Tippek

Mitől melegszik a telefonom?

Bizonyára előfordult már veled is, hogy a telefonod ijesztően felmelegedett. Egyfajta forró mini tepsivé változott, amit megérintve arra a következtetésre is juthattál, hogy akár egy tükörtojást meg lehetne sütni rajta. Ennek a jelenségnek több oka lehet.

Nyár, napfény

Jelenleg tombol a nyár, kiszabadulnak az emberek, és egyre több időt töltenek „terepen”, például vízparton. Ha véletlenül a tűző napon felejtjük a telefont, mondjuk a büfé átforrósodott bádogasztalán, akkor már piríthatjuk is a hagymát rajta, pörkölt alapnak. Pillanatok alatt átforrósodik, ez esetben teljesen egyértelmű az ok. Mindig ügyeljünk arra, hogy ne érje a készüléket direkt tűző napfény, és a hatvan fokos autó ablakában sincs igazán jó helyen. Ha tehetjük tartsuk árnyékban, takarjuk le! Hiába a legjobban marketingelt kijelző, a déli napfényben sokszor semmit sem látunk a telefon képernyőjén, vagy csak a saját tükörképünket. Emiatt maximumra toljuk a készülék fényerejét, ami további melegedéshez vezethet.

Szoftverek

Főleg olyan komolyabb játékok okoznak melegedést, amik gyönyörűek, színesek, és extrém mértékben megpörgetik a telefont (GPU, processzor). Egy mai modern telefon jóval többre képes, mint egy régi számítógép, vagy laptop. Ha megnézünk – akár egy régebbi – PC-t, vagy laptopot, jópár ventilátor zümmög bennük, folyamatosan elvezetve a működésből fakadó extra hőt, és „behúzva” a friss, hűvösebb levegőt. Ez a hűtési folyamat a telefonok esetében, teljesen hiányzik. A játék viszont akkor nyújtja a legnagyobb élvezetet, ha maximumra toljuk a fényerőt. Még pluszban ezt is kimaxoljuk, hiszen úgy néz ki a legszebben, ami ez esetben is rátesz egy lapáttal a „tűzre”. Célszerű a háttérben futó, már nem használt alkalmazásokat bezárni, illetve kiiktatni azokat a funkciókat, amikre az adott pillanatban épp nincs szükségünk (például wifi, gps, stb.).

Melegedés töltés közben

A töltés elkerülhetetlen része a mobilhasználatnak. Annyira sok funkciót használunk a mobilon, és annyira intenzíven, hogy kénytelenek vagyunk mindennap tölteni, legyen a készülékben akármekkora akksi is. A mobiltelefonok akkumulátoraiban elektrokémiai folyamatok zajlanak a töltés során, melyek hőt termelnek. Ha a töltés intenzív vagy hosszabb ideig tart, a telefon akkumulátora pedig elkezd melegedni. Az enyhe melegedés normális, de ha a telefon túl forró lesz, az problémára utalhat. Ezt okozhatja a töltő, a kábel, akár maga az akksi, vagy az, hogy még töltés közben sem állunk le a játékkal. Ez a legrosszabb, amit tehetünk az aksival, ha „köldökzsinóron” van a telefon, és nem hagyjuk pihenni, hanem nyomjuk a játékot, nézzük a sorozatokat. Az ilyen jellegű túlhasználat sajnos egyre inkább rontja a telefon üzemidejét, az akksi veszít a kapacitásából, sőt, akár fel is púposodhat, tönkre is mehet. Régebben egy akkumulátorcsere egyszerű volt, ma már sok esetben speciális eszközökre, és hozzáértésre van szükség egy ilyen művelethez. Ha már naponta többször kell tölteni, és szinte használhatatlan emiatt a telefon, ezt végeztessük szakszervizben!

Hardveres hiba

Ha valamelyik alkatrész nem működik megfelelően, szintén melegedéshez vezethet. Ezt okozhatja bármilyen belső, mechanikus sérülés, vagy akár egy korábbi, a telefont ért trauma is (például beázás).

Mit tehetünk ellene?

A válasz nagyon egyszerű: ne tegyük ki magas hőhatásnak, vigyázzunk rá, és kerüljük a túl intenzív használatot! Ez utóbbit a legnehezebb kontrollálni, hiszen a telefonon dolgozunk, netezünk, filmezünk, játszunk, bankolunk, navigálunk, és még ezer más mindennapos dologra használjuk. Sok esetben az is szerepet játszik a készülék melegedésében, hogy nem megfelelő tokot rakunk rá. Ne tegyük külön „kemencébe” a telefont. Főként nyáron érdemes arra figyelni, hogy olyan tokot használjunk, ami nem gátolja az extra hő leadását, jól szellőzik benne a telefon, extra vékony, mégis strapabíró anyagból készül! Töltéskor használjuk a telefon gyári tartozékait. Ha erre nincs lehetőségünk (például nem része a csomagnak a töltő), akkor kizárólag minőségi töltőt és kábelt használjunk! A nagy nyári utazások során a telefont navigációnak használjuk, és persze ez is folyamatosan meríti az aksit. Ilyenkor jöhet jól az autó szellőzőrácsára erősíthető vezetéknélküli töltő. Nemcsak igényeink szerint állíthatjuk a forgatható tartóegység miatt, hanem tölti, és egyben hűti is a készüléket. A telefon melegedése és az akkumulátor élettartama tehát nagy mértékben függ a töltés minőségétől, gyakoriságától, és a töltő eszközöktől. Minden esetben győződjünk meg arról, hogy ezek az eszközök kompatibilisek-e a készülékünkkel, és időnként eresszük el a mobilt.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss