Tippek

Egy padlóösszefolyó is lehet dizájnos eleme a fürdőnek

A fürdőszobák tervezésekor nemcsak a funkció, hanem az esztétika és a praktikum is szerepet játszik, kiemelt figyelmet fordítunk a szaniterekre, a csaptelepekre, a burkolatokra, a tükrökre, a világításra, azonban a padlóösszefolyó szerepe rendszerint elsikkad.

Pedig a szépség, a stílus szempontjából is nagy szerepe lehet, nem beszélve a funkciójáról. Vannak, akik száműznék a fürdőből, mert bűzösnek, förtelmesnek tartják, panelépületekben rendszerint nem is kerül beépítésre. Mi a szerepe, és milyet válasszunk?

Dekoratív fürdőszobák

A fürdő kialakításakor számtalan kérdést kell mérlegelni, a rendelkezésre álló terület mellett a stílus és az esztétika is fontos tényezők. A kád, a mosdó, a WC, a bidé, a csaptelepek, valamint a csempe és a padlóburkolat kiválasztása mindenki számára ismert és elsődleges feladat, azonban a kiegészítők, köztük a padlóösszefolyó fontosságára rendszerint csak a vízszerelő hívja fel a figyelmet.

Azonban a legszebben berendezett fürdő sem teljesítheti be a küldetését, ha nem megfelelően kerül kialakításra, nem vesz figyelembe bizonyos lényeges szempontokat. És itt, bármelyik elemét nézzük is, elsősorban nem a külsőségekre kell gondolni, hanem a funkcióra, a működőképességre.

Miért fontos a padlóösszefolyó beépítése?

A padlóösszefolyóra a különböző nedves helyiségekben rendszerint kevesebb figyelem jut, mint amennyit a funkciója miatt megérdemelne. Bár leginkább a fürdőszobákban kerül beépítésre, a konyhákban, mosókonyhákban is jól jöhet, ugyanis megakadályozza, hogy a padlóra került nedvesség a lakásban nagyobb károkat okozzon.

Biztosan mindenkivel történt már olyan, hogy a kádat vagy a mosdót túltöltötte vagy eldugult a lefolyó, és a víz kifelé távozott, esetleg a mosógép, mosogatógép meghibásodása miatt öntötte el víz a helyiséget. Egy padlóösszefolyó az ilyen váratlan helyzetekben menti meg az otthon többi részét, illetve társasház esetén a szomszédokat a beázástól.

De elengedhetetlen az épített és walk-in zuhanykabin kialakításoknál, esőztető zuhanyok és modern zuhanyfejek használata esetén a víz hatékony elvezetése szempontjából is, ugyanis megakadályozza a víz felgyülemlését, szárazon és tisztán tartja a fürdőszoba padlóját.

A típusokról röviden

A hagyományos formájú összefolyók is számtalan változatban, szögletes, kerek formában, akár dizájnos fedlappal, rozsdamentes acél, króm, műanyag kivitelben kaphatók.

Modern fürdőszobákba alacsony beépítésű, roszdamentes acél lineáris padlófolyókát vagy innovatív, láthatatlan, padlóba süllyesztett összefolyót is választhatunk.

Azonban bármilyen típusra is esik a választásunk, a funkcióját csak abban az esetben tudja betölteni, ha rendszeresen tisztítjuk, így nem tömítik el hajszálak, szöszök, és kellemetlen szagok sem keletkeznek.

Válassz a számtalan dizájn és kivitel közül a fürdőszoba stílusához és atmoszférájához illő esztétikus, könnyen tisztítható padlóösszefolyót, hogy higiénikus és száraz maradjon a helyiség, illetve megelőzd a nagyobb károkat!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss