Tippek

A Down-szindróma hatása a család mentális állapotára

A Down-szindróma tudatosítása senki számára nem egyszerű és általában a családokat rendkívül megviseli egy ilyen diagnózis. Erre nem létezik tökéletes “mentális gyógyír”, ám ha odafigyelünk az egyensúlyra, megadhatjuk azt a támogatást, amelyre a családnak szüksége van.

De hogyan ismerhető fel a betegség és milyen szerepet kapnak az állapot javításában a szociális kapcsolatok? A cikkből megtudhatja.

A biológiai alapok

A család mentális egészségének megőrzése nem egyszerű, különösen akkor, amikor súlyos kihívásokkal kell szembenéznie a tagoknak. Néha azt érzik, hogy egyedül szinte lehetetlen túljutni az akadályokon, ilyenkor nagy segítség lehet az Onlinepszichológus.net szakembereivel történő beszélgetés.

De mégis hogyan alakul ki a Down-szindróma? Egy súlyos, veleszületett kromoszóma-rendellenességről beszélünk, amely kialakulásának hátterében a hibás sejtosztódás áll. A pete-és hímivarsejtek rendellenessége okozza a problémát; vagy úgy is mondhatnák, hogy a kromoszómák többlete eredményez kóros elváltozásokat.

A felismerés és a feldolgozás

Már a terhességi vizsgálatok idején megállapítható a diagnózis, ám a későbbiekben látványos tünetek kísérik a rendellenességet. Ilyen például, a gyenge izomtónus, a rövidebb végtagok, a mandula formájú szem megléte, illetve az értelmi fejlődés ütemének a lelassulása.

A szülők nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, amikor tudatosítaniuk kell magukban azt, hogy a gyermekük ebben a szindrómában szenved. A helyzetet meg kell gyászolni, csak így folytatódhat tovább az élet.

A másság felismerése azzal jár, hogy veszteségélményt élnek meg a szülők, mivel a várandósság alatt már kialakult bennük egy kép leendő gyermekről, ami a diagnózis után egyszerűen semmivé foszlik.

A gyász folyamata és a megfelelő támogatás jelentősége

A gyász megélése minden ember esetében máshogy történik, s talán ebben a szakaszban a legfontosabb a támogató szakmai jelenlét. A családtagok érzései erősen hatnak egymásra, s ebben az esetben a veszteség feldolgozása egy hosszabb folyamat lehet.

Kifejezetten fontos, hogy a szülők mögött is ott legyen a sorstársak segítsége, ez mentálisan képes erősíteni őket. Lényeges, hogy a fájdalmas érzéseket meg tudják osztani valakivel, amikor pedig ez megtörténik, akkor egy teljesen új dinamika, egyensúly lesz úrrá a családon és a megküzdési módok is változni fognak. A család és a barátok közössége szintén erőt adhat, kialakíthatnak együtt rituálékat, szervezhetnek közös programokat.

A Down-szindróma mentális terhei valóban átformálják a szülők életét, s az érzelmek viharában nem egyszerű számukra erősnek maradni, ezért mindig kellő odafigyeléssel forduljunk feléjük.

 


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss