Tippek

Aranyér: mit sportolhatuk és mit nem?

Sok ember van, aki rendszeresen jár edzésekre, szívesen fut, úszik vagy biciklizik, esetleg labdajátékokban remekel. Férfiak és nők sokasága jár konditerembe, űz valamilyen extrém sportot vagy épp jógázik.

Ha azonban aranyeres problémákkal küzd valaki, egyáltalán nem mindegy, hogy mit sportolunk! Érdemes meghallgatni a proktológusok tanácsait, és aszerint cselekedni. Lássuk, ők mit javasolnak!

Aranyeres kérdésekben hallgassunk a proktológusra

Az országban több helyen is foglalkoznak aranyérbetegségekkel, Budapesten a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ az egyik legismertebb klinika, ahol nagy figyelemmel fordulnak a páciensek felé. A rendelőbe telefonon és interneten keresztül is be lehet jelentkezni, ha aranyérre gyanakszunk.

Az itt dolgozó szakorvosok nemcsak azért végzik profi módon a munkájukat, mert a legmodernebb technológiával dolgoznak, hanem azért is, mert a kezeléseken túl hasznos tanácsokkal is ellátják a pácienseket.

Jól tudják, hogy az aranyeres tünetek mennyire meg tudják viselni az embert, és olykor az életmód-változtatásra is szükség van: ezzel kapcsolatban is kaphatunk tőlük jól használható tippeket.

Az is megeshet, hogy hetekig sem tudunk menni edzésre a kialakult helyzet miatt. De meddig? És mit csináljunk helyette? A bizonytalanságunk elmúlik, ha megkérdezünk egy tapasztalt proktológust, aki fel tudja vázolni a lehetőségeket.

Nézzük, melyek azok a sportok, amelyeket érdemes kerülni a betegség idején!

Sportok, amiket kerüljünk

Mivel az aranyeresség oka, hogy a visszerekben lévő vér nem tud megfelelően áramlani, minden olyan sportot, amely megerőltetéssel – legfőképpen emeléssel, haspréssel, a végbélre fokozottan nehezedő nyomással, a gerincet hosszirányban terhelő mozgásokkal – jár, kerülni kell.

Ide tartozik például a súlyemelés, a TRX, a kettlebell, a CrossFit: ezek bár manapság nagyon divatosak, jobban járunk, ha a gyógyulás érdekében kihagyunk pár edzést. Betegség idején a hétköznapi cipekedéseket is kerüljük: bútorszállítás, nehéz fizikai munkák.

Azoknak is érdemes kicsit könnyedebb formára váltani, akik futnak, bicikliznek: helyette inkább sétáljanak. Heti 3-4 alkalommal is végezhető ez, akár a városban, akár kint a természetben. Ha ez utóbbira is van lehetőségünk, akkor a lelkünk is felüdül, gyorsabb lesz a javulás.

A hölgyek körében kedvelt sportok esetében a következőt lehet elmondani: lehetőleg ne végezzünk olyan mozdulatokat, amelyek haspréssel járnak, ilyen például a guggolás. A jóga viszont biztonságosan végezhető aranyeresség idején is.

Mit érdemes tenni, ha aranyerünk van?

Nem kell abbahagyni a rendszeres testmozgást, csak másképpen kell csinálni: futás helyett sétálni, megerőltető tornagyakorlatok helyett jógázni, férfiaknak talán a harcművészetek terén érdemes szétnézniük a súlyemelés helyett.

Fontos a rostdús táplálkozás is, a kellő folyadékfogyasztás, a megfelelő székelési szokások elsajátítása és a lelki béke, amelyek együttesen mind hozzájárulnak az állapot javulásához.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss