Tippek

Mit tehetsz, ha meghalt a kedvenced?

Nagyon sok gazdi tanácstalanul áll, amikor elpusztul a kedvence, de különösen azok, akik nem rendelkeznek saját kerttel. Az erdőbe ugyanis nem vihetik a tetemet, mivel ezt a hatóság komolyan bünteti.

Arról nem is beszélve, hogy ha nincsen jól elhantolva, akkor a ragadozók is kiáshatják, amely nem pont az a végtisztesség, amit az ember a szeretett állatának szán.

Két lehetséges opció

Elvihetik a tetemet a legközelebbi állatorvoshoz vagy a gyepmesterhez, aki elintézi helyettük a megsemmisítést. Ebben az esetben azonban bele kell nyúlniuk a zsebükbe, hiszen testkilogrammonként akár bruttó 300 forintot is elkérhetnek ezért.

A másik opció pedig, hogy elhamvasztathatják, a hamvakat pedig egy urnában tárolva a közelükben tarthatják, vagy szétszórják az állat egyik kedvenc helyén. Szerencsére manapság már egyre többen foglalkoznak kisállathamvasztással.

Pécsen és környékén például a legmegbízhatóbb a Házi Kedvenc Hamvasztás, amely cég saját krematóriummal rendelkezik, az eszközei pedig szakhatósági engedéllyel bírnak, továbbá a környezetvédelmi előírásoknak teljes mértékben megfelelnek.

A „háztól-házig” szolgáltatásuk keretein belül a megkeresést követően elmennek az állatért, majd a hamvasztás befejeztével házhoz viszik a hamvakat az előre kiválasztott esztétikus urnában, amelynek az árát természetes a szolgáltatás díja tartalmazza. Ha nem szeretnél tőlük urnát igényelni, hanem te magad szerzed be, akkor kedvezményt biztosítanak a hamvasztás árából.

Maga a folyamat egyébként a csúcstechnológiás berendezéseknek köszönhetően szag, füst és egyéb káros anyag kibocsátása nélkül megy végbe. Azt pedig, hogy mennyi ideig tart pontosan, azt leginkább az állat súlya határozza meg.

Ha inkább temetéspárti vagy

Abban az esetben, ha szeretnéd, hogy legyen egy hely, amelyet időről időre meglátogathatsz, akkor a fentieken túl még a kisállattemető is szóba jöhet. A legrégebben működő Alsónémediben található, amelyben már csaknem ötezer kisállat nyugszik. De a legtöbb nagyvárosban vagy a környékén szintén található állattemető.

Egy sírhely megváltása ezeken a helyeken a macskák vagy a kistermetű kutyák esetében negyvenötezer, míg a nagytestű kutyák esetében hatvanötezer forintba szokott kerülni. Ebben pedig még nincsen benne a sírgondozás és a feliratos kistábla.

Extra igények esetén pedig még inkább ki kell nyitnod a pénztárcádat, mivel akár 250 ezer forintot is el lehet költeni egy sírkőre.

Záró gondolatok

Ha összehasonlítod a fentebb felsorolt opciókat, akkor láthatod, hogy a kisállathamvasztás választásával jársz a legjobban, mind a komfort, mind az ár tekintetében. De persze ez a te döntésed, válaszd azt az opciót, ami számodra a leginkább megfelel.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss