Tippek

Mit adhat hozzá az okos technológia a televíziózás élményéhez?

Képek forrása: Freepik

Az nem újdonság, és még csak nem is meglepő, hogy az okos szektor fejlődése megállíthatatlan. Okos a mobil, okos a táblagép, okos az óra, sőt okos még a hűtőszekrény, meg a sütő is. Ebben a nagy technológiai forradalomban természetesen megjelentek azok az okos készülékek is, amik a régi elavult rendszereket hívattak leváltani. A televíziózás világában is ez történt, de vajon mire képes az okos jelzővel illetett eszköz, egészen pontosan mi az, amiben többet nyújt, mint a réginek bélyegezhető konstrukció?

Az okos, mint jelző, kicsit sem túlzó

Az okos TV már nem számít sem új keletűnek, sem meglepetésnek. Sokan élből ilyen modellre voksolnak, és a régebbi, nem okos típusokat figyelemre sem méltatják. Viszont megéri kicsit körüljárni azt a kérdést, hogy mi az, amivel felülmúlja az új technológia a régit, túl azon persze, hogy újabb, ebből adódóan evidens, hogy megannyi újdonságot tartogat?!

A smart TV alapját egy olyan speciális műveleti rendszer adja, amihez applikációk, azaz alkalmazások adhatóak hozzá, hasonlóan a mobiltelefon platformjához. Vagyis a TV operációs rendszerrel rendelkezik, ennek köszönhetően olyan funkciók is elérhetőek az esetében, amik elképzelhetetlenek voltak a régi televízióknál. A legfőbb különbség, azonban az internetkapcsolatban rejlik. Az okos televízió csatlakoztatható az internethez, ezáltal nem pusztán a tévéadók kínálatának böngészésére nyílik lehetőség, hanem játékra, szörfözésre, streaming szolgáltatók követésére, videók és videómegosztók nézésére. Kinyílik a világ, nem túlzás ezt állítani. A TV képernyőjén keresztül ráadásul minden sokkal szebb, kontrasztosabb, látványosabb. Ezt azért hangsúlyozzuk ki, mert sokan azt hozzák fel mintegy ellenvetésként, hogy mindaz, amit funkcióként fentebb felsoroltunk, mobiltelefonon vagy táblagépen is elérhető. Ez igaz, de még az extra nagy, szinte teniszütő nagyságú kijelzővel büszkélkedő mobilok sem képesek olyan látványt biztosítani, mint a TV képernyője. Ezzel az érvvel semmi sem képes birokra kelni.

A régi, hagyományos csatornák is megtekinthetőek?

Természetesen! Az okos technológia nem azt jelenti, hogy akkor mindennek lőttek, ami a régebbi technikához köthető. Korántsem! A tévéadások egyértelműen továbbra is népszerűek és keresettek, azaz az okos platformon épp úgy elérhetőek, mint az újításnak számító streaming szolgáltatók kínálata.

Vagyis az idősebb korosztály tagjai is bátran beruházhatnak egy okos kütyüre. Gyakran felmerül ugyanis az a kérdés, hogy hány éves kortól éri meg beruházni erre a típusú technológiára, és mikor jön el az az idő, amikor már felesleges megismerkedni az újításokkal? Valójában nincsen olyan korszak vagy életkor, amikor ne lenne létjogosultsága az innovációknak, mert ezek kitapasztalása nem az életkornak a függvénye, sokkal inkább nyitottság, kíváncsiság kérdése. Alapvetően elegendő egyszer megtapasztalni azt, hogy mire képes ez a technológiai háttér, meg azt, hogy mennyire egyszerű, könnyű a használata, és máris más fényben tűnhet fel az okos televízió, ami valóban nap, mint nap kiaknázható előnyök forrásává léphet elő.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss