Tippek

Mindig légy jelen!

A tudatos jelenlét gyakorlásáról egyre több helyen hallani, ám igencsak nehéz a hétköznapok során betartani azokat az egyszerű szabályokat is, amelyeket a mindfulness előír. Pedig például a légzésünk tudatos figyelésével csökkenthető a stressz is, és más hasonlóan jó módszerek is léteznek.

Aki szeretné elsajátítani a tudatos jelenlét művészetét, annak érdemes lehet beiratkoznia a The Bright Academy mindfulness tanfolyamára, ahol számos hasznos dolgot meg lehet tanulni. Nézzük, miről is van szó pontosan!

A stresszcsökkentés módszerei

A stressz sajnos jelen van az életünkben, sőt egyre többeknek okoz gondot. A munka, a család, az egyéb elvárások forgatagában nehéz jól teljesíteni, pihenésre, kikapcsolódásra alig jut idő. Pedig nem szabad hagyni, hogy a feladatok feltornyosuljanak, törekedni kell a hatékony megoldásra.

Ez azonban stresszel jár, ami betegségekhez is vezethet. Éppen ezért a mai kor emberének fontos, hogy minél több stresszkezelő módszert megismerjen és alkalmazzon. A Mindfulness I-II. képzésen pont erre helyezik a hangsúlyt: rengeteg technikával megismertetik a résztvevőket.

A tudatos légzés, a figyelem összpontosítása a jelenre csak egy-egy lehetőség arra, hogy nyugodtak maradjunk, feltöltődjünk energiával. Valójában az egész életünket úgy kellene leélnünk, hogy az számunkra kielégítő legyen, azt csinálhassuk, ami nekünk jó, de mások számára is hasznos. Ha pedig meg is fizetnek érte, akkor igazán boldogok lehetünk: ez lesz a mi személyes ikigai-unk.

Az ikigai

Talán vannak, akik hallották már ezt a japán kifejezést: ikigai. Egyre több önfejlesztő könyvben, tanfolyamon tűnik fel a szó, aminek egyértelmű magyar fordítása nincs is. Talán úgy lehetne leginkább mondani, hogy ez egy életcél, amiért érdemes küzdenünk, a lét értelme.

Az ikigai-ról bővebben Héctor García és Francesc Miralles útmutatójában olvashatunk, de a The Bright Academy önfejlesztő tanfolyamain is megismerkedhetünk a lényegével. Akár a mindfulness képzésen, akár egy coach képzésen veszünk részt, esetleg beiratkozunk A legjobb éned felfedezése: tudatosság, spiritualitás és önismeret a gyakorlatban című tanfolyamra, akkor is hallunk róla.

Az ikigai szakértők azt javasolják, tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket:

  • Mi az, amit szeretünk csinálni?
  • Mi az ezek közül, amit kiemelkedően jól is csinálunk?
  • Mi az, amiért pénzt is kaphatunk?
  • Van-e erre kereslet, szüksége van-e rá másoknak?

Ha megvannak a válaszok, akkor megtaláltuk az ikigai-unkat, ez pedig boldogsággal fog eltölteni bennünket. Mindez a stresszcsökkentésre is hatékony megoldás.

Hogyan válhatunk kiegyensúlyozottá?

Persze az ikigai megtalálása egy folyamat: sosem késő elkezdeni, és nem is érdemes abbahagyni. Nem a cél a fontos, hanem maga az út – tartják sokan a boldogságkeresés kapcsán.

Ezt vegyük figyelembe itt is. Olyan dolgokat végezzünk, amikben jók vagyunk, feltöltik az energiaraktárainkat, és akkor nem lehet baj. Fordítsunk időt a természet szépségeinek meglátására, meditáljunk, sokat. És a legfontosabb: legyünk jelen minden pillanatban!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss