Tippek

Így szabaduljunk meg a személyes adatokat tartalmazó iratoktól

Mindannyiunk otthonában van egy fiók, ahol a hivatalos papírokat, szerződéseket és számlákat tároljuk, hiszen nem lehet tudni, hogy mikor lehet még rájuk szükség. Nem árt azonban néha egy nagytakarítást tartani, amely során átnézzük az évek során felhalmozódott stócokat.

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mit csináljunk a feleslegessé vált papírlapokkal, bankkártyákkal, hiszen semmiképpen sem tanácsos azokat a kukába dobni.

A személyes adatok védelme

Napjainkra egyre több szabályozás jelenik meg, amely a személyes adatok védelmére terjed ki, gondoljunk csak akár a 2018-ban bevezetett GDPR-ra. Ez a rendelet minden Európai Unió területén működő vállalkozás számára előírta, hogyan is kezelje a magánszemélyekre vonatkozó adatokat.

Az adataink védelme azonban nemcsak a cégek felelőssége, hanem a sajátunk is, hiszen fiókjainkban is számos személyes információt tartalmazó iratot tárolunk. Az Ápisznál kapható iratmegsemmisítők segítségével könnyedén, egy gombnyomással megszabadulhatunk ezektől a dokumentumoktól anélkül, hogy aggódnunk kellene a visszaélésektől.

Ezek az eszközök ugyanis néhány másodperc alatt pár milliméteres darabokra vágják a papírlapokat, lehetetlenné téve azt, hogy újra összeilleszthetők legyenek.

Milyen iratokat érdemes megsemmisíteni?

Alapvetően célszerű minden olyan dokumentumot ledarálni, amelyen bármilyen személyes információ megjelenik. Ide tartozik tehát minden olyan szerződés, számla, illetve bankszámlakivonat, amelyen rajta vannak az adataink.

Nem javasolt kukába dobni a lejárt okmányokat, bankkártyákat és hitelkártyákat sem. Bár ezek már elvesztették az érvényességüket, nem tudhatjuk, hogy rossz kezekbe kerülve vissza tudnak-e élni velük, így menjünk biztosra, és végleg semmisítsük meg őket!

A mai, modern iratmegsemmisítők már könnyűszerrel elpusztítják a plasztikkártyákat is, nem árt tehát tudni, hogy egy ilyen gép erre is alkalmas lehet.

Iratmegsemmisítés az irodában

Nemcsak otthon, hanem a munkánk során is kezünkbe akadhatnak olyan dokumentumok, amelyek érzékeny információkat is tartalmaznak. A legtöbb irodában már alapvető felszerelés az iratmegsemmisítő, azonban a mi feladatunk eldönteni, hogy mi kerüljön a gépbe, és mi a papírkosárba. Érdemes az irodai asztalunkat is rendszeresen átnézni, és megszabadulni azoktól a papíroktól, amelyekre már nincs szükségünk. Ha nem tudjuk megítélni, hogy az adott irat tartalmaz-e érzékeny információt, inkább menjünk biztosra, és semmisítsük meg.

Ezenfelül pedig célszerű arra is figyelni, hogy sose hagyjunk az asztalunkon őrizetlenül olyan dokumentumokat, amelyeken bizalmas adatok is szerepelhetnek. Egy irodában sokan megfordulhatnak, és kötelességünk megóvni minden információt az illetéktelen tekintetek elől.

Személyes adataink védelme kulcsfontosságú, az erről való gondoskodás pedig saját felelősségünk. Bár egyszerű a kukába dobni egy régi számlát, jól gondoljuk meg, hogy ezzel milyen adatokat adunk ki magunkról, hiszen az ördög nem alszik.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss