Tippek

Normális, ha füvet eszik a kutya?

A kutyák táplálkozási szokásai is bizonyítják, hogy a farkasok leszármazottai. A genetikai módosulások következtében azonban a háziasított kedvencek emésztőrendszere jobban alkalmazkodott a szénhidrátban gazdag, ám csekély fehérjét tartalmazó táplálékhoz.

Ami viszont nem változott, vagy legalábbis kismértékben, az a hús-növény aránya. Bár jellemzően a kutyák nem tudják hasznosítani a nagy mennyiségű növényi táplálékot, mégis előfordul, hogy séta közben kiszolgálja magát és füvet eszik.

Így pótolja a szükséges rostot

Visszatérve a négylábúak igényeinek megfelelő táplálékra: nagyarányú hús kiegészítve zöldségekkel. A változatos húsfélék, csontok, porcok mellett a rostok beviteléhez növényekre is szükségük van. Ha silány minőségű táppal eteted a kedvenced, akkor előfordulhat, hogy valamiből hiány keletkezik a szervezetében, amit fűevéssel igyekszik pótolni. Keress teljes értékű szárazeledelt és iktass be egy nyolchetes kúrát a BioZoo.hu spirulina alga készítményével. Önmagában a táplálék kiegészítő adása az alaptáp módosítása nélkül eredménytelen lesz, teljes váltásra van szükség.

Fűevéssel foglalja el magát

Sokszor irigykedünk a kedvencekre, hogy semmi dolguk sincs. A kutyák élvezik, ha feladatuk van, tanulhatnak, a semmittevéssel nem igazán tudnak mit kezdeni. Előfordulhat, hogy pusztán unaloműzésből legel, ezzel múlatja az időt, amíg hazaérsz.

Ez ellen a legjobb módszer, ha lefárasztod a szőrmókot. Egy hatalmas reggeli séta vagy futkározás után kevésbé fog eszébe jutni, hogy fűevéssel szórakoztassa magát. Ha a nap folyamán valóban hosszú ideig vagy tőle távol, akkor kedveskedhetsz neki jutalomfalatot rejtő logikai játékkal is.

Baj van az emésztőrendszerével

A köztudatban ha a négylábú legel, akkor ég a gyomra. Ez is lehetséges, de számos emésztési rendellenesség lehet az okozója. Lehet, hogy fáj a hasa és a gyep habzsolásával igyekszik meghánytatni magát. De meghúzódhat savasodás, reflux vagy szimpla éhség is a háttérben. Ilyenkor érdemes ellenőrizni, hogy elegendő-e a táplálék mennyisége. Ha ennek mértéke és minősége kifogástalan, akkor adj a szőrmóknak olyan gyógynövényeket, amik megoldást kínálnak az emésztőrendszeri problémákra. Ha ezek után is gyakran legel vagy étvágytalan, kedvetlen, akkor keressétek fel az állatorvost.

Rágási kényszer

Főleg kölyökkutyusokra jellemző, hogy állandóan rágcsálniuk kell. Ha nem áll a rendelkezésére izgalmas játék, akkor feltalálja magát mással. Ilyenkor fordul elő, hogy az elöl hagyott papucs vagy cipő bánja a gondatlanságot. Jobb esetben kint a kertben kevesebb kárt tud csinálni és legeléssel foglalja el magát. Tulajdonképpen ez még hasznos is lehet, hiszen természetes módon gondoskodnak a bélférgek kiürítéséről.

A kutya fűevési szokása, ha ritkán fordul elő, akkor normális. Viszont ha gyakran kapod rajta, akkor gondolj mindenképpen emésztőrendszeri zavarra. Ennek a helyreállításához a BioZoo.hu webshopban találsz 100%-ban természetes táplálékkiegészítőket.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss