Tippek

Hogyan válasszunk járólapot a fürdőszobába?

A fürdőszoba burkolása sokkal praktikusabb megközelítést igényel, ugyanis vizes helyiség lévén nemcsak tartósnak, hanem vízállónak, higiénikusnak és a használatból adódóan csúszásmentesnek is kell lennie.

Ugyanakkor egy rosszul megválasztott anyag vagy dizájn tönkreteheti az egész teret, az olcsónak és elavultnak tűnhet. Egyesek több karbantartást igényelnek, időtállóbbak, míg mások kevesebbet, és kevésbé ellenállóak. Továbbá vannak minták és textúrák, amelyek különleges hatást kölcsönöznek a helyiségnek. Nem egyszerű dolog a megfelelő burkolat kiválasztása, cikkünk ebben nyújt segítséget, tarts velünk!

Milyen lehetőségeink vannak?

A családi házak leggyakrabban, és a családtagok mindegyike által használt helyisége a fürdőszoba. A padlóburkolat anyaga az egyik legszembetűnőbb a helyiség hangulata, stílusa szempontjából, és nemcsak vizuálisan, hanem kézzelfoghatóan is, ugyanis nagyrészt mezítláb tartózkodunk itt. A Mozaikkerámia járólapok széles választékát kínálja, érdemes megnézni az Italica termékeit.

Ez a helyiség gyakran nem a legnagyobb a lakásban, ám a viszonylag kis alapterülethez képest nagy igénybevételnek van kitéve, és praktikusan vízálló, strapabíró és könnyen tisztítható, karbantartható anyagokat kell választani. A kerámiaburkolatok ellenállóak, kevés karbantartást igényelnek, továbbá a színek, minták és felületek hatalmas választéka áll rendelkezésre.

Hátrányuk, hogy vizesen nagyon csúszósak lehetnek. A márvány luxusérzetet nyújt, remekül néz ki, de porózus anyag, így tömítésre és karbantartásra szorul, és a színes kozmetikumok nyomot hagyhatnak rajta, továbbá hideg felülete miatt padlófűtés nélkül nem praktikus. Ma már kaphatók különböző színű és mintájú vízálló melegburkolatok is, amelyek egyszerű megoldásként nagyszerűek lehetnek. A faburkolat nem ajánlott, ugyanis a magas páratartalom tönkreteszi azt.

Milyen színek illenek a különböző méretű és tájolású helyiségekhez?

A fürdőszobai padlóburkolat színének kiválasztásakor figyelembe kell venni a használat rendszerességét, a választani kívánt járólapok méretét, a helyiség tájolását. A sötét padlókon könnyebben meglátszanak a szennyeződések és a foltok, a mintás csempék, az eltérő burkolatok érdekesebbé teszik a padlót. A teret nagyobbnak láttatja, nyugalmat áraszt, ha ugyanazt a padlóburkolatot használjuk az egész helyiségben.

De a helyiség méretét és tájolását is fontos figyelembe venni. Nagyobb helyiségekben választhatunk a padlóra sötétebb, a falak és a bútorok tekintetében kiegészítő tónusokat. Az északi fekvésű helyiségekbe kevesebb napfény jut, így a világosabb színek hangulatosabbá teszik.

Az összhang elengedhetetlen

Fontos, hogy a járólapok, a csempék, a szaniterek és a csaptelepek is harmonizáljanak egymással.

Az anyagon felül figyelembe kell venni a padló előkészítésével járó költségeket és munkát is, különösen felújítás vagy szűkös költségvetés esetében, ahogy az elképzelt mintát is, ugyanis egyes rakásmódok sok vágással és pazarlással járnak.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss