Tippek

Sztereotaxiás mintavétel: egy speciális mammográfiai vizsgálat melleink egészségének védelméért

Számos szövettani elváltozás a mellekben egy ultrahangos ellenőrzéssel meghatározható. Ám nem mindegyik: mintegy 20%-a a mellráktípusoknak nem észlelhető ezzel a módszerrel. Miben más a sztereotaxiás biopszia, mint a “sima” mammográfiai vizsgálat? És mikor lehet rá szükségünk? Ezeknek jártunk utána.

A korai felismerés a gyógyulás záloga

Az emlőben található mikromeszesedések és szerkezeti torzulások sajnos nem mutathatóak ki a hagyományos ultrahangvizsgálattal. Ha pedig nincs felfedezett elváltozás, nincs mód mintavételre sem. Az Affidea Magyarország speciális mammográfiai vizsgálatával azonban azonosíthatóvá válik a felvételen a képlet. Abból pedig röntgensugár vezérléssel, azaz sztereotaxiával történik a biopszia. Az eljárás egy speciális berendezéssel történik.

Hogyan történik a sztereotaxiás mintavétel?

A beavatkozást oldalt fekvő vagy ülő helyzetben végzik, az alábbi lépésekben:

  1. Az elváltozás pontos, térbeli helyzetének meghatározásához két darab ferde síkú, digitális röntgenfelvétel készül. A másik lehetőség, hogy a tomoszintézissel (háromdimenziós emlővizsgálat) készült, sorozatfelvételekből kiválasztják, amelyiken a leglátványosabban kivehető az elváltozás.
  2. Ezt követi a helyi érzéstelenítés.
  3. Utána egy apró bőrmetszésen át bevezetnek egy speciális, erre kifejlesztett tűt, és egy pontosan kijelölt pozícióból 3-4 mintát vesznek. Az egymás utáni – többszöri – mintavételre azért van szükség, hogy biztosan elég vizsgálandó anyag legyen a részletes patológiai vizsgálathoz.
  4. Miután a tűt kiveszik, néhány percig helyi kompresszió következik.
  5. Végül a sebre nyomókötést helyeznek, és már 15 percnyi megfigyelés után haza is mehet a páciens.

 Az odafigyelés életeket menthet!

 A mikromeszesedések formájában jelentkező mellrák (DCIS – Ductalis Carcinoma In Situ), ahogy az emlődaganatok 90%-a, korai stádiumában nagyon jó eséllyel műthető és gyógyítható. Ám mivel a DCIS-t kezdetben csak a tejutakban felhalmozódó mész (calcium) jelzi, igen nehéz kimutatni. Ezért is van szükség a rendszeres, évenkénti szűrésekre 35 éves kor felett, és a DCIS esetében is sztereotaxiás mintavételre. Azonban az eljárást alapvetően csak az ebben jártas intézmények végezhetik, mivel speciális berendezést és ebben otthonosan mozgó személyzetet igényel.

Az Affidea Magyarország magánegészségügyi központjai ilyen esetekre is felkészültek. Több mint 30 évnyi magyarországi tapasztalattal, a legkorszerűbb technológiát alkalmazva, magasan képzett szakemberekkel várják központjai a gyógyulni vágyókat. Tevékenységüket már számos díjjal (LaingBuisson Díj, 2022: Health Investors Award – az “Év diagnosztikai szolgáltatója” díj) jutalmazták. CT-egységeinek pedig – Magyarországon egyedülálló módon – az Európai Radiológus Társaság ötcsillagos dózistudatos minősítést adott.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss