Tippek

Magyarországon érdemes vietnámi munkavállalókat foglalkoztatni

A munkaerőhiány Magyarországon az elmúlt években egyre súlyosabbá vált, és még mindig nem látszik, hogy mikor oldódik meg ez a probléma. Ennek több oka is van, amelyeket rövid távon nagyon nehéz kezelni, minimum 3-5 év még kell, mire egyáltalán elkezd változni a helyzet. A cégeknek viszont nincs 3-5 év “szabadidejük”, a megoldásra azonnal szükség van.

A vietnámi munkaerő minden helyzetben kiváló megoldás lehet

A Magyarországon kiadott munkavállalási engedélyek listájának élén évek óta a vietnámi munkavállalók állnak. Természetesen a toborzás egyáltalán nem gyerekjáték, érdemes olyan profikat felkeresni, mint a TERENDO ázsiai munkaerő-szakértő. Vietnámi dolgozók esetében különösen alapos szűrésre van szükség, hogy valóban munkavállalási szándékkal rendelkező jelöltek érkezzenek a foglalkoztatókhoz. A legnagyobb erőssége a vietnámi munkaerőnek a kiemelkedő munkamorál és a szorgalom. A kultúrájukban nagy tisztelet övezi a munkát és az alázatosságot. Ez a kemény munkamorál részben annak köszönhető, hogy bár Vietnám lakossága gyorsan növekszik, a munkahelyek száma korlátozott.

Az állami vezetők is tisztában vannak ezzel, és lehetővé teszik, támogatják állampolgáraik külföldi munkavállalását ellenőrzött körülmények között. Ez a folyamat a kinti munkaerőexport ügynökségeken keresztül lehetséges. Előszeretettel toboroznak itt nyugati cégek, mert a vietnámi munkaerő képzettségi színvonala, kitartása, megbízhatósága és tanulási képessége igen magas.

Vietnámi munkások Magyarországon

Az ázsiai munkavállalók, köztük a vietnámi munkaerő foglalkoztatása szerencsére könnyebbé vált az elmúlt években a jogszabályi változásoknak köszönhetően. A kormányzat felismerte, hogy a munkaerőhiány nem oldódik meg azonnal, de a gazdasági növekedés támogatása, vagy legalábbis a jelenlegi szint fenntartása érdekében szükség van az üres álláshelyek betöltésére.

Számos területen alkalmaznak már hazánkban vietnámi munkavállalókat, és a tapasztalatok azt is mutatják, hogy minél hamarabb választja egy cég ezt a megoldást, annál nagyobb előnybe kerül a versenytársakhoz képest. Természetesen ehhez arra is szükség van, hogy a megfelelő körülményeket teremtse meg a vállalkozás az érkező külföldi dolgozóknak. Például fel kell készíteni a hazai munkavállalókat, hogy külföldiek fognak érkezni, ehhez pedig elengedhetetlen a részletes információközlés, honnan érkeznek, miért nem jogosak az esetleg felmerülő aggodalmak.

Nem csak a jelenlegi munkaerőhiány miatt érdemes alkalmazni őket

Ha ázsiai munkavállalókról van szó, akkor természetesen a jelenlegi helyzet igazán komoly érv az alkalmazásuk mellett, de nem csak ezért érdemes ebbe az irányba elindulni. A segítségükkel a vállalkozások kevésbé lesznek kitéve a hazai munkaerőpiac aktuális helyzetének. Új perspektívákat és szemléletmódot hozhatnak magukkal, ami új lendületet és frissességet adhat az egész vállalkozásnak. A nem kedvelt, nehezebb műszakok is megoldhatóak a segítségükkel, ami a hazai dolgozók elégedettségét is növeli. A legfontosabb az, hogy minél hamarabb tegyük meg az első lépéseket az ázsiai munkavállalók alkalmazása felé.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss