Tippek

Így fűthetsz “okosan”

Az utóbbi néhány évben az okostermosztátok igazán nagy népszerűségre tettek szert, és ezen mi egy cseppet sem csodálkozunk. Ezek az eszközök ugyanis amellett, hogy pénzt takarítanak meg, a hőtechnika szempontjából is komfortosabbá tehetik a lakásodat, illetve segítenek érthetőbbé tenni az otthonod aktuális energiafogyasztási adatait.

Főként ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben részletesebben is átbeszéljük, hogy mi mindent is kell tudni ezekről okoseszközökről, amelyekből több márka is forgalmaz különböző modelleket, köztük az OkosabbOtthon.hu kínálatában is kapható Shelly, Sonoff és Fibaro.

Mi az az okostermosztát?

A legegyszerűbben megfogalmazva az okostermosztát a klasszikus verziójának a továbbfejlesztett változata, amelynek a segítségével az okostelefonodra vagy tabletedre telepített alkalmazáson keresztül hosszú távú fűtési terveket hozhatsz létre, illetve a napi rutinodnak vagy a telefonod aktuális helyzetének megfelelően automatikus hőmérséklet-szabályozást is beállíthatsz.

Így jelentős mértékben csökkennek majd az energiaköltségeid. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az alkalmazás még a fűtési adatokról és az előzményekről is nagy mennyiségű információt bocsát a rendelkezésedre.

De nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az okostermosztátok a Google Assistant, az Amazon Alexa, a Siri és az egyéb hangalapú asszisztensekkel való kompatibilitásunknak köszönhetően hangutasításokkal is vezérelhetők.

Hogyan működik az okostermosztát?

Bár az okostermosztátok között jó néhány olyan modell akad, amelyik közvetlenül az otthoni WiFi hálózaton keresztül működik, de többségük működésének alapját a központi egységre, vagy más néven vezeték nélküli kapcsolóra történő kapcsolódás jelenti.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy az okostermosztát saját vezeték nélküli átviteli protokollján keresztül kommunikál az elektromos hálózatra csatlakoztatott és feltelepített vezeték nélküli kapcsolóval, amely összekapcsolja az eszközt a mobiltelefonoddal.

Hol érdemes elhelyezni az okostermosztátot a lakásban?

A szakértők javaslata alapján az okostermosztátot a lakás azon pontjain érdemes elhelyezned, amelyeken a levegő természetes módon áramlik. Továbbá fontos ügyelned arra is, hogy ne takarja el semmilyen bútor, mivel ez nagyban befolyásolhatja a működését.

Ami pedig a csatlakoztatását illeti, két lehetőséged van. Az egyik, hogy beszereled az eredeti, hagyományos termosztát helyére, és közvetlenül csatlakoztatod a falon lévő konnektorba. A másik pedig, hogy a kapcsolót közvetlenül rácsatlakoztatod a kazánra, és a termosztátot elhelyezed az általad kiszemelt helyen az otthonodban.

Reméljük, hogy a cikkünk végéhez érve már pontosabb kép él benned az okostermosztátokról, és arról, hogy mennyi minden kihozható okosotthon fűtési rendszerből. Ha mégis akadnának kérdéseid, akkor javasoljuk, hogy keresd a fenti webáruház munkatársait.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss