Tippek

Kinti-benti tavaszi átalakulás az otthonodban

Képek forrása: Getty Images

A tavaszi pezsgésben önmagunk megújításán túl, az otthonunk átalakításán is érdemes elgondolkodni. Szerencsére az újjáéledő természet és a meleg napsugarak könnyen meghozzák a kedvet a házkörüli teendőkhöz, legyen szó a benti vagy a kinti terek korszerűsítéséről. Ha kíváncsi vagy milyen módon tudsz jelentős változást elérni a kertben vagy akár a fürdőszobádban – ráadásul gazdaságosan -, olvass tovább az ötleteinkért!

Költséghatékony kertrendezés népszerű DIY megoldásokkal

Egy növényekkel és virágokkal teli kert a tavaszi és nyári hónapok legkedveltebb színtere, ahol egy nehéz nap után is jut idő a feltöltődésre.

Mindig üde, a zöld legszebb árnyalataiban pompázó pázsitra vágysz? Tudtad, hogy öntözőrendszer házilag is telepíthető? Bizony, ha most belevágsz egy automatikusan működő locsolórendszer telepítésébe, biztos lehetsz benne, hogy nyáron csak a gyönyörködésre és a pihenésre lesz gondod.

Természetesen ehhez nagyon körültekintő tervezésre és utánajárásra lesz szükséged:

  • Precízen le kell ellenőrizni a kert méreteit – még fél méter eltérés sem lehet a terv és a megvalósítás között!
  • A tervezés során figyelembe kell venni a kertben található utak és építmények helyzetét, a vízvétel és elektromos áram helyét, a szintkülönbséget és azt a területet, amit locsolni szeretnénk!
  • Meg kell határozni a vízvétel módját (kút vagy vízvezeték), majd eleget kell tenni az annak megfelelő építési jogszabályoknak!
  • Ki kell számolni a locsolni kívánt terület vízszükségletét, és ehhez mérten javasolt kiválasztani a kerti szórófejek méretét!
  • Végül meg kell adni az öntözési zónák számát és a csővezetékek méretezését is!

Ahogyan az jól látszik, a feladat minden szempontból komoly számolást igényel, ezért csak akkor vágj bele, hogyha a felmérés során szakemberrel is egyeztettél a telepítés részleteiről!

Egy kis ráadásként a csodaszép kert látványát tovább fokozhatod egy kreatív kerítésötlettel. Ha már ennyi időt áldoztál a locsolórendszer kialalakítására, akár egy sövénysor ültetése is szuper megoldás lehet (léteznek kifejezetten gyorsan növő fajták), de a léckerítésed könnyedén feldobhatod néhány fantáziadús színnel és mintával. Például egyre elterjedtebb ötlet, hogy a deszkákban előforduló természetes réseket folyékony üveggel töltik ki – egy ilyen apróság mesés változást ad az összképnek.

A konyha és a fürdőszoba újragondolása bútorfóliázással

Ha a kerti munkák közben ihletet kaptál az otthonod benti átalakításhoz, akkor csak hajrá: egy kis türelem, kitartás és minimális kézügyesség már elég ahhoz, hogy változást érj el. Nézd végig, hogy melyek azok a bútoraid, amikkel már nem vagy elégedett és fesd újra őket! Sőt, ennél is egyszerűbb megoldás a bútorfóliázás, aminek köszönhetően viszonylag könnyedén és pénctárcakímélő módon teljesen új színekbe öltöztetheted az otthonodat.

Így a lehetőségek tárháza végtelen, mert az öntapadós fóliák elképesztő sok árnyalatban és mintában kaphatók. Némelyik más típusú anyagokat idéz – például fa, de márvány hatású is létezik -, de olyan kreatív fajtái is vannak, amikre krétával is lehet rajzolni. A legkisebb gyerekek garantáltan imádni fogják.

Érdemes még tudni, hogy bár a fóliák elsődleges célja a dekorálás és a felújítás, ennél sokkal multifunkcionálisabbak. Nedves helyiségekben, konyhában és fürdőszobában is bátran használhatók, mert a pára sem képes tönkretenni őket. Ezentúl nagyon sokoldalúan alkalmazhatók, akár a hűtő belsejét, de a falakat is díszítheted velük.

Amikor az egyik ötlet követi a másikat

Hiába a költséghatékonyság, ha a felújítási munkák közben egyik ötlet követi a másikat. Idővel még a legolcsóbb lehetőségek is jelentős összeggé adódhatnak össze, és valljuk be, akkor a legnehezebb megálljt parancsolni, amikor már elszántuk magunkat, és mindennek a közepén vagyunk. Szerencsére az anyagiak miatt nem muszáj megtorpanni: egy kis összegű kölcsön épp a gyors megvalósításra váró feladatokra kínál személyre szabott megoldást.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss