Tippek

Tudjon meg többet a fúziós prosztata biopsziáról!

A legtöbb esetben a jóindulatú prosztatadaganat, a krónikus gyulladás és a prosztatarák tünetei sajnos megegyezhetnek, így elengedhetetlen a szövetminta kórszövettani elemzése, amellyel pontos diagnózis állítható fel, valamint a legeredményesebb kezelési mód kiválasztható.

Melyik a legkorszerűbb mintavételi eljárás?

A prosztata biopsziára többféle módszer is adott, ami közös mindegyikben, hogy egy speciális mintavevő tű segítségével afféle “szövethengereket” nyernek ki. Dönthet azonban a legkorszerűbb mintavételi technológia mellett, a Déli Klinika Urológiai Központban fúziós prosztata biopszia segíti a korai felismerést, illetve a még pontosabb diagnózist.

A technológiában a precíz tűvezetés, a pontos célzás ötvöződik, s ez kiegészül a legkorszerűbb képalkotó vizsgálatokkal, ezáltal hatékonyabban felderíthető a prosztatarák, ez pedig eredményesebb kezelést tesz lehetővé.

A fúziós biopszia legfőbb előnye a klasszikus TRUS mintavételi eljárással szemben, hogy a mintavétel nem véletlenszerűen történik, vagyis lehetőség nyílik a precíz, célzott mintavételre, a tumor pontos helyének megállapítására. Az egyszerű biopszia erre sok esetben nem ad lehetőséget, így tehát a ráksejtek lelőhelye is rejtve maradna.

További érv a fúziós biopszia mellett, hogy már a korai stádiumban felderíthető a rák, s egyúttal személyre szabott kezelési stratégia tervezhető, ennek fényében egy kíméletesebb, egyénre szabott terápia ütemezhető be, s ezzel nagyobb esély nyílik a gyógyulásra.

A korán felderített, alacsony kockázatú prosztataráknál akár a műtét is elkerülhető, de ennek előfeltétele a mielőbbi kivizsgálás, pontos diagnózis.

Mikor javasolt az MR vezérelt fúziós prosztata biopszia?

A korszerű mintavételi eljárás nem csupán a tumorok diagnosztizálásban alapvető, ajánlható prosztatamegnagyobbodás nyomon követésére, hanem a rák aktív utánkövetésére is mód nyílik általa.

Az eredményesebb, pontosabb diagnosztikát nemzetközi vizsgálatok és tanulmányok is alátámasztják, nem kérdés tehát, hogy miért érdemes a legkorszerűbb technológia mellett dönteni.

A megválasztott terápia utánkövetésében is jelentős szerepet játszik, hiszen így folyamatosan monitorozható a hatékonyság.

Hogyan történik a mintavételezés?

Először multiparametrikus MRI vizsgálatot végeznek, ezt követően a radiológus specialisták meghatározzák a gyanús területeket, a célpontok bejelölésekor mesterséges intelligencia segítsége is igénybe vehető. Ezután következhet a felvétel transzferálása egy speciális szoftverbe, ezáltal a prosztata 3 dimenziós modellje előállítható. Ultrahanggal a megjelölt területek becélozhatók, így a minták kinyerhetők, milliméteres pontossággal, precízen.

Ne késlekedjen, ha panaszai vannak, látogasson el mielőbb a Déli Klinika Urológiai Központjába!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss