Tippek

A nappali nélkülözhetetlen bútordarabja, a dohányzóasztal

Az otthonunk szívének tekinthető nappali berendezése során számos döntést kell meghoznunk a bútorok kiválasztásakor. Az egyik kulcsfontosságú elem, ami nemcsak esztétikailag fontos, de funkcionális szerepe is kiemelkedő, az a dohányzóasztal. Ezek a sokoldalú bútorok számos előnnyel járnak, melyek a nappali enteriőrjének kialakításában és kényelmében megmutatkoznak.

A sokoldalú dohányzóasztal

Az ideális dohányzóasztal valódi multifunkcionális bútordarab a nappaliban. Számtalan használati tárgyat tárolhatunk rajta, mint például távirányítókat, magazinokat, az éppen olvasott könyvet, rágcsálnivalókat, italokat, kávéscsészéket, gyertyákat és mécsestartókat, vázát és egyéb tárgyakat. A mérete miatt nem akadályozza a TV nézést. A MÖBELIX dohányzóasztal kínálatában több modell is található fiókokkal és polcokkal, amelyek extra tárolóteret biztosítanak. Formájuk lehet kerek, téglalap alakú vagy négyszögletes. A sarokkanapéhoz jól passzolnak a négyszögletes, míg az U alakú kanapéhoz inkább a hosszúkásabb vagy ovális típusok.

A bútor anyaga meghatározó

A fából készült dohányzóasztalok nemcsak időtállóak, de természetes hangulatot is kölcsönöznek a nappalinak. Modern, elegáns vagy vidéki stílusú otthonokba is tökéletes kiegészítők. Üveggel és magasfényű elemekkel kombinálva könnyedebb megjelenést kapnak, míg  fém lábakkal rendelkező vastag tölgyfa asztalok rusztikusabb hatást keltenek.

A skandináv lakberendezési stílushoz a természetes fából készült dohányzóasztalok illenek a legjobban. Az ipari stílusú otthonokban is jól mutatnak, különösen, ha fekete fém lábakkal kombinálják.

Az üvegasztalok egyedülálló és modern megjelenésük miatt vonzzák magukra a figyelmet. Könnyedséget és áttetszőséget sugallnak, ami tágasabbá teszi a nappalit és vizuálisan nem terheli túl a teret. Egy jól megválasztott üveg dohányzóasztal kiemelheti az enteriőr stílusát, legyen az minimalista, skandináv, ipari vagy éppen klasszikus.

Az üvegfelület könnyen átengedi a fényt, így az asztal környezetében lévő bútorok és dekorációk is jobban érvényesülnek. Ez optikailag tágasabb és légiesebb hatást eredményez, ami kifejezetten előnyös kisebb nappalikban vagy olyan helyiségekben, ahol a természetes fény kihasználása fontos.

A méret is fontos

Az asztal mérete is lényeges szempont a kiválasztásnál az alapanyag és stílus mellett. Ideális esetben a dohányzóasztal magassága megegyezik a kanapé ülésmagasságával. A téglalap alakú asztalnál a hosszát érdemes a kanapé negyedével vagy maximum felével megegyezőnek választani. Ergonómiai szempontból a 45-50 cm hely kényelmes közöttük, így mindenki kényelmesen elfér a kanapé és az asztal között. Ha a nappali kicsi, a kerek asztal praktikus lehet, hogy elkerüljük az asztal sarkába ütközést. A többszintes vagy tárolós típusú asztalok is jó választásnak bizonyulnak kis helyen, mivel optimálisan kihasználják a rendelkezésre álló teret.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss