Tippek

Így közlekedjünk az autópályán utánfutóval

Előfordulhat, hogy utánfutóval kell szállítanunk és ehhez autópályát kívánunk igénybe venni. Van néhány szabály, aminek a betartására oda kell figyelnünk ilyen esetekben, hogy a büntetéseket elkerüljük.

Indulás előtt: díjak és matricák

A legfontosabb dolog, amit indulás előtt meg kell tennünk, hogy az Autopalyamatrica.hu oldalon tájékozódunk az úthasználati jogosultság árairól és megvásároljuk a szükséges vármegyei autópálya-matricákat. Ne felejtsük el, hogy a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművekkel vontatott utánfutóra külön matricát kell vásárolnunk. Azaz, vennünk kell egy matricát a vontatást végző gépjárműre és egy másikat a vontatmányunkra.

Az utánfutókra, akár 750 kg alatti vagy feletti súllyal rendelkezik, U kategóriájú matricát kell beszereznünk, ha a forgalmi engedély “J” mezőjében 01 vagy 02 szerepel. Jelen pillanatban U kategóriában a 10 napos matrica 5500 Ft, a havi 8900 Ft, az éves 49190 Ft, míg a vármegyei matrica ára 5720 forintba kerül.

Pótdíjak tekintetében akár a vontató, akár a vontatmány nem rendelkezik autópálya-használati jogosultsággal, pótdíjfizetési kötelezettség keletkezik. Ennek megfizetésére a vontató jármű üzembentartója vagy tulajdonosa kötelezhető. Az útkezelő NÚSZ Zrt. videókamerás rendszere miatt blicceléssel nem érdemes próbálkozni.

Ha már elindultunk…

Járműszerelvények esetén, tehát amikor személygépkocsi, kisbusz vagy busz után utánfutó van kapcsolva, megváltoznak a járművek menetdinamikai jellemzői. Gyorsulás, fékezés és sávváltás esetén másként viselkedik a gépjármű, ha van vontatmány rácsatlakoztatva, vagy ha nincs. Ebből következően a sofőrnek sokkal figyelmesebben kell vezetnie és más sebességet kell választania a közlekedésben.

Nem véletlen, hogy a KRESZ-ben is más szabályok vannak előírva a járműszerelvényekre. A gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel a KRESZ 26. § (1) bekezdés b) pontja szerint autópályán maximum 80 km/óra, lakott területen kívül egyéb úton 70 km/óra, lakott területen 50 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség.

A rendőrség rendszeresen hívja fel az autópálya-használók figyelmét, hogy a gyorshajtás jelenti a legfőbb baleseti kockázatot a közlekedésben. Ez fokozottan érvényes a járműszerelvényekre is, ezért a sebességkorlátozást mindenképpen tartsuk be!

Ha nem mi vontatunk

Ha nem használunk utánfutót, akár 130 km/óra sebességgel is közlekedhetünk a sztrádákon. Ugyanakkor a kamionok mellett, utánfutóval közlekedő gépjárművekkel is szép számban találkozhatunk a hazai autópályákon. Mivel ők csak maximum 80 km/órával haladhatnak, legyünk türelmesek, hiszen nem azért mennek ennyivel, hogy minket akadályozzanak célállomásunk gyors elérésében.

Tartsunk minden esetben megfelelő követési távolságot! Ne kényszerítsük őket felesleges fékezésre, gyorsulásra vagy irányváltásra! A megfelelő sebesség megválasztása pedig akkor is életet menthet, ha nem rendelkezünk vontatmánnyal. Akármivel hajtunk is fel az autópályára, a legfőbb cél a biztonságos megérkezés.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss