Tippek

Ingyenes akkreditált továbbképzés tanároknak

továbbképzés

Díjmentes, online elvégezhető, akkreditált pedagógustovábbképzési lehetőség nyílt a KRÉTA egyre népszerűbb Idegennyelvi Felkészítő Moduljához (IFM) kapcsolódóan.  

A folyamatos fejlődés, a változ(tat)ásokhoz való alkalmazkodás és a különböző továbbképzéseken való részvétel szerves részét képezi a magyar pedagógustársadalom mindennapjainak. Ez utóbbira ráerősít a pedagógusképzésekről szóló hatályos kormányrendelet (277/1997. (XII. 22.)), mely a tanárok számára 7 évente 120 órányi (kreditnyi), kötelezően elvégzendő továbbképzést ír elő.
Sok pedagógus azonban teherként éli meg ezt a kötelezettséget. Erre a problémára jelenthet megoldást a Felkészítés a KRÉTA Idegennyelvi Felkészítési Modul (IFM) Tanári és Diák Felületének használatára című e-learning tréning.
Az online elvégezhető képzésben részt vevők megismerhetik az IFM felületének kezelését, az alkalmazás felépítését, az egyes menüpontok tartalmát. Ezenkívül elsajátítható a szükséges felhasználói szintű tudás, amihez a rendszer, és az alkalmazott e-learning tananyag kellő mennyiségű gyakorlási lehetőséget biztosít.

A résztvevők az alkalmazás segítségével rendszerszerűen elrendezett, valamint a diákok nyelvi szintjének és a NAT elvárásainak megfelelő digitális segédanyagokat, tananyagokat vihetnek be angol és német nyelvi tanórákra.

„A tankerületi képzéseken azt tapasztaljuk, hogy a felületet még nem ismerő pedagógusok is azonnal megszeretik az alkalmazást és szinte kivétel nélkül hasznosnak találják azt. A program nemcsak az ő munkájukat teszi egyszerűbbé, hanem a diákok is bőségesen profitálnak belőle, hiszen a tartalmak, amelyek a mostani generáció érdeklődésének megfelelően épülnek egymásra, bármely tudásszinttől használhatók” – hangsúlyozta a KRÉTA IFM szakmai vezetője.

A térítésmentes, 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzés a KRÉTA Digitális Kollaborációs Terén (DKT) keresztül érhető el a nyelvtanárok számára.

Forrás: MTI OTS


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tippek

Ajándék iPhone, tablet és díjkedvezmények: így készülnek a biztosítók a nyárra

Okostelefon, táblagép és utazási utalvány sorsolás, extra szolgáltatások, kuponkód, családi és csoportos kedvezmények is szerepelnek a biztosítók utasbiztosítási akciói között.

A Grantis szakértői összegyűjtötték az aktuális kedvezményeket és a különleges szolgáltatásokat.

Az Alfa egész világra kiterjedő utasbiztosítása a 18 év alatti gyermekek számára 50 százalékos kedvezménnyel érhető el, és van náluk 20 százalékos családi kedvezmény is, amely már 1 felnőtt és 1 gyermek esetében is jár, akár 1 napra is. Csoportos akció 10 fő felett érvényesíthető. A biztosító különleges szolgáltatásai közé tartozik például, hogy az utasbiztosítások akár 90 éves korig is köthetők és autó-motor asszisztenciát 20 éves gépjárműre is vállalnak. Járat- és poggyászkésésre is térítenek, valamint járatlekésésre is, ha az igazolt módon közlekedési baleset miatt történik, és még terrorcselekmény esetén is nyújtanak szolgáltatásokat 50 millió forintig.

Az Allianz 50 százalékos kedvezményt kínál a 18 év alatti fiataloknak, ezen felül az online szerződéskötés során 10 százalékos, hűségprogrammal pedig további 15 százalékos kedvezmény érvényesíthető. A biztosító nyereményjátékot is hirdetett, az idén szeptember 15-ig utasbiztosítást kötők között három alkalommal, összesen 9 darab Samsung Galaxy Tab S9 FE táblagépet sorsolnak ki, személyenként egy nyertes lehet. A prémium csomagokat az extrém sportolni vágyók is köthetik, mint például a búvárkodás, a raftingolás, a jetskizés, a kajak-kenuzás, a szörfözés, a vitorlázás és a wakeboardozás kedvelői.

A CIG Pannónia is 50 százalékos kedvezményt biztosít a 18 év alatti utasok részére.

A biztosító akár 100 millió forintos fedezetet is nyújt baleset, illetve betegség esetén. A külföldön lerobbant motor vagy személygépkocsi szerviz- és hazaszállítási költségeit 1000 euróig fizetik.

A Generali a lakásbiztosítás mellé járó nyári vakáció csomag keretében három ingyenes szolgáltatást is ajándékba ad szeptember 25-ig. Térítik, hogyha a strandon ellopnák az értékeket, fizetik, ha elvesznének vagy megsemmisülnének a személyi okmányok és a kerékpárlopást is kárpótolják. A szolgáltatások biztosítási eseményenként legfeljebb egyszer vehetők igénybe, és alkalmanként 50 ezer forintig térítik meg a kárt. A biztosítónál a tengerparti utazásokra speciális ajánlat is választható, és a tolmácsolásban, valamint a jogvédelemben is tudnak segíteni. A legmagasabb szintű védelem 100 millió forint.

A Genertel ajánlatában is van tengerparti csomag, és 30 százalékos kedvezményt biztosítanak azok számára, akik Horvátországba, Olaszországba, Spanyolországba, Ausztriába, Montenegróba, Bulgáriába, Szlovákiába, Szlovéniába, Romániába, Németországba vagy Görögországba utaznak és használják a biztosító által megadott kuponkódot. A 18 év alattiak 25 százalékos, a felnőttek 10 százalékos kedvezményben részesülhetnek, ha az utasbiztosítás a kiskorú gyermekre is kiterjed. Kiegészítőként gépjármű asszisztencia is köthető.

A Groupama változatos akciókkal készült: a 3 évesnél kisebb gyermekek 100 százalékos kedvezményt kapnak, a 3-14 évesek 50 százalékosat, a 14-18 évesek 25 százalékosat. 10 százalék kedvezmény jár azért is, ha valaki OTP-s bankkártyával rendelkezik, vagy ha 10-nél többen utaznak egyszerre. Féláras akcióval élhetnek azok, akik fiatalként hosszabb időre utaznak el. Prémium csomagban a sürgősségi baleseti ellátás összege akár 150 millió forint is lehet.

A K&H Biztosító 30 százalékos gyermekkedvezménnyel, további 10 százalékos családi akcióval és legalább 10 fő esetén 10 százalékos csoportos kedvezménnyel indította a nyarat. A biztosító kínálatában az általános utasbiztosításon felül elérhetőek kifejezetten tengerentúli utasbiztosítások, veszélyes sportokra, vitorlázásra és tengerparti nyaralásra szóló ajánlatok, utóbbi esetén még a napon való leégésre is lehet biztosítást kötni.

A Posta Biztosító az utasbiztosítást kötő ügyfeleik között 500 ezer forintos utazási utalványt sorsol ki, a nyereményjáték idén szeptember 22-ig tart. Újdonság náluk, hogy az utasbiztosításnál megemelték a betegség, illetve baleset miatti térítést, 100 millió forintos összeghatárig.

Az Uniqa 15 százalékos családi kedvezményt nyújt legalább egy gyermek és egy felnőtt részére, több mint 10 fő együtt utazása során pedig 10 százalékot engednek el a díjból. A biztosító választható szolgáltatásai közé tartozik a gépjármű asszisztencia, melynek része indokolt esetben a gépjármű szervizből való hazaszállítása. Amennyiben ez a nyári időszakban kiemelt úticélnak számító Horvátországból vagy Olaszország­ból történik, akkor a biztosító a szolgáltatási táblázatban feltüntetett összegha­tárok kétszereséig vállalja át a költségeket.

Az Union a „Helló, nyár! Helló, új teló!” nyereményjáték keretében három iPhone 15 mobiltelefont sorsol ki azok között, akik idén augusztus 31-ig Világjáró Prémium utasbiztosítást kötnek. A biztosító idén július 1. és 31. között bizonyos termékek esetén 50 százalékos kedvezményt ad az Autó+ és a Repülő+ csomag díjából. Az utazás kapcsán a házi kedvencekre is gondoltak, például, ha állatorvoshoz kell vinni őket. Prémium csomagban, Európa területén akár 500 millió forintos térítés is előfordulhat.

Az EEK mellé is kell az utasbiztosítás

A Grantis szakértői szerint európai utazás esetén érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát is (EEK). Az ingyenesen igényelhető kártya segítségével mind a 27 tagállamban ugyanolyan feltételek mellett lehet hozzáférni a szükséges állami egészségügyi ellátáshoz, mint az adott országban biztosított személyeknek.

A kártya azonban önmagában még nem elég. Poggyászkárra, járatkésésre- és törlésre vagy a magánegészségügyben igénybe vett szolgáltatásokra (több országban az állami egy része is fizetős), vagy például a sürgősségi fogászatra kizárólag az utasbiztosítások térítenek, és csak ezekhez jár asszisztencia, amelyet káreset bekövetkeztekor hívhatunk.

Kár esetén érdemes nem csak a biztosítóval, de a pénzügyi tanácsadónkkal is felvenni a kapcsolatot, aki biztosítja, hogy a bejelentés megfelelő módon történjen meg és szükség esetén segíti a minél gyorsabb kárrendezést a biztosítónál.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Június 30-án lejár két fontos vállalati határidő

Két fontos határidő jár le június 30-án, a GINOP pályázatok beadása és a NIS2 bejelentés kapcsán is fontos odafigyelni a cégeknek.

Az Európai Unió hálózat- és információbiztonságról szóló irányelv alapján kidolgozott  (NIS2) a Kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló törvény szerint  eddig a dátumig minden érintett szervezetnek be kell jelentkeznie (ez egyelőre csak nyilvántartásba vételt jelent) a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) rendszerébe. A GINOP pályázat keretében pedig a cégek összességében 15 milliárd forint értékű képzési támogatásra pályázhatnak, így a piaci ár töredékéért fejleszthetik munkavállalóik digitális kompetenciáit.

Hosszú ideje május 31. a cégek legfontosabb dátuma, hiszen ez a nap pénzügyi beszámolók benyújtásának végső határideje. Idén azonban a vállalatokra, vállalkozásokra néhány nap múlva két témában is újabb fontos határidő vár, ráadásul az egyik  elmulasztása éppen olyan komoly következményekkel járhat az érintett cégekre nézve, mint a késedelmes adóbevallás.

Minden, információbiztonság szempontjából kiemelten kockázatos vagy kockázatos kategóriába tartozó vállalatnak 2024. június 30-ig fel kell mérnie, hogy a Kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény hatálya alá esik-e, érintett-e, illetve melyik kockázati csoportba tartozik, ki kell jelölnie az elektronikus információs rendszerek biztonságáért felelő személyt, és be kell jelentkeznie a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) rendszerébe. A statisztikai adatok alapján ma hazánkban közel 3.000 vállalat esik a NIS2 megfelelés hatálya alá.

Fontos kiemelni, hogy a határidő betartásáért, a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásáért az érintett vállalkozások első számú vezetői személy szerint felelősek, és ezt a felelősséget nem ruházhatják át másra. A határidő elmulasztása bírságot von maga után, már a regisztráció elmulasztása is hatósági szankciókkal járhat, amely a regisztrációs díj sokszorosa is lehet.

A másik június 30-i határidő a GINOP pályázatok benyújtására vonatkozik, amely jelentős előnyhöz juttatja a hazai cégeket, ráadásul potenciálisan közel 40.000 hazai cég jogosult az uniós forrás felhasználására. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Plusz 3.2.1 segíti alvállalkozásokat munkavállalóik képzésében, ezáltal hozzájárul a munkavállalók kompetenciáinak fejlesztéséhez és a cégek hatékonyságának növeléséhez.  A GINOP-Plusz-3.2.1-21 vissza nem térítendő képzési támogatásának elnyerésével 50-100%-ban finanszírozható a képzési költség, ezen felül a képzés miatt kieső munkaórákra bértámogatás is igényelhető a cég nagyságától és a képzéseken részt vevő munkavállalók számától függően.

„A magyar kis és középvállalkozások, valamint a hazai lakosság kibervédelmének erősítése kiemelt feladat a mesterséges intelligencia által felpörgetett digitális fejlődés során. Az informatikai képzésnek ezért az egyik meghatározó területe a kiberbiztonság, amelyen nemcsak oktatunk és kutatunk, hanem a vállalkozások és a lakosság részére tájékoztatást is nyújtunk. Ennek keretében kidolgoztunk a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságával együttműködésben egy online tájékoztató és felkészítő anyagot is, mely a https://nis2.gde.hu oldalon található.” – mondta el Dr.  Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke, majd hozzátette: „A GINOP pályázatok kapcsán is tudunk segítséget nyújtani a cégeknek, hiszen a vállalatok sikeréhez elengedhetetlen a munkavállalók kompetenciáinak folyamatos fejlesztése. Ennek leghatékonyabb eszköze a – most vissza nem térítendő támogatással is elvégezhető – mikrotanúsítványt adó rövid egyetemi képzések rendszere, erről a  https://gde.hu/ginop linken található részletes információ.”

A NIS2 regisztrációt viszonylag rövid idő alatt el lehet végezni, de amennyiben a vállalkozás részt szeretne venni a GINOP pályázaton, annak adminisztrációs feladataira, a pályázati anyag összeállítására 8-10 munkanappal érdemes számolni.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Gyermekbarát klímahasználati megoldások

gree

A klímaberendezések önmagukban nem okoznak egészségügyi problémákat a legkisebbeknél sem, azonban fontos betartani néhány alapszabályt, melyekkel elkerülhetjük az esetleges kellemetlen tüneteket.

A légkondicionáló berendezéseket az Egyesült Államokban kezdték el használni először, ám időben rájöttek, hogy a találmány a nem megfelelő használat mellett, sajnos többet árthat, mint használ. Még az optimálisnak hitt használat mellett is járhatunk el olykor nem kifejezetten praktikus módon, kiváltképp a speciális korcsoportok és egészségi állapotú felhasználók esetében. Az ő érdekükben számos tényezőt szükséges figyelembe venni, hogy biztosítsuk a kicsik kényelmét és egészségét.

Tegyünk meg mindent a kicsik egészségéért

„Minden esetben állítsuk a klímát mérsékelt hőmérsékletre, hogy elkerüljük a hirtelen hőmérsékletváltozásokat, amelyek irritálhatják a gyerekeket” – hívta fel a figyelmet a Gree légkondicionálók műszaki szakértője. „Használjunk olyan üzemmódot, mely lágyabb hűtést-fűtést biztosít. Emellett ügyeljünk a légterelők beállítására is, hogy a légáram ne irányuljon közvetlenül a helyiségben tartózkodókra, mivel ez megfázáshoz, ízületi gyulladáshoz vagy egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.” – állítja a világelső klímamárka szakembere.


Milyen gyakran célszerű tisztíttatni a klímát?

„A klímaberendezéseknél rendszeres ellenőrzésre és karbantartásra van szükség, hogy a levegő mindig tiszta és egészséges maradjon. Nem mellesleg a legtöbb esetben a gyártói garancia egyik feltétele is az évi 2 alkalom felülvizsgálat” – emelte ki a Gree szakértője. „A műveletet mindig a szezon előtt érmes elvégeztetni a hűtésre és fűtésre is használt berendezéseknél.”

A Gree profija megemlítette, hogy a légtechnikai berendezések tisztítását nem csak az otthonokban kell elvégezni, az autóklímáknál is elfordul, hogy a rendszeres tisztítás elmaradása egészségügyi problémákhoz vezet, különösen a légúti fertőzésekre érzékeny gyermekeknél. Válasszon olyan klímaberendezést, amely legalább HEPA szűrővel vagy akár annál nagyobb hatékonyságú szűrővel rendelkezik, hogy eltávolítsa a poratkákat, polleneket és egyéb allergéneket a levegőből. Párásító funkcióval ellátott klímák segíthetnek fenntartani a megfelelő páratartalmat, melyfontos a gyerekek légzőszervi egészségéhez. Ennek megoldásaként a Gree Magyarország hozta el hazánkba a légtisztítás forradalmi újítását, a Airow 3 légtisztító modult. Az eszköz magasoldalfali klímaberendezésekbe könnyedén elhelyezhető, láthatatlan védelmet nyújtva a felhasználók számára. Mind a klímaberendezés telepítéséhez, mind pedig a tisztításához keressünk szakembert a viszonteladó partnerhálózatból, aki igazoltan rendelkezik biztonságos üzemelést garantáló hatósági tanúsítványokkal.


Hány fokon egészséges?

„A nem megfelelő klímahasználat megbetegíthet akkor is, ha rendszeresen kitisztíttatjuk a berendezést, ezért fontos az elővigyázatosság” – figyelmeztetett a Gree légkondicionálók munkatársa. Ha betartjuk a legfontosabb óvintézkedéseket, kellemetlen betegségektől óvhatjuk meg gyermekeinket és magunkat:

Ne akkor kezdjük el hűteni a lakást vagy az autót, amikor már túlmelegedett, hanem korábban, fokozatosan érjük el a kívánt hőmérsékletet, a lehűtött lakótér nem ártalmas a kicsikre nézve, ugyanakkor, ha hirtelen csökkentjük a hőmérsékletet, az intenzív hűtésből adódó huzatban könnyebben megfázhatnak. Használjon olyan klímaberendezéseket, amelyek programozható időzítővel rendelkeznek, így előre beállíthatja a hőmérsékletet és az üzemidőt. Az intelligens klímák távolról is vezérelhetők, melyeket telefonról vagy más eszközről lehet irányítani, hogy mindig az ideális környezetet biztosítsa a gyerekek számára. A mesterséges intelligenciával ellátott berendezések pedig a felhasználói szokásokat alapul véve, öntanuló vezérléssel rendelkeznek.

Ne hűtsük le nagy hőségben 23-25 celsius fok alá a levegőt, mert a megfázás mellett a szervezetet sokként éri a hideg helyiségből kilépni a kinti forróságba.

A kisbabák a klimatizált helyiségben mindig viseljenek hosszú ujjú ruhát és zoknit, ha szükséges takarót is terítsünk rájuk! A klíma használatával a csecsemők érzékeny bőre kiszáradhat, ezért a megfelelő bőrápolásra is oda kell figyelni.

Hogyan válasszunk?

A Gree légkondicionálók szakértője fontosnak nevezte a klímaberendezések megfelelő kiválasztási szempontjait is. „Olyan készüléket érdemes vásárolni, amelyben akár extra funkciók is megtalálhatók, amelyek óvják az egészséget. Kisgyermekek mellett fontos szempont lehet, hogy a berendezés csendes üzemű legyen, a legmodernebb készülékek az ideális hőmérséklet biztosítása mellett a zajterhelés csökkentésre is hangsúlyt helyeznek. A gyerekbarát klímák extra csendes működéssel rendelkeznek, hogy ne zavarják a gyerekek alvását vagy pihenését. Olyan modelleket válasszon, amelyek kifejezetten alacsony zajszinttel működnek. A gyerekzár funkcióval ellátott klímák megelőzik, hogy a kicsik véletlenül megváltoztassák a beállításokat. Válasszunk olyan klímaberendezést, amely energiatakarékos és környezetbarát. Az energiahatékonyságot az energiacímkén találjuk, ezért az azon található kW/óra/szezon értéket szükséges górcső alá venni.

A szakértő az idei újítások közül kiemelte a piacon egyedülálló hővisszanyerős friss levegő modult. Ennek segítségével friss levegőt tudunk bejuttatni a hűtött vagy fűtött helyiségbe olyan módon, hogy az elhasznált levegő energiájával, többlet energia felhasználása nélkül, előfűtjük vagy előhűtjük a kinti levegőt. A tisztított, páramentesített levegő, pedig könnyebbséget jelenthet gyermekünk egészségének megóvásban.

A fenti tippek és intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy a klíma használata kényelmes és biztonságos legyen az egész család számára, hosszú távon megőrizve egészségünket és komfortérzetünket.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Ajánljuk

Friss