Tippek

Mit érdemes tudni az ultrahang vizsgálatról?

Milyen eljárás az ultrahang? Mire alkalmas? Milyen változásokat lehet vele vizsgálni? Milyen lépésekből áll az eljárás és mennyi ideig tart? Kell fájdalomtól tartani? Alkalmazható várandós nők és kisgyermekek esetében? Az alábbiakban minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

A Belvárosi Orvosi Centrumban is igénybe vehető ultrahang vizsgálat fájdalommentes és korszerű diagnosztikai eljárásnak tekinthető. A segítségével a különböző testtájak, valamint az érrendszer egyaránt vizsgálható.

Alkalmazható várandós nők és kisgyermekek esetében is

Az ultrahang vizsgálat magas frekvenciájú hanghullámok által történik. A számítógép az alapján alkot képet, hogy a szervezetbe bejuttatott hanghullámok hogyan verődnek vissza. Ugyanis a különböző elváltozások más módon verik vissza vagy nyelik el a hanghullámokat, mint az egyes szervek és azok részei.

Ezeknek a hanghullámoknak nincs káros hatása a szervezetre, szóval alkalmazható várandós nők és kisgyermekek esetében is. Sőt, amennyiben szükséges, meg is ismételhetőek ezek a vizsgálatok, nem kell káros hatástól tartani.

Az érintett bőrfelületre színtelen zselé kerül

Az ultrahang segítségével vizsgálhatók többek között a lágyrészek, a hasi-kismedencei szervek, az izmok, az ízületek, valamint a végtagi és nyaki erek. Azonban nem alkalmas a gyomor vagy belek mögötti szervek és elváltozások vizsgálatára, valamint a tüdő és a csontok szerkezetének vizsgálatára. Ennek az az oka, hogy az ultrahang teljes mértékben visszaverődik a levegővel telt részekről, illetve a meszes és csontos képletekről.

Az ultrahanghoz szabaddá kell tenni az érintett testrészt. Továbbá testrésztől függően sor kerülhet az eljárásra fekvő helyzetben vagy ülő helyzetben. Az érintett bőrfelületre színtelen zselét juttat a szakorvos, amely segít az eszköznek a testbe való bejutásban, illetve kiküszöböli a bőr és a vizsgálófej közötti levegőréteget. A zselé bőrbarát anyag, nem kell irritációtól tartani, és könnyen eltávolítható egy papírtörlővel.

Mennyi ideig tart az eljárás?

Az ultrahang során nem kell fájdalomtól tartani, csupán a hasi vizsgálat során érzékelhető enyhe nyomás, amely átmeneti kellemetlenséget okozhat egyes kóros állapotok esetében. Az eljárás 15 perc alatt elvégezhető, csupán akkor lehet szükség több időre, ha bonyolultabb keringési vizsgálatokról van szó. A vizsgálatra minden esetben el kell vinni a korábbi leleteket, képi dokumentációkat (CT, MR, röntgen) a pontosabb diagnózis érdekében.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy az ultrahang biztos diagnózist ad-e. Nincs olyan képalkotó vizsgálat, amelyről azt lehetne állítani, hogy 100 százalékos eredményt mutat. Ugyanis a diagnosztikai pontosság az elváltozások és a szervek szerint változó lehet. Előfordulhatnak olyan esetek, amelyek során a talált eltérés pontosítására van szükség egyéb vizsgálatokkal.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss