Tippek

A kerti szerszámok több évszázados evolúciója

Honnan indult, és milyen ívet futott be a kerti szerszámok fejlődése több évszázad távlatában? Milyen folyamatoknak lehet azt köszönni, hogy manapság ennyire könnyű lehet a dolgunk, miközben a kertben végzendő munkák bármelyikével foglalkozunk?

A cikk ennek a kérdéskörnek a részleteit taglalja, közben rávilágítva az érdekesebb gyakorlati tudnivalókra. Lássunk is hozzá!

Sheffield város és a kerti szerszámok szoros összefonódása

Sheffield egy város Nagy-Britannia területén. A neve szorosan összeforrt az acél fogalmával. Többek között azért, mert a kések gyártásával kapcsolatos tevékenység már a 14. században igencsak jelentős volt arrafelé.

Persze hosszú út vezetett addig a fejlettségig, amit ma például az M Tools kertészeti áruház metszőolló kínálata képvisel. Nem akármilyen evolúció, amely évszázadról évszázadra jelentette a szintlépés kulcsát.

Olyannyira, hogy az 1800-as évek brit üzemeiben már a fűrészkészítés művészete, szakmája és titkai is egyre komolyabb szintre jutottak el. Ekkortájt született az az ötlet is, hogy a pengék gyártása és fejlesztése is egyre kimunkáltabb folyamat eredménye legyen.

A kerti szerszámok evolúciójának további lépései

A kezdeti szerszámkészítés az 1900-as években eljutott arra a szintre, hogy egyes munkaeszközöknél már kereteket is adtak a választékhoz. Sőt, a komoly szinten teljesítő vállalatok a ma használt prototípusok elődjeit is képesek voltak lefejleszteni.

Érdekesség, hogy többek között a kézi fűrészek kategóriájában is az 1900-as években született meg az a változat, amelyet jelenleg minden fémfűrész tükröz. Ez a fajta evolúció a kerti szerszámok minden szegmensében végbement szép lassan.

Ennek köszönhetően a kések, ásók, fűrészek mellett a komplex berendezések, famegmunkáló szerszámok és mágneses berendezések is egyre több gyakorlati hasznot voltak képesek biztosítani a felhasználóknak.

A kerti szerszámok fejlődéstörténetében egyes gyártók is szerepet játszottak

Jó példa erre a Spear & Jackson csoport, mint Anglia egyik meghatározó képviselője. A brand olyannyira példaértékű munkát végez évtizedes, illetve évszázados távlatban, hogy a termékei idehaza is elérhetők.

Méghozzá nem akármilyen minőségben. Tipikusan abba a kategóriába lehet sorolni a nevével fémjelzett munkaeszközöket, amelyek nagymértékben megkönnyítik a felhasználó dolgát, miközben hatékonyak és időtállóak.

Szerencsésnek mondhatjuk tehát magunkat, hogy a jelenkor fejlett eszközállományával van lehetőségünk dolgozni. Köszönhetően a több évszázados evolúciónak, mára tényleg ott tart a dolog, hogy élményszámba mehet a munka.

Vagyis nemcsak a növények ápolása, a kert gondozása és rendben tartása jelenthet motivációt, hanem ezen ügyködve az ember még jól is érezheti magát.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss