Tippek

A küzdősportok fontos védőeszköze: a testprotektor

A küzdősportok során test-test elleni küzdelem történik, ezáltal pedig könnyen fennáll a sérülés veszélye. Senkinek sem célja az, hogy edzőtársa vagy ellenfele olyan sérülést szenvedjen el, amely az egész további életére kihathat, ezért az előírt védőfelszerelések használata elengedhetetlen.

A küzdősportok egyes ágaiban más-más védőeszközt viselünk, azonban az adott sportág biztonsági előírásait mindig tartsuk be! Cikkünkben egy fontos védőeszközt, a testprotektort mutatjuk be.

A testprotektorok típusai

A SamanSport.hu testprotektorai számos változatban megvásárolhatók. A leggyakoribb testprotektor a haspajzs, a különféle mellkasprotektorok, valamint a testpajzs és a testpajzs-szett. Nagyon lényeges, hogy a sérülések megelőzése érdekében csakis magas minőségű termékeket vásárolj, ne feledd, egészséged, testi épséged függ ettől a védőeszköztől!

Miért kell védeni a testet?

Egyes harcművészeti ágak és küzdősportágak a test egy-egy kritikus pontját támadják. Ezek a pontok sérülékenyek, ezért mindenképpen védelmet igényelnek. Nagyon sokféle védőeszközt ismerünk, gondoljunk csak a fogvédőre, a lágyékvédőre, a kar- és lábvédőkre vagy a fejvédőre, azonban több olyan sportág is van, ahol az ütések, rúgások nagy része a testre irányul. Ebben az esetben mindenképpen érdemes testprotektort használni, hiszen ezzel csökkenthetjük a külső és belső sérülések kialakulását, mértékét.

A haspajzs

A haspajzsot legfőképpen edzők számára ajánlják, ez a védőeszköz megvédi a hasat és az oldalsó területet a vehemensebb tanítványok ütéseitől. Tépőzár segítségével könnyedén lehet fel- és levenni.

Mellkasprotektorok

Mivel minden alkat más, ezért a mellkasprotektorokat férfi, női és gyermek változatban kínálják. A női protektoprok mellkialakítással rendelkeznek, és bevarrt habpárnákkal védik az érzékeny területeket. Nőies a szabásuk, ezáltal tökéletesen illeszkednek a felsőtestre.

A gyerekprotektorok a gyermekek testére lettek tervezve, az ütések erejét a szivacsos réteg tompítja. Védik a törzs elejét, oldalát és a lapockákat is.

A tépőzáras protektorok könnyen le- és felvehetők, azonban maximális védelmet biztosítanak a test számára.

Testpajzs-szett

Ezek a védőeszközök komplex védelmet biztosítanak, hiszen védik a has- és gyomortájékot, a vesét, valamint a combokat is. Ha kemény rúgások és ütések érik a testet, akkor ez a védőeszköz biztosan hasznos lesz a viselője számára. Egy erős hevederrendszerrel rögzíthetők, tömörített habból készülnek. A külső felületük ellenálló, robusztus, könnyen kezelhető szintetikus bőr. Pontütővel együtt használva a teljes körű edzéseken is használhatod.

A küzdősport kontakt sport, ezért védőeszköz nélkül gyakran vezetne sérüléshez. Nagyon sok védőeszköz előírás a versenyeken, ezeket az edzések során is viselni kell. Az edzésen akkor is érdemes plusz védőeszközt, például testpajzsot viselni, ha az egyébként nem előírás, hiszen a szervezet védelme és a sportoló egészsége a legfontosabb szempont.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss