Tippek

Válassz a különféle konyhai műveletekhez megfelelő késeket!

Akár profi, akár amatőr szakács vagy, az ételek készítéséhez biztosan szükséged lesz többféle késre a hatékony munkavégzés érdekében, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségűeket választasz.

Persze otthon, hobbiszakácsként kezdetben a legtöbb munkával elboldogulunk, akár 1-2 késsel is, egy kisebbel az aprításhoz és a hámozáshoz, illetve egy nagyobbal – a séfkések tökéletesek erre – a méretesebb húsok, zöldségek, halak szeleteléséhez.

Később beszerezhetünk további speciális rendeltetésű késeket vagy akár teljes készkészleteket is. Érdemes minőségi anyagokból készült eszközöket vásárolni, amelyek kényelmesen illeszkednek a kezünkbe és könnyen kezelhetőek. Figyelmedbe ajánljuk a Grillplaza.hu kiváló minőségű Berkel késeit a konyhai műveletekhez vagy a grillezéshez. Ismerd meg az olasz gyártó méltán népszerű termékeit!

Milyen egy jó konyhai kés?

A konyhakés nélkülözhetetlen konyhai eszköz, amelynek két fő jellemzője van, a funkcionalitás és az ergonómia. Ma már ezeket a termékeket is modern technológiákkal, gépekkel állítják elő.

Minőségét és árát meghatározza a pengéhez használt acél minősége, az acél alakításának és edzésének módszere, illetve hogy helyes használat esetén mennyi ideig tartja meg az élességét, milyen gyakran és hogyan kell élezni a kést.

Továbbá hatással van rá a penge és a markolat egyensúlya, valamint az, hogy a kés hogyan fekszik a kézben, milyen minőségben készült.

Minél szélesebb a penge, annál kevésbé alkalmas általános feladatokra, illetve a keskeny pengék inkább nyers hús vagy hal vágására alkalmasak, nem pedig gyors aprításra. Többcélú késnek a szakácskés való. Ahhoz, hogy erőlködés nélkül vágjunk különféle nyersanyagokat, a penge élessége kulcsfontosságú.

Keménység és élesség

A mai rozsdamentes konyhakések többsége nem őrzi meg hosszú ideig az élességét, mivel a pengéket nem edzették. Az acél keménységének meghatározására a HRC-skála szolgál.

Az 56 HRC az acél legkisebb keménységi szint egy tisztességes konyhakés esetében, ezen érték alatt a kés nemcsak gyorsan veszít az élességéből, hanem nehezebb újraélezni is. A rozsdamentes konyhakéseknek nagyon magas a króm (Cr) és alacsony a széntartalma (C), ezért nem jelentenek jó választást.

Válassz olyan pengét, amely alacsonyabb króm (Cr) tartalmú acélból készült, vanádium (V) vagy molibdén (Mo) hozzáadásával. A Berkel Elegance 3 darabos séfkés készletének valamennyi tagja kiváló minőségű 1.4116-X50 Cr Mo V15 acél pengével készül, ezáltal könnyű és pontos vágást biztosít.

A kések nemesei

A státuszszimbólumnak számító klasszikus piros Volano névre keresztelt szeletelőgépet jegyző olasz Berkel a profi és hobbiszakácsok számára készített konyhai kések terén is kiemelkedő minőséget kínál. A prémiumminőségű acélból készült kések tökéletesen alkalmasak a legtöbb konyhai tevékenységhez, szeleteléshez, aprításhoz, hámozáshoz.

De nemcsak a prémium minőségű penge, hanem az annak tapadását szolgáló acélboltozat, valamint az acélgyantából készült markolat adja a kés tökéletes egyensúlyát, biztosítja kényelmes használatát.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss