Tippek

Hogyan változnak a temetések árai? Miként hat ez a biztosításokra?

A temetés sajnos egy olyan dolog, amiről ugyan nem szívesen beszélünk, de egy bizonyos kor felett már érdemes valakinek előrelátóan gondoskodnia a költségeiről.

Az elmúlt időszakban drasztikusan megemelkedő energiaárak kihatottak erre a szegmensre is, így jobb felkészülni jó előre, hogy ne kelljen a gyász mellé még egy nagy anyagi problémát is a nyakunkba venni. Ebben a témában próbálunk segítséget nyújtani a következő bejegyzéssel.

Te is szeretnéd, ha a családod az élet minden kérdését és váratlan helyzetét felkészülten tudja kezelni? Egy megbízható biztosítóval a hátatok mögött egy valódi védőhálóval lehettek gazdagabbak, az ügyeket napjainkban pedig már online formában is tudjátok intézni a szerződéskötéstől a kárrendezésig.

Miért hat az energia ára a temetési költségekre?

Alapvetően a koporsós temetéseket nem érinti olyan markánsan ez a kérdéskör, maximum az üzemanyagárak lehetnek rá nagyobb behatással. Ellenben a hamvasztásos temetés esetében már nagyon is bele kell kalkulálni az árba a felhasznált fűtőanyagot. Éppen ezért szorultak arra az ágazat résztvevői, hogy emeljenek az áraikon.

Milyen költségei vannak egy temetésnek?

A KSH adatai feketén-fehéren mutatják, hogy az infláció mennyire volt hatással a temetések árára is. 2018-ban a koporsós temetés átlagosan 223 ezer Ft-ba, míg a hamvasztásos temetés 160 ezer Ft-ba került.

Ez 2022-re már koporsóval 336 ezer, illetve hamvasztással 236 ezer Ft-ot jelentett. Tehát összességében nagyjából 40% volt az emelkedés mértéke, ami az idei évben csak még tovább nőhet.

Miért érdemes biztosítással gondoskodni a költségekről?

A gyász ideje alatt a szeretteinknek már így is számos dologgal kell foglalkozniuk. Ilyen a veszteség feldolgozása, a jogi ügyek intézése, vagy az örökség rendezése. Ha nem gondoskodunk előre a temetési költségekről, akkor a családunknak ezeken kívül még anyagi terheket is fel kell vállalnia. A temetési költségeket fedező biztosítási csomag segítségével könnyíthetünk ezeken a terheken, hogy a család több időt tudjon együtt tölteni, és megemlékezhessen az elhunytról.

A temetési költségek biztosításával ráadásul sokkal több befolyásunk lehet a temetési ceremónia részleteire és a méltóságra vonatkozóan. Kiválaszthatjuk a megfelelő szolgáltatásokat, koporsót, virágokat, és garantálhatjuk, hogy a búcsúztatás a saját elképzeléseink szerint történjen.

Összességében látható tehát, hogy az előrelátás ebben a témában nem csupán pénzügyi értelemben nyújt védelmet, hanem segít a szeretteinknek is, hogy könnyebben vészeljék át a gyászidőszakot, és méltó módon tudják elkísérni utolsó útjára a szerettüket. Ha még nem tettünk ilyen lépéseket, érdemes megfontolni, hogy biztosítsuk a temetési költségeket.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss