Tippek

Hőszivattyú-választási kisokos, avagy kinek melyik típus az ideális

Az otthonok komfortja elsődleges, akár új építésű, akár meglévő házról van szó, így építés vagy felújítás alkalmával törekedni kell a lehető legkorszerűbb épületgépészeti berendezések beépítésére.

A hőszivattyú a fűtés mellett biztosítani tudja a háztartások melegvíz-ellátását, a lakótér klimatizálását, valamint akár a szellőzését is, és mindezt nagyrészt megújuló energiaforrások segítségével. Cikkünk segít Önnek, hogy tisztában legyen a hőszivattyú fogalmával, típusaival, és megalapozott döntést hozhasson otthona kényelme érdekében.

Melyik típusú hőszivattyút válasszam?

A STIEBEL ELTRON hőszivattyúi a magas műszaki színvonalú technológiának köszönhetően, a megújuló energiák adta lehetőségeket kihasználva szolgálják az  otthonok kényelmét és biztonságát. Elektromos árammal működnek, zöld energiaforrásokat hasznosítanak, a környezet hőjét mozgatják egyik helyről a másikra, és ezáltal energiahatékonyan és környezetbarát módon fűtik, hűtik és meleg vízzel látják el az otthonokat.

A hőszivattyúknak több típusa létezik attól függően, hogy melyik környezetből származó hőenergiát használja:

  • Levegő-víz hőszivattyú: A környezeti levegő energiáját hasznosítja. A legelterjedtebb típus, ugyanis szinte bárhová telepíthető, telepítése előkészületeket nem igényel, gyorsan és egyszerűen üzembe helyezhető, megtérülése relatíve gyors. Hátránya, hogy extrém hidegben rásegítést igényelhet, ami növeli az üzemeltetési költségeit és csökkenti a hatékonyságát.
  • Víz-víz hőszivattyú: A viszonylag állandó hőmérsékletű talajvízből nyeri a hőt, így nem függ a szezonális hőmérséklet-változásoktól, azonban a kutak fúrása költségessé teszi.
  • Talajhő-víz hőszivattyú: A föld állandó hőjét használja, teljesítménye független a külső hőmérséklettől, viszont telepítése jóval nagyobb költségekkel jár.

Milyen típusú berendezést válasszak?

A felhasználók igényei, az építés helyszínének adottságai, a körülmények függvényében a szakemberek által végzett számítások és útmutatások alapján lehet kiválasztani a megfelelő típust.

Nem minden berendezés alkalmas mind a 4 funkció ellátására, így fontos kérdés, hogy Ön mire használná. A szükséges fűtőteljesítmény is több tényező függvénye, ezek közül az ingatlan nagysága és a szigeteltsége a leginkább meghatározó.

Vannak kültéri és beltéri telepítésű monoblokkos hőszivattyús berendezések is. Fontos lehet a rendelkezésre álló gépészeti helyiség mérete is.

Milyen előnyöket kínál a hőszivattyú?

Sok érv szól amellett, hogy hőszivattyúra váltsunk:

  • Nemcsak fűtést, hanem meleg vizet is biztosít, illetve egyes típusok a hűtésről és a szellőztetésről is gondoskodnak
  • Energiahatékony
  • Időtálló befektetés, javítja az épület energiahatékonysági besorolását, így az értékét is
  • Környezetbarát, fosszilis energiahordozóktól mentes
  • Nincs CO2-kibocsátás
  • Kültéri és beltéri készülék is léteznek

Kérjen ajánlatot még ma!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss