Tippek

A domain névvel kapcsolatos legfontosabb fogalmak

A domain név és az IP-cím egyaránt megkerülhetetlen fogalmak napjainkban az internet világában. A kettő azonban technikailag nem ugyanaz, és számos egyéb kifejezéssel találkozhatunk a témában, mint például a DNS. Nézzük, mi micsoda valójában!

Tudtad? A RackForest csapata a tárhely, domain név, VPS és a szerverüzemeltetés terén egyaránt évtizedes tapasztalattal rendelkezik – több, mint tízezer elégedett ügyféllel a hátuk mögött. Budapesten pedig három lokációban is jelen vannak, így a georedundancia sem jelent gondot. A nagyok minősége mellett a kicsik rugalmassága összpontosul a rendszereikben. Legyen szó szinte bármilyen profilú, szervert és / vagy saját weboldalt igénylő vállalatról.

Az IP-cím jelentése

A domain név megértéséhez először az IP-cím fogalmával érdemes megismerkedni. Itt arról van szó, hogy minden weboldalnak van egy saját, egyedi száma, akárcsak a személyi igazolványon vagy épp bankszámlán.

Mi az a domain név?

.hu, .com, .org és társai? Értelemszerűen ez előtt szokott állni az adott üzlet vagy weboldal címe is. Például rackforest.com is, ahol a végződés a vállalatra utal (igaz, ma már e téren nem olyan szigorú az élet, és sokak választhatnak tetszőleges végződést).

A domain név pedig az IP-cím szöveges, könnyebben emészthető és értelmezhető formája. Hiszen az emberek sem a személyi igazolvány száma alapján különböztetik meg egymást, hanem név szerint – bizonyos hivatalos körökben azonban szükség van másféle azonosítóra is, ami jelen esetben egy virtuális hálózat, és inkább a gépeknek szól.

Hogyan regisztrálhatunk domain nevet magunknak?

Az első és legfontosabb feladat kitalálni egy olyan frappáns domain nevet, amit lehetőleg még senki nem használt. Amennyiben már foglalt és le van védve a név, ugyanúgy nem használhatjuk, akárcsak egy korábban megadott felhasználónevet vagy jelszót.

Mit jelent a DNS?

A DNS, vagyis a Domain Name System rendszere felelős az emberek számára könnyen megjegyezhető domain nevek és a számítógépek által használt IP-címek lefordítására. Mint ahogy hidat képez a projektmenedzser egy technológiai és üzleti csapat között.

Fontos eleme a névszerver, ami egyfajta szótárként funkcionál, és azt mutatja meg, melyik domain melyik IP-címre mutat – ezeket az adatokat DNS-rekordnak is hívják.

Domain átkérése

A domain átkérése, átregisztrálása során általában a saját névszervereket alkalmazzák. Ez egyfajta leálláshoz is vezethet, hiszen az új névszerver egy olyan tárhelyet próbál felfedeztetni a domainnel, ahol még nincs tartalom. Ezért van szükség arra, hogy az átkérés előtt a DNS-rekordokat úgy állítsuk be, hogy azok olyan IP-címre mutassanak, ahol már van tartalom. De járható út az is, hogy az adott tárhelyre átmásolják a tartalmakat – feltéve, hogy onnan is fut minden szükséges szolgáltatás.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss