Tippek

Hasznos tippek, ha menetrögzítő kamerát vásárolnál

Közlekedési baleset sajnos bárkivel történhet. Az incidens körülményeinek tisztázása, a felelősség meghatározása kapcsán kapóra jöhet egy menetrögzítő kamera felvétele.

A piacon rengeteg különféle gyártó terméke megtalálható, ráadásul a legtöbb gyártó nem is egy, hanem többféle autós kamerát is kínál. Az Autompláza Kft. menetrögzítő kamerái között található belépő szintű és csúcsminőségű készülék is. A következőkben bemutatjuk, hogy milyen szempontokat célszerű mérlegelni autós kamera vásárlása előtt.

Az ár általában tükrözi a minőséget

A menetrögzítő kamerák árfekvése rendkívül széles sávon mozog. Ez annak tudható be elsősorban, hogy eltérő minőséget képviselnek az olcsóbb és a drágább kamerák, utóbbiaknak pedig extra funkcióik is lehetnek.

A belépő szintű menetrögzítő kamerákban is lehet GPS, ám ezek kameraképének felbontása jellemzően alacsonyabb. Pedig a felvételek részletgazdagságán sok múlik, hiszen ha gyenge a képminőség, akkor lehet, hogy nem olvashatók a rendszámok. Az éjszakai üzemmód használhatósága kapcsán is felmerülhetnek kérdések. Az olcsóbb menetrögzítőknek általában a lencsék látószöge is korlátozott, igaz, egy 140 vagy 150 fokos látószög sem nevezhető éppen csekélynek.

A funkcionalitásban hatalmasak a különbségek

A legmodernebb autókamerák mozgásérzékeléssel és parkolási móddal is rendelkeznek. Ez azért olyan kardinális kérdés, mert alapesetben a menetrögzítő készülékek, ahogyan azt a nevük is sejteti, csak menet közben veszik azt, hogy mi történik az úton.

A parkolási módnak hála megoldható, hogy amíg leállítja az ember a gépkocsiját, addig is vegye a kamera azt, hogy milyen események játszódnak le az autó környezetében. Így ha valaki például nekitolat egy ilyen eszközzel felszerelt járgánynak, majd értesítő hagyása nélkül elmegy a tett helyszínéről, visszakereshető, hogy ki rongálta meg az adott autót.

Vannak vezetéstámogató rendszerrel felvértezett eszközök is. Ezek érzékelik a különféle környezeti tényezőket, majd hangjelzések útján figyelmeztetik a sofőrt a biztonsági aggályokra. Ilyen lehet a sávelhagyási figyelmeztetés vagy az ütközésre való figyelmeztetés.

A manapság kapható autós kamerák többségében nem csupán beépített GPS, hanem beépített Wi-fi is szokott lenni. Van, amelyik okostelefonos alkalmazással is kezelhető, de nem mindegyik, így érdemes utánanézni, hogy a kiszemelt típus alkalmas-e erre.

Nem csak az autó előtt történtek rögzíthetők! 

Fontos megjegyezni, hogy a menetrögzítő kamerák alapvetően az autó előtt lejátszódó eseményeket veszik fel. Vannak azonban olyan kamerák, amiket szettben árulnak első és hátsó kamerával, vagy az első kamerához lehet kiegészítő hátsó kamerát vásárolni.

Kiegészítők autós kamerákhoz 

Az autós kamerák a felvételeket memóriakártyán rögzítik. Minél nagyobb a kártya memóriakapacitása, annál hosszabb videóanyag fér el rajta. A parkolási üzemmód előnyeinek kihasználásához pedig szükség lehet parkolóadapterre, amit a memóriakártyához hasonlóan külön is meg lehet vásárolni.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss