Tippek

A streaming valóban háttérbe szorítja az olvasást?

A streaming egyre népszerűbbé vált az elmúlt években, és ma már a legtöbb háztartásban előfizetnek valamelyik streaming csatornára. Ez jelentős mértékben megváltoztatta az információfogyasztási szokásokat, hiszen több eszközről is bármikor elérhetőek ezek a műsorok.

Streaming kontra olvasás

Az, hogy bármikor a rendelkezésünkre áll egy-egy sorozat vagy film megtekintésének a lehetősége, könnyen vezet oda is, hogy kevesebb időt fordítunk olvasásra. Ez egyfajta szellemi lustaságot is okozhat, hiszen a készen kapott, mások által elképzelt, mozgóképes tartalom nem gondolkodtat el olyan mértékben, mint az olvasás. Aki azonban szívesen olvas, a streaming korában is megtalálja az olvasásban az örömet, és szellemileg sokáig friss marad.

Ha a teendőink mellett kevés időnk jut olvasásra, a Mai-Könyv.hu novellái közül egy-egy rövidebb lélegzetű alkotást olvassunk el, hogy frissen tartsuk az elménket. Ezek a novellák gondolkodtató, rövid történetek, amelyek egy kis időre kiszakítanak a hétköznapok problémáiból. Amikor viszont rászánjuk az időt egy-egy kedvenc író regényének elolvasására, az olyan maradandó élményt jelent, amit a filmnézés kevésbé tud nyújtani.

Miért preferálják az emberek a streaminget?

A streaming, legyen szó filmekről, sorozatokról, zenei tartalmakról, dokumentumfilmekről, új dimenzióba helyezte a szórakozási lehetőségeket. A kényelmes, könnyen hozzáférhető platformokon keresztül szinte bármilyen tartalom elérhetővé vált az emberek számára.

Ily módon az otthonunk kényelmébe hozta azt, amit régebben talán a mozi élménye jelentett nekünk. Tehát ha arra van igényünk, hogy pihenve szórakozzunk, bármikor meg tudunk nézni egy kedvünkre való filmet vagy sorozatot a különböző szolgáltatók óriási választékából.

Igaz az, hogy a fiatalok nem szívesen olvasnak?

A streaming és az olvasás között egyfajta verseny alakulhat ki, ami leginkább a fiatalabb generációra jellemző. Ők ugyanis gyakran a könnyen elérhető, gyorsan fogyasztható tartalmakat preferálják, egy dologra sem szeretnek túl sok időt fordítani, ha kevesebbel is megoldható a dolog. Bár valóban jellemző napjainkra a képernyő-dominancia, azért szerencsére sokan szeretnek olvasni a fiatalabb korosztályból is.

A vizuális prezentációt, a különleges effektek élményét, a zenei aláfestést a film előnyei közé sorolhatjuk, ugyanakkor a mélyebb átélést, a személyesség élményét, a jobb megismerést a könyv elolvasásával érhetjük el. A két médiumnak nem feltétlenül kell egymást kizárnia, hiszen támogathatják is egymást az életünkben. Az olvasással fejlődik a személyiségünk és nagyon sok képességünk, mélyebb megértést és elmélkedést biztosít, míg a streaming a szórakozást, a gyors elérhetőséget, a felhőtlen kikapcsolódást tudja nyújtani.

Ily módon az olvasás és a filmezés egyaránt hasznos lehet a számunkra, és szánhatunk időt mindkét tevékenységre, ha átgondoljuk a napjainkat.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss