Tippek

Mennyi ideig tarthatók el a szivarok károsodás nélkül egy humidorban?

Az igazi rajongók többsége mindent megtesz azért, hogy a prémiumminőségű, a gyűjteményt gyarapító, érlelést igénylő szivarok frissessége, aromája minél tovább megmaradjon.

A fanatikusok vagyonokat költenek a legfinomabb szivarok kiválasztására, és tárolásukra a legjobb humidorokat szerzik be, azonban ilyen feltételek mellett is kérdés, hogy meddig tárolható egy szivar anélkül, hogy elveszítené az ízét, újszerűségét. Egy szivar halála a nem megfelelő tárolás. A szivarrajongók óriási erőfeszítéseket tesznek a kézzel sodort kincsek védelme érdekében, rengeteg időt töltenek a gyűjtéssel és a kiválasztással, hogy bizonyos alkalmakkor hódolhassanak szenvedélyüknek, és elszívhassák a különlegességeket. A humidorok és párásítók fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni a szivarok védelme érdekében. De vajon meddig tarthatók frissen a szivarok?

Mitől függ a szivarok élettartama?

A dohánylevelekből gondosan sodort szivarok élettartamát a légköri viszonyok befolyásolják. Ehhez biztosítanak ideális körülményeket a Humidorshop.hu-n kapható minőségi szivartartó dobozok, amelyek a páratartalom és a hőmérséklet stabilan tartása révén nem engedik se kiszáradni, se penészedni a szivarokat.

Ha egy szivart túl száraz környezetben tárolnak, nedvességet veszít és törékennyé válik, nedves légkörben pedig további nedvességet vesz fel, és átázik, ezáltal kedvezőtlenül változik az eltarthatósága, valamint a füstölési tulajdonsága. A humidorban elhelyezett párásító kiküszöböli a fenti problémákat, mivel a tárolásához és érleléséhez a legkedvezőbb feltételeket tartja fenn. Egy kiváló minőségű humidor a legjobb eszköz a szivarok tárolására és védelmére.

Hogyan befolyásolható az eltarthatóság?

Egy megfelelően, 68-72% páratartalom és jó légáramlás mellett tárolt szivartól elvárható, hogy hosszabb ideig tartson. A páratartalom szintjét a tartományon belül a szivarosok egyéni preferenciái szabják meg.

Gondoskodni kell a dohányrudak megfelelő elhelyezéséről a légáramlás javítása érdekében, ez ugyanis segít megőrizni a frissességüket, miközben kellően nedvesek maradnak.

Az egyes humidorok árban jelentősen eltérhetnek a felhasznált anyagok, a felszereltség, a minőség, a méret és az esztétika alapján, azonban bármennyire drága vagy bonyolult szivartartó dobozt is választ, az optimális feltételek fenntartása kritikus a szivarok élettartama szempontjából. Ne tárolja a humidort közvetlen napfényben, fűtőtest vagy légkondicionáló közelében, és rendszeresen tartsa karban!

Mennyi érlelést igényel egy szivar?

A szivarok, akárcsak a sajt vagy a bor, az öregedéssel jellegzetes és sokkal jobb ízprofilt kapnak.

A dohányüzletekbe kb. 6 hónapos érlelés után kerülnek a szivarok, ezt követően, megfelelő tárolás mellett akár évekig is eltarthatók, egyes szivarosok szerint 4-5 éves korukra érik el a legjobb ízeket. Nincsenek általános szabályok a különböző típusú és méretű szivarok öregítésére, ezért érdemes érdeklődni, mit ajánlanak a gyártók.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss