Tippek

Nyaralni készülődtök? Nem felejtettél el valamit?

Kép forrása: Freepik

A nyárra kanyarodva a legtöbbünknek már viszket a tenyere, hogy autóba pattanjon és a kiszemelt külföldi vagy belföldi úticél felé vegye az irányt. Az előkészületek utolsó heteiben, a nyaralás előtti kínkeservesen vánszorgó időszakban könnyű elfeledkezni pár apró, ámde fontos részletről. Ilyen az autópálya-matrica megvásárlása, amit ha elfelejtesz, sajnos jó eséllyel bírság lesz a vége, és kevesebb marad fagyipénzre.

Miért vedd meg előre az autópálya-matricát?

Több szempontból is érdemes időben megvenni az autópálya-matricát. Egyfelől így biztos nem felejted el, és nem kell észben tartanod a készülődés utolsó, hektikus napjaiban. Mivel a matrica érvényessége szabadon választható, így akár hetekkel a nyaralás előtt letudhatjátok ezt a feladatot, ha fix az elutazás dátuma. A dátumra figyelj oda nagyon, mert ha nem állítasz be más dátumot kezdőnapnak, a vásárlás napja lesz az érvényesség kezdete. (Egy tipp: ha bizonytalan vagy a megvásárolt matrica érvényességében, az autopalyamatrica.hu oldalon az „érvényesség lekérdezése” menüpontban ellenőrizheted!)

Másfelől kiiktatod annak a kockázatát, hogy ne adj’ Isten elfelejtitek. Bár nem a világ vége az autópálya-matrica büntetés, az ember sokkal szívesebben költi egy finom vacsorára az árát, nem?

Arról nem is beszélve, hogy az elfelejtett matrica okozta kellemetlenség, idegeskedés árnyékot vethet az utazás napjára, főleg, ha bosszankodós típusok vagytok. A másik gond az idegeskedéssel az, hogy elfáraszt, ami a hosszú vezetések során nem elhanyagolható. Ha például 7-8 órát autóztok Olaszországig, akkor akár még némi kockázatot is magában hordozhat, ha már az elején lefáradtok az idegeskedéssel.

Érdemes jó előre, otthonod kényelméből megvenni az e-matricát

Mi legyen, ha matrica nélkül hajtottál fel az autópályára?

Ha autópályamatrica nélkül hajtasz fel egy hazai fizetős útra, akkor bizony érkezni fog a csekk, nem? Nem feltétlenül! Ha ugyanis a pályára hajtás után egy órán belül érvényes e-matricát vásárolsz, el tudod kerülni a kiszabott pótdíjat. Ezt megteheted online, illetve benzinkúton is – szóval nyugi, nem kell aggódni, elég, ha felhajtás után megálltok a következő benzinkúton vagy az anyósülésről szép nyugodtan elintézi a „másodpilóta” telefonról. Az autópálya-matrica vásárlás nem ördöngösség, néhány perc alatt megoldható okostelefonnal is!

És ha nem jut eszetekbe időben?

Akkor peches a dolog, de a büntetés szerencsére nem óriási tétel, idén 18 750 forinttal kell számolni. A befizetést azonban ne halogassátok, mert ha 60 napon túl fizetitek be, megtöbbszöröződik az összeg, és immár 74 970 Ft-tal lesz szegényebb a családi kassza.

Egy hasznos tipp: a fizetési felszólítás megérkezte után lehetőségetek van úgy dönteni, hogy utólag országos éves matricát vásároltok. Ezzel meg lehet spórolni a büntetést, és jobban járhattok, mintha sok pótdíjat kellene fizetni (például odaúton és visszaúton is megbüntettek) vagy ki tudjátok használni az éves matricát.

Hogyan jöttök ki a legjobban?

A magyarországi fizetős utakra vásárolhattok országos matricát és vármegyei matricákat is. Az országos matricából nyaralásra a 10 napos, illetve a havi matrica jön általában szóba, amelyek 5500 és 8900 forintba kerülnek. Azonban dönthettek több vármegyei autópálya-matrica vásárlása mellett is, amelyek egyenként 5720 Ft-ba kerülnek. Ez kifejezetten jó opció lehet, ha tudjátok, hogy többször fogtok arra járni az évben. Ha például van egy nyaralótok a Balatonon, ahova évi 3-4 alkalommal lementek autópályán, már jobban megérheti 3-4 vármegyei matrica vásárlása, mint mindig 10 napos országosat venni. Arról nem is beszélve, hogy nem kell mindig külön megvenni!

Persze nektek kell kiszámolni, hogyan jöttök ki a legjobban, de mindenképp érdemes higgadt fejjel, nyugodtan átgondolni a dolgot! És ha pedig megvan már minden az útra – a matrica is – akkor nincs más hátra, mint élvezni a nyaralást!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss