen biztosítás egy váratlan tragédia esetén nyújt anyagi segítséget. A havi törlesztőrészlet mellett kell őket fizetni. Segíthetnek baleset, haláleset és munkanélküliség esetén is. Érdemes utánanézni a feltételeknek!

Hitelfelvétel előtt ezekre figyelj, és akkor nem érhet meglepetés.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss