Tippek

A szakipari létrák előnyeiről

Szinte mindannyiunkkal előfordult már, hogy pár centivel vagy akár több méterrel is a talajszint felett dolgoztunk. Elég csak egy magasan lévő polc a spájzban, és máris szükség lehet egy létrára, hogy elérjük.

De vannak, akik huzamosabb ideig, bizonyos szakterületeken végeznek feladatokat méterekre a földtől. Ilyenkor már speciálisabb szerkezetekre is szükség lehet. A biztonság persze alap, de számos olyan funkció és tulajdonság is létezik, amitől még stabilabb lesz a munkavégzés. A technológia szerepet kap mind a tervezés, mind a gyártás során.

Amennyiben professzionális eszközöket szeretnél beszerezni, a Krausenagyker.hu – Krause márkaképviselet létráit érdemes alaposabban is szemügyre venni! Hogy miért? Cikkünkből kiderül!

Mit tud egy szakipari létra?

Egy létra többek között akkor nevezhető szakiparinak, ha nagyobb a teherbírása a hagyományos típusoknál. Emellett természetesen számos egyéb, biztonságot erősítő funkcióval is rendelkezik. Ilyenek lehetnek a szármerevítések vagy a vízálló, csúszásgátlóval ellátott lépcsőfokok és talapzatok.

Milyen típusokkal találkozhatunk?

Hasonlóan a klasszikus létrákhoz, a szakipariaknak is számtalan verziója megtalálható a piacon. Különféle fokszámmal és magasságban elérhetjük ezeket, például az említett webshop 100 feletti típust is kínál.

Ahogy a nevük is mutatja, a szakipari létrák egyben szakmákra is “specializálódtak”. Vagyis arra lettek tervezve, hogy megkönnyítsék munkavégzést adott területen. Megkülönböztethetünk kéménysepréshez, akna- vagy csatornatisztításhoz használatos típusokat, de vannak tetőjavításhoz, bádogos feladatokra gyártott modellek is.

Alapanyag és kivitel a biztonság érdekében

Míg a klasszikus létrák alapanyaga főként alumínium, a szakipariak esetében már megjelenik a fa, a műanyag és a nemesacél is. Sokszor egy-egy szakterület adottságaihoz, környezeti feltételeihez illeszkedik az adott modell.

  • Az aknalétrák tüzihorganyzott acélból vagy maratott és passzivált V4A nemesacélból készülnek. A száraik zártszelvényből állnak össze, és rajtuk a fokok csúszásmentesen vannak perforálva. Léteznek erre a célra speciális üvegszál-erősítésű műanyag verziók is.
  • A kéménysepréshez használt eszközöket alumíniumból gyártják, hogy masszívak, ugyanakkor könnyen hordozhatók legyenek. Itt a fokok félkör alakúak és bordázottak, és akár fa kivitelben is elérhetőek.
  • A tetőlétráknál a szárakat vízálló, enyvezett, rétegelt fából, esetleg alumíniumból állítják elő. Mivel gurítható, ezért rögzítőkampókkal is fel vannak szerelve, bármilyen felületen és hajlásszögben biztonsággal alkalmazhatók.

Ha professzionális, nagyobb teherbírású létrákat keresel, a szakipari eszközökkel nem nyúlhatsz mellé. Lényeges, hogy megbízható helyről, vonatkozó tanúsítványokkal is ellátott, stabil szerkezetet szerezz be, hogy biztonságban dolgozhass bármilyen magasságban!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss