Tippek

Gyönyörködés az “ezerszínű” évszakban – irány az őszi erdő!

Egyesek szerint a túrázás tipikus tavaszi-nyári időtöltés, némelyek azonban csak nevetnek ezen, hiszen a természet minden évszakban szép, különösen ősszel. Való igaz, hogy kár is lenne kihagyni a sokféle színben pompázó fákat, az avar ropogását a talpunk alatt és a levélhullás megnyugtató neszének hallgatását.

Ne tegyük hát el még a túrabakancsot, hanem kapjuk fel egy napos hétvégén, és irány az erdő!

Mit vigyünk magunkkal?

A kirándulás nem egy laza városi séta, ahová mindenféle eszköz nélkül elindulhatunk. Alapvető, hogy legyen nálunk egész napra elegendő enni- és innivaló, ám a hátizsák nem lehet túl nehéz sem, mert akkor a cipelése csak felesleges nyűgöt jelent majd.

Ezért mindenképp legyen nálunk egy Gerber kombinált szerszám a finnshop.hu kínálatából. Ezek mondhatni “sok-az-egyben” eszközök, hiszen kompakt méretük ellenére rengeteg hasznos szerszámot tartalmaznak. A pontos felszereltség típustól függően változik, de egy ilyen eszközben általában található késpenge, üveg- és konzervnyitó, csavarhúzó, drótvágó, olló, hogy csak néhány példát említsünk. Persze közel sem biztos, hogy ezek mindegyikére szükség lesz, de ha mégis, akkor nagyon jól fognak majd jönni.

Ezzel a szerszámmal tehát több olyan eszközt is kiválthatunk, melyek külön-külön sokkal több helyet foglalnának és nehezebbek lennének. Márpedig egy túra során elengedhetetlen a “mindent is” tartalmazó, de mégis könnyen hordozható felszerelés.

További, opcionális kiegészítők

Egy előrelátó kiránduló minden váratlan helyzetre felkészül, még akkor is, ha nem akar napokat eltölteni a természetben. Ennek megfelelően jó, ha van a hátizsákban papírzsebkendő, mini elsősegély-felszerelés, esőkabát, napszemüveg, nedves törlőkendő, kullancs- és szúnyogriasztó.

Vigyünk egy üres palackot is, amit feltölthetünk vízzel, ha esetleg forrást találunk, amennyiben pedig az okostelefonunkat használjuk tájékozódásra, legyen nálunk egy powerbank, mert a folyamatos GPS-használat hamar lemeríti az eszközt.

Ha tudatában vagyunk annak, hogy allergiásak vagyunk a méh- és darázscsípésre, akkor feltétlenül legyen nálunk legalább 2 db adrenalin injekció, mert vészhelyzetben az életünket mentheti meg!

A túrázás legfontosabb szabályai

A szükséges felszerelés megléte az egyik legfontosabb, ha kirándulni megyünk. Ezt a fentiekben már részleteztük, így térjünk rá a többi lényeges dologra.

Viseljünk megfelelő ruházatot: vízálló, zárt cipőt, kényelmes, jól szellőző nadrágot és pólót, és legyen nálunk egy polárpulóver is, mert ősszel bizony már hűvösebb az idő, pláne az erdő mélyén és a völgyekben.

Zárszóként még egy fontos tudnivaló: soha ne hagyjuk el a jelölt turistautat! Ha rövid időre le is térünk róla, mindig maradjon látótávolságban, és visszatérve azon haladjunk tovább. Az erdőben eltévedni ugyanis nagyon egyszerű, és késő ősszel már hamar sötétedik, ha pedig leszáll az este, szinte lehetetlen tájékozódni. Megfelelő felkészültség nélkül pedig veszélyes az erdőben éjszakázni.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss