Tippek

Különleges társasjátékok

Ha társasjátékokról van szó, legtöbbünknek csak a klasszikusok jutnak eszébe: Ki nevet a végén?, Gazdálkodj okosan!, malom, Kígyók és létrák, sakk. Persze az utóbbi idők nagy slágerei is bele-bele kerülnek a vásárlók kosarába: Dobble, Dixit, Azul, Qwirkle, Bang.

Igen kevesen vannak azonban, akik a többórás, komoly koncentrációt igénylő társasjátékok után érdeklődnek, holott a fantasy vagy sci-fi témájú termékek is elérhetők szép számban: például a Compaya társasjátékbolt oldaláról is megrendelhetők.

De mi az oka annak, hogy ezekkel kevesebben játszanak? Melyek a legnépszerűbb darabok? Miért éri meg ezekre is gondolni, ha kikapcsolódásra vágyunk? Cikkünkből kiderül!

A sci-fi és fantasy társasjátékok

Az ilyen témájú játékok általában már nagyobb gyerekeknek, sőt inkább felnőtteknek valók. Nem egy esetben ugyanis hosszú a játékidő, bonyolultabbak a szabályok, több mindenre oda kell figyelni, és a társasjáték kellékeinek kipakolásához is nagy helyre van szükség.

Éppen ezért sokszor csak az igazi “ínyencek” kezdenek neki egy fantasy társasnak. Időt és energiát kell áldozni a partira, cserébe viszont hatalmas élményben lehet részünk. Baráti társaságok számára különösen jó ötlet beszerezni egy-egy darabot, és egy hétvégi estén kikapcsolódásképpen elővenni azt.

A fantasy vagy sci-fi játékok egy elképzelt világban játszódnak, gyakori téma itt az űrutazás, egy misztikus világ vagy épp a jövő. Robotokkal, zombikkal, űrlényekkel, de még tengeri szörnyekkel is találkozhatunk.

Jellemzően valamely kalandor bőrébe kell bújnunk, és megmenteni a civilizációnkat. Lehetünk űrkalózok, tengeralattjáró utasai vagy épp olyan hősök, akiknek a végzetüket kell beteljesíteniük.

Nemcsak a szórakoztatás a célja ezeknek a társasoknak, hanem az is, hogy összehozzák a csapatot, oldják a feszültséget és persze próbára tegyék kitartásunkat, figyelmünket.

Melyek a legnépszerűbb fantasy társasok?

Elég sokféle fantasy társas létezik, de persze e kategóriában is vannak olyanok, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek. Az egyik ezek közül a Scythe társasjáték, amely az Év játéka díjat is megkapta. A története az 1920-as évek alternatív világában játszódik, ahol Közép-Európa nagyjai vetekednek “A Gyárért” – egy valaha volt dicsőséges városállamért. Vajon ki szerzi meg magának a földterületet?

A játékidő itt akár 2 és fél óra is lehet, 4-5 embernek érdemes leülnie játszani. A miniatűrökkel gazdagított társas végig izgalmas szórakozást kínál.

Ugyanilyen ismert és népszerű A Mars terraformálása társasjáték is, amelyet az Év gémerjátéka díjra is jelöltek, és már a folytatása is megjelent. De nagyon kedvelt még a Dűne – Imperium termék is, amelyet szintén haladóknak ajánlunk.

Mikor éri meg fantasy, sci-fi társast választani?

Azoknak, akik hódolnak a társasjátékozás szenvedélyének, érdemes megismerkedniük ezekkel a különleges társasokkal. Egy új hobbi is lehet mindez: a baráti összejöveteleken mindenképp elő lehet venni egy-egy népszerű darabot. Mint láthattuk, kínálatból nincs hiány!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss