Tippek

Mi különbözteti meg a profi szakácsot az amatőrtől?

Sok hobbiszakács szereti azt mondani magáról, hogy ő bizony profi a konyhában, de azért ez a kérdés nem ilyen egyszerű. Több lényeges különbség is akad ugyanis köztük, például az alábbiak is igen árulkodóak.

A profi professzionális eszközökkel dolgozik

Láttunk már híres séfet olcsó, silány minőségű konyhai kiegészítőkkel ügyködni? Nem valószínű. Akinek ugyanis a gasztronómia a hivatása, az a késekre és egyéb hasonló termékekre munkaeszközökként tekint, így alapelvárás a tökéletes minőség.

Aki ezen a területen mozog, az többek között jól ismeri a finnshop.hu húsipari kései között is fellelhető Frosts termékeket. Ez a svéd márka húsipari és konyhai késeket gyárt a professzionális felhasználók számára.

Az 1800-as évek végén alapított, és később két vállalat összeolvadásából keletkezett cég a termékek pengéiben a híres svéd acélt használja, melyet extrém élességűre csiszolnak, ráadásul ez a vágási teljesítmény hosszan megmarad.

A kínálatban találhatóak merev, félflexibilis, flexibilis és extra flexibilis kialakítású kések. Egy amatőrnek ezek a típusnevek valószínűleg nem sokat mondanak, de egy profi számára azonnal nyilvánvaló, hogy melyiket mire célszerű használni.

A markolat kialakítása ugyancsak a kiváló minőségről árulkodik, hiszen aki naponta hosszú órákon keresztül dolgozik a késekkel, annak egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire komfortos egy-egy eszköz fogása.

Bár a professzionális eszközök jóval magasabb árkategóriát képviselnek, egy hivatásos szakács számára azonban egyértelmű, hogy ezen nem szabad spórolni, ugyanis a munka eredményessége a tét. Ilyen téren biztosan nem kötnek kompromisszumot.

Hosszú évek tapasztalata

Senki sem úgy születik, hogy a kisujjában van a főzés-sütés minden tudománya, hanem hosszú évek kitartó és következetes munkája során tesz szert a szükséges ismeretekre. A ma már híres, elismert séfek is elkezdték valahol, az ő életükből sem maradt ki az a pillanat, amikor először fogtak a kezükbe fakanalat és konyhakést.

Az alapok elsajátítása után pedig kezdődött a tanulás éveken át tartó folyamata, amiből természetesen nem hiányoztak a csalódások és a kudarcélmények sem. Aki viszont ma már profi, az korábban egy elhivatott amatőr volt, aki kész volt áldozatot hozni a siker érdekében és tanulni, amennyit csak lehet.

Lehet, hogy meglepődnénk, ha egy-egy híres séf elmesélné nekünk, hogy az első munkahelye egy sarki kifőzde volt, ahol konyhai kisegítőként tevékenykedett, vagy hogy nem mindig engedhette meg magának a profi szakácskések megvásárlását. Ám mindezek ellenére sem adta fel.

Folyamatos fejlődés

Az élethosszig tartó tanulás folyamata a gasztronómiára is érvényes. Úgy, ahogy a Frosts késeket gyártó cég alapítója, Frost Erik Erson is nagy hangsúlyt helyezett a fejlődésre, egy szakácsnak sem szabad soha felhagynia a tudása bővítésével.

Hisz mindig akad olyan, aki még profibb, még híresebb, ezáltal rengeteget lehet tőle tanulni is. A megszerzett tudás pedig mindenkinek csak a hasznára válik.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss